Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

31.8.2018 klo 08:32

Työväenkirjallisuuden päivän kilpailutyöt kertovat työelämästä

Kirjailija Anneli Kanto esittelee Työväenkirjallisuuden päivän kirjoituskilpailun tulokset ja antologian huomenna lauantaina kello 11 alkavassa avausistunnossa, heti presidentti Tarja Halosen puheen jälkeen.

 

Teksti ja kuva: CAI MELAKOSKI   
Työväenkirjallisuuden päivä on jo kahdeksan kertaa saanut kiitosta kyvystään yhdistää polttavan ajankohtaiset ja samalla ikuiset teemat mielenkiintoiseksi ohjelmaksi. Tänä vuonna päivän ja kolmatta kertaa järjestetyn kirjoituskilpailun teemana on Vapaus, vastuu, vallankumous.

Työväenkirjallisuuden päivän kirjoituskilpailun tulokset ja parhaista kirjoituksista kootun antologian esittelee kirjailija Anneli Kanto.

‒ Hyvä osanottajamäärä, laaja kirjo kirjallisuuslajeja – mukana myös esseitä – paljon työelämän kuvauksia. Kilpailutöitä lukiessa pääsi kurkistamaan nykyiseen työelämään, tiivistää Anneli Kanto kirjoituskilpailun annin.

‒ Ammattiliitot ovat tehneet tunnetuksi tätä kilpailua. Sen ansiosta saimme niin hyvin työelämäkuvauksia. Yleensä kirjoituskilpailujen osanottajista suuri osa on opiskelijoita, mutta tämä kilpailu paikkaa osaltaan sitä tyhjää tilaa, joka on syntynyt, kun ammattiliittojen ennen niin aktiivinen ja monipuolinen kulttuuritoiminta on hiipunut, kuvailee Kanto kirjoituskilpailun merkitystä.

‒ Hyviä kilpailutöitä tuli niin paljon, että tuomaristolla ei ollut vaikeuksia saada niistä koottua Työväen kirjallisuuspäivässä julkistettavaa antologiaa, myhäilee Kanto, ja kertoo, että kilpailun tuomariston jakamien palkintojen lisäksi luvassa on Hannu Salama -seuran palkinto, jonka saaja on Anneli Kannollekin vielä arvoitus.

Anneli Kanto kuuluu Työväenkirjallisuuden päivän ihailijoihin ja aktiivisiin osanottajiin. Vuodesta toiseen päivä houkuttelee Werstaan salit täyteen innokkaita osanottajia, myös Pirkanmaan ulkopuolelta. Kanto selittää päivän suosion syitä:

‒ Päivä on aina niin hyvin järjestetty ja puhujat kovin mielenkiintoisia. Työväenkirjallisuus kiinnostaa, eikä se ole hävinnyt minnekään. Työväenkirjallisuuden päivä on osannut pysyä mukana työelämän muutoksissa. Vaikka työelämän muodot ovat muuttuneet, edelleen siellä ovat vastakkain työntekijä ja pääoma, Kanto muistuttaa.

Anneli Kannon lisäksi kirjoituskilpailun tuomaristoon kuuluvat Työväenkirjallisuuden päivän koordinaattori, kirjallisuudentutkija ja tietokirjailija Milla Peltonen ja runoilija Susinukke Kosola.

Kanto kiittää myös ohjelmatarjontaan ja päivän näyttelyyn oman lisänsä tuovia pienkustantamoja. Työväenkirjallisuuden päivän tarjonnan runsaus pakottaa osanottajat tekemään vaikeita valintoja, ohjelmaa on samanaikaisesti kolmessa salissa. Mitä Anneli Kanto on listannut omaan ohjelmaansa?

‒ Katson ja kuuntelen ainakin pispalalaisen Naiskuoro Telluksen sisällissodan kokeneiden naisten lauluihin ja runoihin perustuvaa esitystä Susinartut. Sisällissodan nykytutkimukseen perustuvaa keskustelupaneelia Vallan veriteot 1918 seuraan ilman muuta. Enkä jätä ainakaan väliin Esko Seppäsen esittelyä kirjastaan Rauhan ja rahan geopolitiikka. Luen sitä parhaillaan.

Työväenkirjallisuuden päivä 2018

Aika: Lauantaina 1. syyskuuta klo 11-18
Paikka: 
Työväenmuseo Werstas 
Väinö Linnan aukio 8, Finlaysonin alue, Tampere

Vapaa pääsy

Päivän ohjelma (Työväenkirjallisuuden päivän verkkosivut)

Työväenkirjallisuuden päivä (Facebook-sivu)

Työväenkirjallisuuden päivä ja kilpailu Vasen Kaista -verkkolehdessä:

Kirjoituskilpailun voittajat esitellään työväenkirjallisuuden päivän avajaisissa (30.7.2018)
Työväenkirjallisuuden päivä kutsuu kolmanteen kirjoituskilpailuunsa (12.2.2018)
Työväenkirjallisuuden päivä pohti suomalaista arkea (5.9.2017)
Työväenkirjallisuuden päivä keskustelee suomalaisesta arjesta (28.8.2017)
Toinen ääni nyt tarpeellisempi kuin koskaan (24.9.2015)
Hyvinvoinnin puolikasta perkaamassa (31.8.2014)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *