Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

6.7.2018 klo 18:45

Kuhmalahden Taidepappilan uudet tarinat

Teemu Luoto: Eläinten kappeli (osa).

 

Teksti ja kuvat: JORMA MÄNTYLÄ
Kuhmalahden Taidepappila yllättää parin vuoden tauon jälkeen. Teemu Luodon tutut eläimet tulevat vastaan mitä moninaisimmissa paikoissa. Perinteinen teema, ihmisen ja luonnon suhde on vahvasti esillä.

Aika tuntuu pysähtyneen, kun satunnainen matkailija saapuu Kuhmalahdelle. Entisen osuuskaupan pihan nurkassa nököttää puhelinkoppi. Ei siellä tosin enää ole puhelinta, vain vanha kellastunut puhelinluettelo. Kopin takana on perinteinen kepubaari Pitkä-Seppä. Pari turistia nuokkuu siellä keskipäivän auringossa. Tuntuu kuin nykyisen Kangasalan itäisimmässä osassa ei voisi tapahtua mitään.

Tamio Hoshika: Illusion.

Muutama sata metriä Pitkä-Sepästä eteenpäin on tienviitta, jossa lukee Kuhmalahden taidepappila. Siellä avautuu aivan toisenlainen maailma, mutta sen löytäminen vaatii tarkkaavaisuutta. Monet yllätykset huomaa vasta, kun pappilassa ja ympäröivällä luontopolulla pysähtyy tutkimaan ja kuuntelemaan. Taidepappilassa käyntiin kannattaa varata aikaa.

Vuonna 1891 valmistuneessa pappilassa on vuodesta 1971 ollut Teemu Luodon järjestämiä taidenäyttelyitä ja -tapahtumia. Viime vuonna oli tauko kattoremontin takia. Sinä aikana joku ehti kaapata Taidepappilan nettiosoitteen, joten nyt ollaan vain Facebookissa. Mutta paikalla tunnelma on ennallaan. Missu-kissa odottaa näyttelyvieraita penkillä. Hiljainen musiikki kuuluu piharakennuksista. Mitähän siellä on?

Anssi Kasitonnin video on sekä hauska että vakava muunnelma Aladdinin taikalampusta. Siinä ahneelle käy huonosti. Pappilan pääsalissa on esillä japanilaisten taiteilijakaksosten Tamio ja Tatsuo Hoshikan teoksia. Miten eri tavoin maailmaa voikaan nähdä, vaikka lähtökohdat ovat samat! Tatsuo Hoshika kuvaa luonnon kauneutta ja ihmisiä. Tamio Hoshika kuvaa millimetrin tarkasti liikkeen illuusioita ja optisia näköharhoja, erityisesti aaltoliikettä. Marianne Laitin huoneessa on Maiseman kirjoitus -kuivapastellisarja. Teosten tarkkuus ja hillitty värimaailma pysäyttävät katsomaan ja arvioimaan. Seppo Auran valokuvasarja Pelto osoittaa miten samanlaiselta näyttävä voikin olla erilaista.

Parhaita paloja tarjoaa taas kerran Taidepappilan isäntä Teemu Luoto. Muutama uusi teos on valmistunut välivuonna. Toki entisissäkin riittää tutkittavaa.

Luontopolun alussa on Eläinten kappeli. Pupupappi kehottaa käyttäytymään nätisti, koska menossa on eläinten hartaus. Mitä katolisen kirkon oppi-isä Tuomas Akvinolainen opettikaan? Eläimen sielu tuhoutuu sen ruumiin kuollessa. Siten kuoleman jälkeinen elämä on varattu vain ihmisille. Teemu Luodon Eläinten kappelissa puput ja monenmoiset eläimet viettävät sopuisaa hartaushetkeä selvästi valmistautuen johonkin tulevaan. Ja kun tarkemmin katsoo, siellähän on naispappi. Aikamoisia kannanottoja.

Kuhmalahden Taidepappila kuuluu Pirkanmaan kesään. Se on käytävä katsomassa joka vuosi.

Tatsuo Hoshika: Punainen enkeli I.

 

TAIDEPAPPILAN KESÄ 2018: 23.6.–5.8. avoinna päivittäin klo 12–18.

TAITEILIJAT: Aaron Helo, Tamio Hoshika, Tatsuo Hoshika, Anssi Kasitonni, Marianne Laiti, Virve Lilja, Teemu Luoto, Eeva-Liisa Sorainen, Maria Stereo ja Jukka Tuominen. Kuhmalahden taidepappila, Taidetie 19, 36810 Kuhmalahti.

Kuhmalahden taidepappila (Facebook)

Aiheesta aiemmin Vasemmassa Kaistassa:
Kuhmalahden Taidepappilan Teemu ja eläimet (27.7.2016)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.