Artikkeli: Uutiset 2013–2018

7.9.2018 klo 15:58

15-vuotias Greta Thunberg antoi Ruotsin vaalikampanjalle kasvot

Greta Thunbergillä ei ole äänioikeutta Ruotsin valtiopäivävaaleissa sunnuntaina, mutta hän on vaalimielenosoituksellaan herättänyt enemmän huomiota kuin useimmat puoluejohtajat ja ehdokkaat. (Kuvakaappaus ETC-lehdestä, jonka pääkirjoituksen Thunberg kirjoitti eilen.)

 

Teksti: CAI MELAKOSKI   
Peruskoulun seitsemättä luokkaa käyvä Greta Thunberg ei elokuun 20. päivän aamuna mennyt kouluun. Sen sijaan hän meni reppuineen ja kyltteineen parlamenttitalon eteen ja julisti koululakon, joka kestäisi vaaleihin asti.

Hän kirjoitti Twitter-päivityksen:
“Me lapsethan emme usein tee kuten sanotte että meidän pitäisi tehdä, vaan teemme kuten te teette. Ja koska te aikuiset haistatatte paskat minun tulevaisuudelleni, teen samoin. Olen koululakossa ilmaston puolesta vaaleihin asti.” 

Twitter-päivitys mielenosoituksen alkamisesta 20. elokuuta.

 

Greta Thunberg perusteli mielenosoitustaan sillä, että kun kukaan ei näytä tekevän mitään, hän tekee sen, minkä voi. Hän toivotti kaikki tervetulleeksi mielenosoitukseen, ja kehotti niitä, jotka eivät asu Tukholmassa protestoimaan kunnantalonsa edessä.

Hän ei ensin uskonut opettajia, jotka koulussa kertoivat ilmastonmuutoksesta. Sillä jos ilmastonmuutos olisi totta, painostaisivat ihmiset tietenkin toisiaan ja poliitikkoja asian korjaamiseksi, hän järkeili. Mutta totuus paljastui pikkuhiljaa.

Eilen ETC-lehti antoi pääkirjoituspalstansa Greta Thunbergin käyttöön. Pääkirjoituksessa Elämämme on teidän käsissänne Thunberg kirjoittaa, että jo vuosi ja kaksi kuukautta sitten ilmastotutkijat raportoivat, että ruotsalaisilla on vain kolme vuotta aikaa kääntää päästökäyrät voimakkaasti alaspäin, jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet toteutuivat.

Koululakko herätti suurta huomiota eri puolilla maailmaa. Tässä brittiläisen The Guardianin ilmoitus omasta artikkelistaan Twitterissä.

 

Siitä on kulunut vuosi ja kaksi kuukautta, mutta päästöjen määrä on vain kasvanut, kirjoitti Thunberg. Jos kaikki tietäisivät miten vakava tilanne on, ja mitkä painajaismaiset tulevaisuudennäkymät meitä odottavat jos muutosta ei saada aikaan, istuisivat kaikki täällä kanssamme.

Ruotsalaisia vaivaa Thunbergin mukaan harhaluulo, että Ruotsi on ilmastonsuojelun eliittiä. Se ei pidä paikkaansa, ruotsalaisten ekologinen jalanjälki on maailman kymmenen suurimman joukossa.

Jos kaikki ihmiset kuluttaisivat kuin ruotsalaiset, tarvittaisiin 4,2 maapalloa. Tämä tarkoittaa, että Ruotsi varastaa joka vuosi 3,2 maapallon resurssit tulevilta sukupolvilta. Suomi kuluttaa 3,6 maapallon resurssit vuodessa.

Thunberg vetoaa pääkirjoituksessaan poliitikkoihin ja muihin ruotsalaisiin, että kaikki tuntisivat vastuunsa. Hänen mielestään on turha vedota siihen, ettei pienen Ruotsin tekemisillä ole vaikutusta suuressa maailmassa:

“Ajattelen, että jos muutama tyttö saa aikaiseksi otsikoita kaikkialla maailmassa vain olemalla menemättä kouluun muutaman viikon ajan, ajatelkaa mitä kaikkea voisimme tehdä yhdessä jos vain haluaisimme”.

Thunberg päättää vetoomuksensa:
“Jokainen ihminen otetaan lukuun. Kuten jokainen kilo päästöjä. Kaikki lasketaan. Olkaa siksi niin kilttejä, että kohtelette ilmastokriisiä sellaisena akuuttina kriisinä kuin se on, ja antakaa meille tulevaisuus. Elämämme ovat teidän käsissänne.”

Tänään on viimeinen koulupäivä ennen vaaleja ja siten myös lakon viimeinen päivä.

”Koululakko päivä 15, viikko 3. Viimeinen päivä! Istumme Mynttorgetilla valtiopäivätalon ulkopuolella koko päivän. Ja paikoissa eripuolilla Ruotsia. Tietoja löytyy Fältbiologerna Facebook-sivuilta. Kaikki ovat tervetulleita. Kaikkia tarvitaan.”

 

Aiheesta aiemmin Vasen Kaista -verkkolehdessä:

Anna Kontula: milloin hallitus lopettaa ilmastotavoitteista lintsaamisen? (6.9.2018)
Jos metsään haluat mennä nyt (25.6.2018)

Lue lisää asiasta muualla verkossa:

Greta Thunberg: Våra liv ligger i era händer (ETC-lehden pääkirjoitus 6.9.2018)
The Swedish 15-year-old who’s cutting class to fight the climate crisis (David Crouch, The Guadian, 1.9.2018)
Fältbiologerna (Kenttäbiologien Facebook-sivu)
Suomen ilmastopolitiikka kriisissä (Biosin tiedote 5.9.2018)
Missä viipyy pääministerin tv-puhe aiheesta ilmastokriisi? (Reetta Rädyn kolumni, Yle, 3.9.2018) 

Lue lisää muualla verkossa:

Valmyndigheten (Vaaliviranomainen) -verkkosivut
SVT:n (Ruotsin yleisradio) vaalisivut

Ruotsin vaalit 2018 Vasen Kaista -verkkolehdessä: 

Ruotsin vaalitulos valmistui — tässä vasemmiston vahvimmat kannatusalueet (16.9.2018)
Ruotsin vaalien paikkajakoa odotetaan keskiviikkoon, vasemmistopuolueen voitto varmistui jo (10.9.2018)
Mitä puoluetta äänestäisit Ruotsin vaaleissa? Tässä vaalikone (9.9.2018)
15-vuotias Greta Thunberg antoi Ruotsin vaalikampanjalle kasvot (7.9.2018)

*

Kommentteja: 1

  1. That is so grate what Greta is doing, I felt the same 40 years ago,but felt so helpless that could`t do a thing.
    All the best and support to her attempt.

    May the force be with you, Simo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *