Artikkeli: Uutiset 2013–2018

5.7.2018 klo 11:52

Virtain vanha sairaala puretaan

Virtain kaupunki ei halunnut suojella Virtain vanhaa sairaalaa, joka on yksi kaupungin vanhimmista rakennuksista. Sairaalan purku alkoi kesäkuun lopussa. (Kuva: Risto Viitanen.)

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA     
Virtain kulttuurihistoriallisesti arvokkaan sairaalan purkutyöt on aloitettu. Pirkanmaan maakuntamuseo on arvioinut sairaalan arvoluokkaan yksi eli sairaala on usean arviointiperusteen mukaan arvokas rakennus. Virtain kaupunki on kuitenkin arvioinut, että sairaalaa ei ole taloudellisista ja toiminnallisista syistä järkevää suojella. Suojelemattomuutta on perusteltu myös rakennuksen huonolla kunnolla.

− Muualta tulleet eivät välitä Virtain perinteistä ja kulttuurihistoriasta, harmittelee Risto Viitanen ja jatkaa, ettei sairaala ollut korjauskelvottomassa kunnossa.

Pirkanmaan maakuntamuseo pitää puusta rakennettua sairaalaa sekä arkkitehtonisesti arvokkaana että merkittävänä osana Virtain kirkonkylän historiallista kokonaisuutta. Myös monelle virtolaiselle Onni Tarjanteen suunnittelema, vuonna 1920 rakennettu sairaala on ollut olennainen osa kaupunkikuvaa.

Virtain vanhaa sairaalaa on remontoitu useasti vuosikymmenten aikana. Sairaalan ulkoasu on kuitenkin säilynyt lähes alkuperäisenä. (Kuva: Sinikka Torkkola.)

 

Sairaalan purun mahdollistava Virtain keskustaajaman osayleiskaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa marraskuussa 2015. Kaavapäätöksestä tehtiin kuusi valitusta hallinto-oikeuteen. Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi valitukset lokakuussa 2016. Sekä Pirkanmaan maakuntamuseo että kaksi yksityishenkilöä valittivat hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valitukset elokuussa 2017.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Satavuotiasta sairaalaa uhkaa purku Virroilla (9.11.2015)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös (KHO muu päätös 3802/2017)

*

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *