Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

28.8.2018 klo 11:39

Mätäkuun juttu: Muureja

 

Perun pääkaupungin Liman köyhiä eristävä häpeämuuri. (Kuvakaappaus Internazionaale-verkkolehden julkaisemasta videosta Il muro di Lima che separa i ricchi dai poveri)

 

VESA SUOMINEN
Liman kaupungin liepeillä on kymmenen kilometrin pituinen, paikoin piikkilangalla korotettu muuri. Se erottaa Perun pääkaupungin ökyäveriäitä ja vaurasta keskiluokkaa köyhistä saatanoista. Virallisen selityksen mukaan laitonta hökkeliasutusta ei haluta päästää leviämään.

Kukkuloilla asuvat köyhät, noin 96 000 ihmistä, elävät ehkä lähempänä taivasta, mutta he kutsuvat itseään ”jumalanhylkäämiksi”.

Pamplona Altan asumuksissa ei ole vesijohtoa. Säiliöautojen tuoma vesi maksaa 9 dollaria kuutiometriltä. Muualla kaupungissa veden hinta on 0,3-1,5 dollaria kuutiolta. Muurin toisella puolella näkyy varakkaiden pihoja somistavia uima-altaita. Nykyään ”häpeämuurissa” on vartiotornein varustettuja portteja, joiden kautta köyhät ‒ ne joilla on työtä ‒ pääsevät hiukan nopeammin työhön varakkaiden asuma-alueille.

Köyhiä ja vauraita erottavia muureja on muuallakin kuin Limassa. Brasilian São Paulossa yksi kaupungin slummeista, Vila Esperança, eristettiin vuonna 2016 rannikolle vievästä valtatiestä muurilla, jonka tarkoitus on suojata ruuhkiin juuttuvia autoilijoita slummin asukkaiden tekemiltä ryöstöiltä ja piilottaa ohihuristavien näkyvistä bairro, jonka asukkaista 12 prosenttia on työttömiä ja 14 prosenttia kituuttaa minimipalkan varassa.

* * *

Maapallon väkiluku ylittää 7,6 miljardia. YK:n arvioiden mukaan se tulee olemaan 9,3–9,8 miljardia vuonna 2050. Yli puolet planeetan ihmisistä asuu jo kaupungeissa, ja paine kasvaa. Yleisradion iskevästi otsikoitu uutinen mainosti A-studion juttusarjaa vuonna 2014: ”Maailma kaupungistuu: Joka vuosi rakennetaan kahdeksan uutta New Yorkia”.

Maapallon kaupungistuessa se slummiutuu. Planet of Slums -teoksen kirjoittaja Mike Davis arvioi haastattelussa vuonna 2006: ”Ihmiskunnan koko kasvu tulee tapahtumaan kaupungeissa, valtaosaltaan köyhissä kaupungeissa ja suurimmaksi osaksi slummeissa”.

Muurit ja slummit eivät ole jokin Latinalaiselle Amerikalle tyypillinen ongelma. Esimerkiksi Kenia haluaa torjua somalipakolaisia pystyttämällä aidan heitä estämään.

Ja gettoja köyhien ja muuten vääränlaisten ihmisten eristämiseksi on riittänyt hamasta Venetsian tasavallan getosta, jossa Venetsian juutalaiset pakotettiin elämään vuodesta 1516 aina 1700-luvun lopulle.

* * *

Israel, monen kuvitelmissa ”Lähi-idän ainoa demokratia”, rakentaa omaa muuriaan ja muuttaa tuhoamansa Gazan lisäksi myös yhä suuremman osan miehittämästään Länsirannasta asevoimiensa ja laittomien siirtokuntiensa kontrolloimaksi vankilan ja vankileirin yhdistelmäksi. Sionistien tavoitteena on häätää palestiinalaiset kaikilta elinkelpoisilta miehitysalueilta ja asuttaa koko Palestiina israelilaisilla.

Kiinalaiset ovat sulkeneet Itä-Turkestanin eli kiinalaisittain Sinkiangin uiguurien autonomisella alueella noin miljoona uiguuria vankileireille. Alueella asuu 11 miljoonaa uiguuria. Leirittämisen virallinen syy on ”terrorismin torjuminen” ja poliittinen uudelleenkasvatus (aivopesu). Todellinen tavoite on kukistaa monen valtion rajalla sijaitsevan uiguurien ”autonomisen” alueen muslimiväestön uhma ja myös Kiinan halu päästä entistä estottomammin käsiksi alueen hiili- ja luonnonkaasuvaroihin.

Yhdysvallat, ”the land of the free”, haluaa päästä meksikolaisista ”märkäselistä” ja muista Meksikon rajan yli tulevista latinoista jatkamalla rajamuurin rakentamista ‒ hankkeeseen ei suinkaan ryhdytty vasta Donald Trumpin presidenttikaudella. Kovin kauan on siitä kun Yhdysvaltojen presidentti katsoi tuimasti Berliinin muuria ja vaati herra Mihail Gorbatšovia repimään sen maahan.

Brittilehti The Guardianin artikkeli selosti vuosi sitten elokuussa, kuinka kalifornialaisessa kaupungissa oli järjestetty asukkaiden kuulemistilaisuus:

”Rytmikkäät ’rakentakaa muuri’ -huudot kaikuivat kokoushuoneessa, San Josen kaupungissa Silicon Valleyssa. Mutta nyt ei vaadittu pystyttämään estettä Meksikon rajalle – huuto vaati sulkemaan ulos kaupungin kodittomat ihmiset”.

San Jose on Kalifornian kolmanneksi suurin kaupunki. Asunnottomia on The Guardianin mukaan tuhansia. San Jose on koettanut ratkaista ongelmaa minitaloprojektilla, mutta niiden sijoittamista omaan naapurustoonsa vastustavat ihmiset kertovat päättäjille: ei minun takapihalleni. Kapitalismin ihmemaassa joka pilvellä on kuitenkin hopeareunus. Asunnottomia koskevan lehtijutun tekemistä oli jalosti tukenut Bill ja Melinda Gatesin säätiö.

Evankeliumi opettaa, että ”köyhät teillä on aina keskuudessanne”. Niinpä köyhät, vääränväriset ja pakolaiset täytyy aidata ulos, sulkea sisään tai heivata muualle. Tai sitten voi itse sulkeutua turvaan kaltaistensa pariin, rikkaiden tai keskiluokan omiin slummeihin. Maailmalla ovat yleistyneet gated community -tyyppiset suljetut ja vartioidut asuinalueet.

Saksalainen journalisti Thomas Hüetlin luonnehti Disney-yhtiön perustamasta Celebrationin kaupungista kertovassa artikkelissa tällaista itseensä käpertyneen aidatun yhteisön unelmaa ”keskiluokan Fort Alamoksi”, pelokkaan keskiluokan viimeiseksi puolustustaisteluksi.

Ja peloissaan on suomalainenkin keskiluokka. Lapset on syytä pelastaa ensimmäiseksi, jotta varmistuu, että heidän ”luokkaretkensä” parantaa heidän sosiaalista asemaansa. Terve keskiluokkainen suomalaislapsikin kun voi saada ties mitä oireita, jos joutuu köyhän kanssa vaikka samaan kouluun.

Vanhemmat ovat tehneet selväksi, että köyhät eivät ole heidän lastensa luokkatovereita: Helsingin Sanomien toimittaja Satu Vasantola uutisoi elokuussa 2015 tulleen vahvistetuksi tutkijan suulla, että osaa kouluista vältellään ”alemman yhteiskuntaluokan lapsien vuoksi”. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun kertailee vaikka vuoden 1918 opetuksia. Entä ihmettelettekö vielä ynseää suhtautumista maahanmuuttajiin, kun jo suhtautuminen omiin kansalaisiin on näin perin sivistynyt ja sydämellinen?

|||

Mätäkuun juttu

Tämä kirjoitus kuuluu Vesa Suomisen artikkelisarjaan Mätäkuun juttu. Sarjassa on aiemmin ilmestynyt:

Mätäkuun juttu: Nalle Puhin seikkailut pandojen maassa (13.8.2018)
Mätäkuun juttu 3: Rahan siunaama liitto (23.8.2016)
Mätäkuun juttu 2: Ihan hatusta (14.8.2016)
Mätäkuun juttu: Ihmismetsästystä ja kannibalismia (23.7.2016)

Kirjallisuutta:

Olivier Razac: Piikkilangan poliittinen historia, Vastapaino 2003

Asiasta lisää muualla verkossa: 

Internazionale lehden video Liman muurista (Video, josta artikkelikuva on kaapattu)
The Challenge of the Slums ‒ Slummien haaste (YK:n raportti vuodelta 2003)
Un mondo di muri ‒ Muurien maailma (Italialaisen Internazionale-julkaisun videojuttusarja ”köyhien kaupungeista” eli maapallon suurimmista slummeista.)
Essä: Varför upprörs vi inte av rikedomen? (Axel Vikström, Yle, 12.8.2018)
Maailman väestö (Suomen YK-liitto)
Maailma kaupungistuu: Joka vuosi rakennetaan kahdeksan uutta New Yorkia (Esko Varho ja Teemo Tebest, Yle, 9.5.2014)
Israel Is Not a Liberal Democracy (Paul R. Pillar, The National Interest, 12.8.2018)
U.N. says it has credible reports that China holds million Uighurs in secret camps (Stephanie Nebehay, Reuters, 10.8.2018)
One Million Muslim Uighurs Have Been Detained by China, the U.N. Says. Where’s the Global Outrage? (Mehdi Hasan, The Intercept, 13.8.2018)
Linnuiksi naamioidut dronekamerat vakoilevat taivaalta ihmisten liikkeitä – Kiinan muslimivähemmistön kontrolli on kuin Orwellin painajaisesta (Jaro Asikainen, Yle, 29.8.2018)
’Build a wall’: emergency housing plan for homeless in Silicon Valley met with fear (Alastair Gee, The Guardian, 30.8.2017)
Eight Insane Facts about Disney World’s Gated Community (Spencer Peterson, Curbed, 11.11.2013)
Tutkija: Osaa kouluista vältellään ”alemman yhteiskuntaluokan lapsien vuoksi” (Satu Vasantola, Helsingin Sanomat 10.8.2015. Artikkeli on maksumuurin takana)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *