Artikkeli: Uutiset 2013–2018

19.6.2018 klo 09:35

Tampere: kevään viimeisessä valtuustossa myrskysi

Tampereen kaupunginvaltuuston seuraava kokous on elokuussa (Arkistokuva huhtikuun kokouksesta, Saana Heinänen.)

 

Teksti: JANIKA KUNNARI
Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina viimeiseen istuntoonsa ennen kesätaukoa. Asialistalla oli suuria aiheita, ja varsinkin tarkastuslautakunnan arviointikertomusta, vuoden 2017 tilinpäätöstä sekä kaupungin lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta käsiteltiin pitkään ja kiihkeästi illan aikana.

Hallituksen sotea ei Tampereella niellä helposti

Illan kuumin puheenaihe oli selkeästi sote- ja maakuntauudistus. Tampereen kaupunki antaa eduskunnalle lausuntonsa nyt suunnitellusta mallista sosiaali- ja terveydenhuollon sekä maakuntauudistukseksi. Yllättävää ei liene se, että myös Tampereella eri ryhmien välillä on pitkin prosessia ollut eriäviä näkemyksiä lausunnon toivotusta sisällöstä. Vasemmistoliitto on pitänyt syntynyttä esitystä kriittisenä mutta riittämättömänä. Maanantain valtuustossa uudistusten sisältö ja pitkäaikainen käsittely herätti kiivasta keskustelua, jossa valtuutetut vuoroin syyttelivät toistensa puolueita jarrumiehinä toimimisesta ja hätiköityjen ratkaisujen tekemisestä.

Kaupunginvaltuusto äänesti joistakin muutoksista lausuntoon. Vasemmistoliitto teki lausuntoon muutosesityksen, jossa painotetaan, ettei ehdotettu järjestelmä toteuta sote-uudistukselle asetettuja tavoitteita ja että sillä on mahdollisesti negatiivisia vaikutuksia niin Tampereen taloudelle kuin palveluillekin. Kaupunginhallituksen lausuntoesityksestä myös puuttui kokonaan maininta esitetystä valinnanvapausmallista.

Vasemmistoliiton muutosehdotus, kuten myös perussuomalaisten Lassi Kalevan muutosehdotus sekä keskustan Jouni Ovaskan hylkäysesitys, hävisi äänestyksessä, joten kaupunginhallituksen pohjaesitys tuli valtuuston päätökseksi. Tärkeää kuitenkin on, että nyt hyväksytyllä lausunnolla Tampere asettuu uudistusta aiheellisesti kritisoivaan joukkoon.

Kohti sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää Tamperetta

Vasemmistoliitto peräänkuulutti puheenvuoroissaan kaupungin tulopohjan vahvistamista ja elintärkeiden palveluiden saatavuutta asukkaan varallisuudesta riippumatta. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen muistutti valtuustoa muun muassa siitä, että ratikkaa ei ole taloustilanteesta syyttäminen – Tampere on kasvava kaupunki, joka on onnistunut pitämään menojen kasvun varsin kohtuullisena.

Valtuutettu Ulla-Leena Alppi jätti kokouksessa vasemmistoliiton ryhmäaloitteen, jossa esitetään, että kaupunki seuraa palvelumaksujen korotuksista vähävaraisille kaupunkilaisille seuraavia maksuvaikeuksia ja selvittää viipymättä keinoja niiden ehkäisemiseksi.

Kellon lähestyessä puoltayötä valtuusto pääsi käsittelemään Kestävä Tampere 2030 -linjauksia. Huolimatta myöhäisestä ajankohdasta valtuutetut jaksoivat keskustella ihmiskunnan elinehdosta, ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. Valtuutettu Noora Tapio muistutti puheenvuorossaan, että myös Tampereella on velvollisuus tehdä parhaansa ympäristön hyväksi. Tapio huomautti, että vaikka linjauksissa puhutaan hävikkiruoasta, myös ruoan laatuun on tärkeää kiinnittää huomiota ja esitti toiveen, että kaupunki seuraisi tarkasti ilmastotavoitteiden toteutumista.

Rattaat pyörimään ennen taukoa

Vasemmistoliiton valtuutetut jatkoivat aloitteellista linjaansa kesätaukoon saakka. Kokouksessa jätettiin toinenkin, Minna Minkkisen laatima ryhmäaloite, jossa esitettiin parlamentaarisen yhdenvertaisuustoimikunnan perustamista sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinnon jakamista Tampereella. Varavaltuutetun paikalta valtuustoon kokouksessa kohonnut Ilkka Porttikivi taas jätti aloitteen keskusta-alueen kalastusmahdollisuuksien parantamiseksi. Pitkä ilta päättyi lopulta vasta tiistain puolella suljettujen ovien käsittelyyn.

Lisää aiheesta:

Tampereen Vasemmisto haluaa selvittää maksukorotusten vaikutukset (Vasen Kaista 18.6.2018)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *