Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

14.6.2018 klo 12:17

Mielenosoitus Mostafan puolesta

Mostafa vapautui poliisivankilasta keskiviikkona ja hänen kohdallaan akuutti pakkopalautuksen uhka on väistynyt.

 

Teksti: OSKARI JOKINEN, kuvat: CAI MELAKOSKI   
Tampereella järjestettiin tiistaina jo toista kertaa lyhyen ajan sisään mielenosoitus turvapaikanhakijan kiinniottamista ja mahdollista pakkopalautusta vastaan. Mielenosoittajajoukko kerääntyi yhteen tällä kertaa tukeakseen Mostafaa, Pirkanmaalla asuvaa irakilaista.

Mielenosoituksen järjestäjien mukaan Mostafa otettiin kiinni maanantaina työpaikaltaan ja vietiin Tampereen poliisivankilaan odottamaan jatkotoimenpiteitä. Nopeasti kokoon kerätty mielenosoitus aloitti tälläkin kertaa marssinsa Maahanmuuttoviraston toimistolta ja marssi sieltä Tampereen poliisiasemalle. Kulkuetta seurasi merkittävä määrä poliiseja, myös moottoripyöräpoliiseja. Marssi eteni Sorille ilman välikohtauksia.

Tuttuun tapaan marssilla huudettiin iskulauseita Suomen harjoittamia pakkopalautuksia vastaan. Kulkueen saavuttua poliisiasemalle Mostafan kerrottiin kuulleen kulkueen iskulauseet sellissään. Ennen hajaantumistaan väkijoukko huusi vielä iskulauseita Mostafan oletetun sellin ikkunan alla.

Suomen pakkopalautuskäytäntö

Kuten Behdadinkin tapauksessa, jonka puolesta järjestettiin mielenosoitus toukokuussa, Mostafaa uhkaisi todennäköisesti väkivallan uhka ja hengenvaara mikäli hänet palautettaisiin Irakiin. Mielenosoituksen järjestäjien antaman tiedon mukaan Mostafan radikaaliin militiaan kuuluva sukulainen on uhannut hänen henkeään, mikä tekisi hänen palaamisestaan vaarallista.

Suomen perustuslain ja kansainvälisten sitoumusten mukaan ulkomaalaista ei saa palauttaa maahan, jossa häntä uhkaa hengenvaara tai muu epäinhimillinen kohtelu. Tästä huolimatta Maahanmuuttovirasto toistuvasti tekee palautuspäätöksiä tällaisen uhan alla oleville ihmisille.

Oleskeluluvan ja turvapaikan kriteerit Suomessa ovat vähintäänkin epäselvät. Jo pelkän kuoleman ja väkivallan uhan tulisi olla lain mukaan riittävä kriteeri turvapaikalle. Kun tämän lisäksi ihmiset osoittavat kykyä sopeutua ja työllistyä uudessa kotipaikassaan, vaikuttavat Maahanmuuttoviraston ja valtion asettamat kriteerit yleisen oikeustajun vastaisilta.

Oikeudenmukaisuutta etsimässä

Mostafa vapautui poliisivankilasta keskiviikkona ja hänen kohdallaan akuutti pakkopalautuksen uhka on väistynyt. Behdad säilyy kiinniotettuna ja hänen tukijoukkonsa tekevät töitä hänen tilanteensa kohentamiseksi. Näiden kahden näkyvän tapauksen lisäksi pakkopalautuksia on kuitenkin tehty aiemminkin ja useat tulevat vielä olemaan sen uhan alla.

Sivistysmaassa tulee voida luottaa, että ihmisiä suojellaan ilman, että aktivistit nousevat ajamaan heidän asiaansa. Pakkopalautusten vastustaminen kaduilla ja lentokentillä kielii siitä, että nykyisessä käytännössä on jotain vialla. Viallinen politiikka ja virkailijakäytäntö eivät ole vain moraalitonta toimintaa, ne myös maksavat ihmishenkiä.

(Korjattu 14.6.2018 klo 12.28: Mostafan asuinpaikka muutettu Tampereesta Pirkanmaaksi)

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Pakkopalautuksen uhkaaman Behdadin tarina (25.5.2018)
Pakkopalautukset ja Kurdistan Tampereen kaduilla (23.5.2018)
Kukaan ei ole laiton (7.4.2018)
Karkotetut teatterikesässä (15.8.2017)
Tampereella mielenosoitus käännytyksiä vastaan (8.8.2017)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *