Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

18.6.2018 klo 14:58

Tampereen vasemmisto haluaa selvittää maksukorotusten vaikutukset

Vasemmiston Tampereen valtuustoryhmän avoimessa kokouksessa viikko sitten käytiin läpi valtuuston tämäniltaisen kokouksen asioista. Kuvassa etualalla valtuutetut Ilkka Porttikivi, Noora Tapio ja Milka Hanhela, taustalla järjestöaktiivit Veijo Laitinen ja Ilkka Hirvi.

 

Teksti ja kuva: CAI MELAKOSKI

Tampereen valtuuston viimeisessä kokouksessa käsitellään muun muassa tilinpäätös ja vedetään muutenkin yhteen kaupungin lähimenneisyyden kehitystä. Valtuuston kokousta voi seurata suorana lähetyksenä verkosta. Tampereen vasemmisto tarjoaa myös mahdollisuuden yhteisöllisen kokouksen seuraamiseen. Ylävitosessa järjestettävässä valtuustokatsomossa kokousta voi seurata suurelta näytöltä yhdessä muiden tamperelaisten kanssa.

Ryhmäaloite maksukorotuksen vaikutusten seuraamisesta

Vasemmiston valtuustoryhmä sai huhtikuussa potkut pormestarikoalitiosta, koska se vastusti muun muassa pormestariohjelman vastaisia sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä ikäihmisten asiakasmaksujen korotuksia.

Valtuustoryhmä esitti vaikutusten arvointia maksukorotuksista ennen päätöksentekoa, mutta valtuuston enemmistö ei pitänyt sellaisia tarpeellisina. Aloitteessa todetaan, että terveyskeskus- tai hammaslääkärimaksujen korotuksista ei tehty lainkaan vaikutusarviota ja ikäihmisten kotihoidosta saatiin joitakin lukuja tukipalveluiden käyttäjien määrästä sekä annetuista maksualennuksista.

Tänään vasemmiston valtuustoryhmä tekee ryhmäaloitteen maksukorotusten vaikutusten seuraamisesta. Aloitteen valmistellut valtuutettu Ulla-Leena Alppi kommentoi sosiaali- ja terveyslautakunnan äänestyspäätöksellä määräämiä, jopa yli 16 prosentin maksujen korotuksia:
‒ Päätös korottaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä ikäihmisten palveluiden asiakasmaksuja kohdistuu kaikkein kipeimmin vähävaraisiin ihmisiin. Pienikin korotus voi olla se viimeinen este mennä lääkäriin tai hammaslääkäriin ja voi suistaa iäkkään vähävaraisen ihmisen entistä suurempiin vaikeuksiin.

‒ Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan useampi kuin joka kymmenes alimpaan tuloviidennekseen kuuluvasta ikääntyneestä jättää jo nyt käymättä lääkärissä heikon taloudellisen tilanteen vuoksi. On oletettavissa, että maksujen noustessa yhä useampi jättää menemättä lääkäriin, jolloin terveydentila voi heikentyä ja johtaa kalliimman hoidon tarpeeseen, todetaan Alpin kirjoittamassa ryhmäaloitteessa.

Tarkastuslautakunnalta kriittinen raportti

Tampereen tarkastuslautakunnan raportti vuodelta 2018 on yksi keskeisistä valtuuston esityslistalla olevista asioista. Tarkastuslautakunnassa ensimmäistä kauttaan toimiva Sampsa Rantanen (vas.) kommentoi kertomusta.

‒ Tarkastuslautakunta löysi useita lakia rikkovaa tai lain hengen vastaista päätöstä ja puutteellisuutta. Muun muassa kahden yrityksen hallitukseen kaupungin konsernijaosto nimitti tasa-arvolain vastaisesti vain miehiä. Vammaisten palveluasumisen järjestäminen ei aina ole ollut lain mukaista Tarkastuslautakunta joutui huomauttamaan niinkin selvästä asiasta kuin että lakeja tulee noudattaa kaikessa päätöksenteossa, Rantanen huomauttaa.

‒ Arviointikertomuksessa on sekä valtuutetuille että muille kaupunkilaisille paljon arvokasta tietoa siitä, miten valtuuston päätökset on toteutettu ja onko valtuuston tahtoa noudatettu, kertoo  Sampsa Rantanen ja suosittelee kaupungin verkkosivuilla julkaistuun kertomukseen tutustumista.

Asiasta lisää muualla verkossa:

Suora lähetys Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksesta (Tampereen kaupunki)
Tampereen tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2018 (Sampsa Rantasen blogikirjoitus)
Tampereen vasemmiston valtuustokatsomo (Facebookissa)

Aiheesta aiemmin Vasemmassa Kaistassa:

Tampereen vasemmiston aktiivit arvioivat päättyvää valtuustovuotta (13.6.2018)
Huoli sosiaali- ja terveyspalveluista ei ole uutta (26.5.2018)
Vasemmisto yritti estää maksujen korotukset lautakunnassa (19.5.2018)
Vain muutaman sadantuhannen tähden (7.5.2018)
Vasemmistoliitto sai potkut Tampereen pormestarikoalitiosta (3.5.2018)
Lisää avoimuutta ja demokratiaa Tampereen päätöksentekoon (30.4.2018)
Vasemmiston muutosesitykset Tampereen talouden tasapainotusohjelmaan hylättiin (24.4.2018)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *