Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

13.8.2018 klo 09:06

Mätäkuun juttu: Nalle Puhin seikkailut pandojen maassa

Alkuperäinen Nalle Puh ystävineen löytyy New Yorkin kaupunginkirjaston Donnel-kirjaston Pooh-kokoelmasta. Asetelman on kuvannut Shannon McGee. Hän on julkaissut sen lisenssillä lisenssiin CC BY-SA 2.0.

 

VESA SUOMINEN   
Kiina on kieltänyt esittämästä elokuvateattereissa uutta yhdysvaltalaista Disney-elokuvaa Christopher Robin. Nalle Puh ja hänen ystävänsä Christopher eli Risto Reipas eivät ole tervetulleita pandamaahan, ja nettihakujakin on turha tehdä. Puh ja Risto ovat Kiinassa kiellettyjä tuttavuuksia siinä missä George Orwellin Eläinten vallankumous ja Vuonna 1984.

Puolen hehtaarin metsään eksynyt, möhköfantin ja tärpän vainoama Kiinan kommunistinen puolue on muurannut kansan lopullisesti ”Suuren palomuurin” taakse samaan aikaan, kun ihmisoikeuksillaan kerskuva kapitalistinen länsi haluaa (samaisia ihmisoikeuksia karsastavaa presidentti Donald Trumpia lukuun ottamatta) yhä läheisempään yhteistyöhön sen kanssa.

Miksi panda irvistää Puhille? Risto Reipas -elokuvan esityskiellon syynä voisi olla, että Kiinan yhdysvaltalaisille elokuville asettama tuontikiintiö on tälle vuodelle jo täynnä. Nalle Puh oli kuitenkin joutunut pandan hampaisiin jo aikaisemmin, koska Puh-elokuvien hahmot olivat löytäneet tiensä Kiinan johtoa ja politiikkaa arvosteleviin oppositiohenkisiin sosiaalisen median viesteihin.

Itsensä periaatteessa elinikäiseksi presidentiksi vastikään huudattaneen Xi Jinpingin hipiä on vähintään yhtä herkkä kuin arvostelijoitaan twiittitulvalla tulittavan hämäräbisnespresidentin ja toisen, tiedustelupalveluvetoista kleptokratiaa johtavan judokapresidentinkin. Mies se, joka uskaltaa kuiskata noiden imperaattorien korvaan: ”muista kuitenkin caesar, että olet kuolevainen!”.

Kiinan ja sen ”kommunistisen” puolueen johtamaa maailmanjärjestystä tavoittelevan kaikkivaltiaan suurvaltajohtajan rinnastaminen Nalle Puhiin on majesteettirikos, ja niin on myös viittaaminen ”keisariin”: hakusana ”keisarini” on kiinalaisilta estetty. Jonkin aikaa oli estetty muun muassa myös haku latinalaisen aakkoston ”N”-kirjaimella, jotta estettiin ilmaisu ”N > 2” (Xin presidenttikausien määrä on suurempi kuin kaksi).

Kiinan sensorien uumoillaan pahoittaneen mielensä muun muassa pilasta, joka esitti rinnakkain valokuvan Xista kättelemässä Japanin pääministeriä Shinzō Abea ja kuvan, jossa Nalle Puh kättelee Ihaa-aasia.

Sosiaalisessa mediassa oli jo vuonna 2013 levitetty esimerkiksi valokuvaa, joka esitti Xitä kävelemässä häntä pitemmän ja hoikemman Barack Obaman seurassa. Kuvan viereen oli sijoitettu kuva rinnakkain astelevista Nalle Puhista ja tämän pitemmästä ja hoikemmasta ystävästä Tikrusta.

Kun vaikkapa Venäjä hakkeroi Yhdysvaltojen presidentinvaaleja, se tekee rutiininomaisesti vain samaa vakoilutoimintaa mitä Yhdysvallat, Iso-Britannia, Saksan liittotasavalta, Ranska, Israel, monet arabimaat, Kiina ja hyvin monet muut maat tekevät koko ajan. Kukaan ei ole valtioilta eikä varsinkaan suurilta ja vahvoilta valtioilta moraalia odottanutkaan.

”Vapaan markkinatalouden” vapaan informaation valtatiehen on alkanut kuitenkin ilmestyä yhä enemmän kuplia ja kuoppia, koska suurten valtioiden lisäksi myös suuret yritykset ovat ‒ nehän ovat tunnetusti vapauden asialla ‒ vapaita myös kaikesta moraalista. Applen, Facebookin, Twitterin, Googlen ja muiden raivaama, dollarinseteleillä päällystetty informaationvapauden valtatie heittää jyrkän polven aina siihen suuntaan, missä rahan ja vallan kutsu on kuuluvin.

Facebook on vastikään katunut kovasti syntejään ja kymmenien miljoonien ihmisten tietojen päätymistä vaalimanipuloijien käyttöön, ja Cambridge Analytica on lopettanut toimintansa ainakin tuolla toiminimellään.

Niille, joiden mielestä jatkuvana virtana kulkeva informaatioalan suuryritysten hämäräbisnes on vain sarja satunnaisia kuplia kirkkaassa vedessä, riittänee seuraavaksi päiviteltävää ”hairahduksessa”, joka on saanut Googlen ilmeisesti suostumaan yhteistyöhön Kiinan viranomaisten kanssa.

Se kehittelee Kiinan ”suureen palomuuriin” sovitettua ja sille alistettua hakuohjelmaa ‒ projektin koodinimi on Dragonfly ‒ joka auttaa diktatuuria alistamaan väestöä entistäkin synkempään tietopimentoon siinä missä muutkin kehittyneen teknologian tarjoamat vainokeinot, kuten yhä tarkemmiksi kehitetyt kasvojentunnistusohjelmat.

Google luopui Kiinan markkinoista vuonna 2010, kun maan sensuuri alkoi käydä sille ylivoimaiseksi rasitteeksi. Nyt se on ilmeisesti tekemässä komean paluun samaisen sensuurin nöyränä apupoikana. Syykin on selvä: Kiinassa on saman verran netinkäyttäjiä ja siis yhtä suuret markkinat kuin EU:ssa. On satoja miljoonia syitä silittää pandaa myötäkarvaan.

|||

Mätäkuun juttu

Tämä kirjoitus kuuluu Vesa Suomisen artikkelisarjaan Mätäkuun juttu. Sarjassa on aiemmin ilmestynyt:

Mätäkuun juttu: Muureja (13.8.2018)
Mätäkuun juttu 3: Rahan siunaama liitto (23.8.2016)
Mätäkuun juttu 2: Ihan hatusta (14.8.2016)
Mätäkuun juttu: Ihmismetsästystä ja kannibalismia (23.7.2016)

Lue lisää muualta verkossa:

Christopher Robin, denied Chinese release, is the latest victim in China’s war on Winnie the Pooh (Emily Stewart, VOX 4.8.2018)
Google Plans to Launch Censored Search Engine in China, Leaked Documents Reveal (Ryan Gallagher, The Intercept, 1.8, 2018)
Analyysi: Xi sai Kiinasta elinikäisen otteen – Kiina kääntyy kohti menneisyyttään, mutta Xin suuret unelmat eivät tee hänestä vielä uutta Maoa (Jenny Matikainen, Yle, 11.3.2018)
Matikainen: Kiina lakkauttaa demokratiaa kummallisessa näytelmässä – entä jos Suomessa olisi Sauli Ikuinen? (Jenny Matikainen, Yle, 20.3.2018) Kiina suojautuu kansallisella palomuurilla (Päivikki Karhula, Tiellä sananvapauteen)
Kiina tiukentaa nettisensuuria: Ei kirosanoja, ei uskontoa, ei huumeita – Enää vain ”sosialistisia ydinarvoja”, tai muuten… (Veikka Niemi, Tekniikan maailma, 6.7.2017) 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *