Artikkeli: Uutiset 2013–2018

16.9.2018 klo 17:01

Ruotsin vaalitulos valmistui — tässä vasemmiston vahvimmat kannatusalueet

Ruotsin Vasemmistopuolueen puheenjohtajalla, Jonas Sjöstedtillä on syytä leveään hymyyn. Lopullisessa ääntenlaskennassa, joka valmistui tänään, ääniosuus kasvoi 5,7 prosentista 8 prosenttiin. (Valokuva on otettu SVT:n, Ruotsin yleisradion, vaalilähetyksestä.)

 

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI   
Ruotsin valtiopäivävaalien ääntenlaskenta vaatii aikaa muun muassa sen vuoksi, että äänestäjät voivat katua ennakkoääntään ja äänestää uudelleen vaalipäivänä. Käytössä on myös tasauspaikkajärjestelmä, joka tekee ääntenlaskennasta monimutkaisen.

Loppujen lopuksi suuria muutoksia ei tapahtunut alustavaan vaalitulokseen nähden. Vasemmistopuolueen kannatusosuus kasvoi kymmennyksen. Lopullinen vaalitulos vahvistettiin tänään puolen päivän aikaan. Maakäräjä- ja kuntavaalit järjestettiin samanaikaisesti viime sunnuntaina, mutta niiden lopullisia tuloksia ei vielä ole julkistettu vaaliviranomaisen verkkopalvelussa.

Ruotsin vaalien suurimman tappion kärsi kokoomus (Moderata samlingspartiet, M). Tappiostaan huolimatta sosiaalidemokraatit säilyivät ylivertaisesti suurimpana puolueena. Kiitos Vasemmistopuolueen merkittävän vaalivoiton on punavihreä ryhmä suurempi kuin porvaripuolueiden Allianssi. Spekulaatiot oikeistoradikaalin Ruotsidemokraatit-puolueen nousemisesta suurimmaksi puolueeksi lässähtivät, vaikka puolue saikin suuren vaalivoiton.

 

Vasemmistopuolueen kannatus oli keskimääräistä korkeampaa suurissa kaupungeissa, pohjoisessa, nuorten, naisten ja ammattiliittojen jäsenten keskuudessa. Göteborgissa vasemmistopuoluetta äänesti 14,0 prosenttia äänestäjistä, Tukholmassa 13,1 ja Malmössä 11,9 prosenttia.

Västerbottenin läänissä (Länsipohja) Vasemmistopuolue sai 12,7 prosenttia äänistä, läänin suurimmissa kaupungeissa Uumajassa (Umeå) 15,7 ja Skellefteåssa 9,8 prosenttia.

Norrbottenin läänissä Vasemmistopuolueen ääniosuus oli 10,7 prosenttiyksikköä. Korkeimmat prosenttiosuudet vasemmisto sai Pajalassa 20,0, Jokimukassa (Jokkmokk) 14,6, Arjeplogissa 14,3, Jällivaarassa (Gällivare) 12,9, Luulajassa (Luleå) 10,5 ja Kiirunassa (Kiruna) 13,5.

Naisäänestäjistä 11 prosenttia ja miesäänestäjistä seitsemän prosenttia äänesti Vasemmistopuoluetta SVT:n (Ruotsin yleisradio) ovensuukyselyn mukaan. Yli 65-vuotiaista vain kuusi prosenttia ja 12 prosenttia nuorimpaan ikäryhmään (18-21) kuuluvista äänesti vasemmistoa. LO:n (Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestö) jäsenten keskuudessa Vasemmistopuolueen ääniosuus oli kymmenys.

Vasemmistopuolue sai paljon ääniä Feministinen aloite -puoluetta (Feministiskt initiativ, FI) vuonna 2014 äänestäneiltä. Edellisissä vaaleissa FI jäi neljän prosentin äänikynnyksen alle 3,1 prosentin ääniosuudella, ääniä FI sai 194 719. Näissä vaaleissa FI joutui tyytymään puolen prosentin ääniosuuteen ja 29 665 ääneen.

Vaaleihin osallistui myös kolmattakymmentä muuta valtakunnallista puoluetta. Piraattipuolueen kannatus jatkoi laskuaan, nyt ääniä kertyi 7 326 ja ääniosuutta 0,11 prosenttiyksikköä. Vastaavat luvut olivat Eläinten puolueella 3 648 ja 0,06 sekä Ruotsin kommunistisella puolueella 702 ja 0,01.

Lue lisää muualla verkossa:

Valmyndigheten (Vaaliviranomainen) -verkkosivut
SVT:n (Ruotsin yleisradio) vaalisivut

Ruotsin vaalit 2018 Vasen Kaista -verkkolehdessä: 

Ruotsin vaalitulos valmistui — tässä vasemmiston vahvimmat kannatusalueet (16.9.2018)
Ruotsin vaalien paikkajakoa odotetaan keskiviikkoon, vasemmistopuolueen voitto varmistui jo (10.9.2018)
Mitä puoluetta äänestäisit Ruotsin vaaleissa? Tässä vaalikone (9.9.2018)
15-vuotias Greta Thunberg antoi Ruotsin vaalikampanjalle kasvot (7.9.2018)

Vasen Kaista vuoden 2018 vaaleista Euroopassa: 

Ruotsin vaalitulos valmistui — tässä vasemmiston vahvimmat kannatusalueet (16.9.2018)
Ruotsin vaalien paikkajakoa odotetaan keskiviikkoon, vasemmistopuolueen voitto varmistui jo (10.9.2018)
Mitä puoluetta äänestäisit Ruotsin vaaleissa? Tässä vaalikone (9.9.2018)
15-vuotias Greta Thunberg antoi Ruotsin vaalikampanjalle kasvot (7.9.2018)
Euroopan kokoomus hukkasi yhteiset arvot ja viidenneksen äänestäjistään (11.6.2018) – Artikkeli sisältää Unkarin vaalitulokset.
Kokoomuslaiset voittoon Sloveniassa, myös vasemmisto lisäsi kannatustaan (4.6.2018)
Minne katosi Italian keskusta ja vasemmisto? (8.3.2018)
Berlusconi – viidennen kerran? Italian vaaliennakko (3.3.2018) 

Euroopan puoluekatsauksia Vasen Kaista -verkkolehdessä:

Euroopan kokoomus hukkasi yhteiset arvot ja viidenneksen äänestäjistään (11.6.2018)
Euroopan vaalit 2017 ‒ demarit vilkuilevat Portugaliin (3.5.2018)
Euroopan vaalit 2017: Vihreiden alavire jatkui (10.4.2018)
Euroopan parlamenttivaalit 2017 – vasemmiston nousu jatkuu (3.4.2018)
Euroopan vaalit 2017: Kaikki äänet ja paikat laskettu (29.3.2018) 

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *