Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

5.9.2018 klo 07:54

Tampereella on varaa kyläkouluihin

MINNA MINKKINEN   
Koulu-ja päiväkotiverkkoselvitys on yksi tärkeimmistä varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen liittyvistä selvityksistä. Päiväkotien ja koulujen sijainti on tietenkin tärkeä kysymys niille, jotka käyvät koulussa ja päiväkodissa. Selvitys on tehty, koska pormestariohjelmassa on linjattu, että selvitys tehdään. Samassa ohjelmassa on linjattu myös, että päiväkodit ja alakoulun kaksi ensimmäistä luokkaa ovat lähipalveluita.

Selvitys on syystäkin laittanut päättäjien sähköpostit ja puhelimet laulamaan. Näin pitääkin, sillä kuntalaisten osallistuminen ja päätöksentekoon vaikuttaminen on tärkeää ja demokratian edellytys.

Virkamiehet tekevät esityksen ja politiikot päättävät, miten palvelut tuotetaan. Tässä tapauksessa päätöksen tekee lautakunta, ei valtuusto eikä kaupunginhallitus. Valtuusto ja kaupunginhallitus ovat tietenkin päättäneet periaatteista, miten palvelut tulisi järjestää. Selvityksessä on monta eri vaihtoehtoa, joista lautakunta valitsee ja päättää. Koululaisten ja päiväkotilasten vanhempia on kuultu ennen selvityksen tekemistä. Vanhemmille tehdyn kyselyn perusteella heille tärkeintä on alle kahden kilometrin pituinen, turvallinen koulumatka. Ei mielestäni mitenkään kohtuuton toive.

Jos esimerkiksi Kalkun tai Terälahden koulu lakkautetaan, lisää se koululaisten koulumatkoja merkittävästi. Lisäksi koulun ja päiväkodin poistuminen vähentää alueen lähipalveluja. Olenkin hämmentynyt siitä, että koulujen ja päiväkotien sijoittumista kaupunkiin tehdään irrallaan alueiden muusta kehittämisestä. On selvää, että esimerkiksi Kalkussa palvelut heikkenevät, jos koulu lakkautetaan. Lisäksi Terälahden koulun lakkauttaminen tekee pienten koululaisten koulumatkoista kohtuuttoman pitkiä.

Terälahden koulu kuuluu kolmen alle 150 oppilaan lakkautettavaan kouluun. Ehdotus on näin kuulemma tasa-arvoisesti tehty. Vetoaminen tasa-arvoon on omituista ja toimii ehkä byrokraattien papereissa. Pienten oppilaiden koulumatkan kasvattaminen kohtuuttomasti ei ole tasa-arvon edistämistä vaan alakoululaisten epätasa-arvon lisäämistä. Tasa-arvoa ei myöskään ole alueellisten palveluiden kuihduttaminen.

Tampereella on kyllä varaa muutamaan kyläkouluun. Toimin sen puolesta, että Terälahden ja Kalkun koulut säilytetään. Se on pormestariohjelmankin mukaista.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. 

Korjaus 5.9. kello 13.50: Toiseksi viimeisen kappaleen alkua on muutettu. Alkuperäinen teksti kuului: ”Ehdotusta Terälahden koulun lakkauttamisesta perustellaan tylysti väittämällä, että koska kaikki alle 150 oppilaan koulut lakkautetaan, ei ole tasa-arvoista tehdä poikkeuspäätöstä yhdestä koulusta.”

 

Aleksanterin koulun kuvasi Cai Melakoski.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *