Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

15.9.2018 klo 09:45

Yhdysvaltain vasemmiston aika on tullut

Yhdysvaltalainen vasemmistoaktiivi Shana East teki viikon vierailun Suomeen Euroopan vasemmistopuolueen ja Vasemmistonuorten kutsumana. Tiistai-iltana East kertoi tamperelaisyleisölle muun muassa vasemmiston vaalikampanjoista ja ruohonjuuritason kansanliikkeiden toiminnasta Yhdysvalloissa.

Teksti ja valokuva: CAI MELAKOSKI   
Mitä Yhdysvalloissa on tapahtunut, kun yli 70-vuotias senaattori, demokraattinen sosialisti Bernie Sanders on lähellä päästä demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi? Miten on mahdollista, että kolmen tunnin pituisia puheita pitävä veteraanipoliitikko vetää stadionit täyteen kuulijoita kuin paraskin rokkiyhtye? Oliko kysymyksessä hetken huuma, vai onko vasemmisto valloittamassa Yhdysvaltoja?

Näihin kysymyksiin vastasi tiistai-iltana Tampereella puhunut Kansan vallankumous (The People’s Revolution) -verkoston valtakunnallinen organisaattori Shana East. Hän kertoi, että Sanders on jo kolme vuosikymmentä puhunut eriarvoisuuden vähentämisen välttämättömyydestä ja terveydenhuollosta kaikille kuuluvana perusoikeutena, mutta vasta viime vuosina nämä kysymykset ovat jälleen saaneet kansaa liikkeelle.

Yhteiskunnallisesti passiivisiksi leimatut milleniaalit (1980-luvun alun ja 1990-luvun puolivälin välillä syntyneet, Y-sukupolvi) ovat merkittävä osa tätä liikettä. Shana East kertoo silmiensä kostuneen kyynelistä, kun hän ensimmäistä kertaa kuuli Sandersin puhuvan. Kerrankin poliitikko, joka puhui ihmisoikeuksista, tasavertaisuudesta ja syrjään työnnettyjen ihmisten asiasta suoraan, asioista, jotka olivat hänen sydäntään lähellä.

Sanders oli pitkään tunnettu vain kotiosavaltiossaan Vermontissa, mutta vuonna 2015 hän voitti demokraattien esivaalit 23 osavaltiossa ja sai yli 43 prosenttia äänistä. Itse presidentinvaaleissa hän tuki Hillary Clintonia, mutta kehoitti samalla kannattajiaan jatkamaan sitä poliittista vallankumousta, jonka hänen kampanjansa käynnisti.

Mahdoton mahdolliseksi

Shana East esitteli useita esimerkkejä Sandersin innoittaman kampanjan jatkumisesta ja kasvamisesta. Tuore esimerkki on 28-vuotiaan demokraattisen sosialistin ja ihmisoikeusaktivistin, Alexandria Ocasio-Cortezin voitto demokraattisen puolueen esivaaleissa New Yorkissa. Esivaalissa valittiin ehdokas marraskuussa järjestettäviin kongressin vaaleihin.

Edellisissä edustajainhuoneen vaaleissa demokraattien ehdokas sai New Yorkin 14. vaalipiirissä yli 80 prosenttia äänistä. Ocasio-Cortezilla on siten hyvät mahdollisuudet tulla valituksi edustajainhuoneeseen sen kaikkien aikojen nuorimpana jäsenenä. 

Aivan kuten Sandersin presidenttiehdokkuuskampanja, oli Alexandria Ocasio-Cortezin kampanja monella tavalla uudenlainen. Kuten Sanders, Ocasio-Cortez kieltäytyi suurten yhtiöiden taloudellisesta tuesta kampanjalleen. Hän päihitti istuvan edustajan Joe Crowleyn selvästi, vaikka Crowleyn kolmen miljoonan dollarin vaalibudjetti oli kymmenkertainen verrattuna Ocasio-Cortezin vaalibudjettiin.

Alexandria Ocacio-Cortez twiittasi kuvan puhki kuluneista ensimmäisistä kampanjakengistään. Näin hän kumosi väitteet, että hän olisi voittanut esivaalit demografisista syistä, siksi että hänen vanhempansa olivat kotoisin Puerto Ricosta. Jalkatyö ratkaisi voiton.

 

Rahan puutteen Alexandria Ocasio-Cortez korvasi Sandersin kampanjassa koetelluin keinoin. Hän ja hänen kampanjaryhmänsä kääntyi suoraan vaalipiirin asukkaiden puoleen monin tavoin. Erityisen tärkeätä oli kulkeminen ovelta ovelle ja puhelinsoitot suoraan valitsijoille. Vaaliorganisaatiolla ei ollut komentoketjua ylhäältä alas, vaan se oli horisontaalinen. Osakampanjanvetäjiä oli 8–10 ja ne toimivat tiiviissä yhteistyössä keskenään.

Shana East avasi Ocasio-Cortezin vaalityötä vielä korostamalla, että erityisen paljon vaalityötä tehtiin niiden kansalaisten parissa, jotka eivät yleensä osallistu esivaaleihin; ei-valkoinen väestö, milleniaalit ja maahanmuuttajat. Kampanjalla oli espanjankielinen tekstiviestisovellus ja kampanjamateriaalia tuotettiin monella eri kielellä. Vaalipiirin asukkaista suurin osa on maahanmuuttajataustaisia ja espanja on puhutuin kieli.

Työttömyys, koulut ja terveydenhoito olivat vaalikampanjan keskeisiä teemoja. Hän puhui päätöksenteon demokratisoimisesta ja asioiden käsittelystä paikallisissa yhteisöissä. Ocasio-Cortez vaatii ICE:n (Yhdysvaltain maahanmuutto- ja tullivalvonta) lakkauttamista. Juuri esivaalien aikoihin ICE kuohutti maailmaa erottamalla joukottain lapsia vanhemmistaan Meksikon rajalla.

Marssi elämämme puolesta ja Wall Streetin valtaus

Shana East kertoi myös tiukempia aselakeja vaativasta March for Our Lives -kampanjasta ja tuloerojen tasaamista vaatineesta Occupy-kampanjasta, jossa mielenosoittajat leiriytyivät finanssimaailman keskuksen, Wall Streetin ympäristöön.

Myös Black Lives Matter (Mustien hengellä on väliä) kansanliikkeen taustaa ja toimintaa puitiin Eastin esityksessä. Kansanliikkeen syntyyn vaikutti mustiin toistuvasti kohdistuva poliisiväkivalta, joka ilmenee muun muassa aseettomien kansalaisten ampumisena hengiltä.

Mikä on Yhdysvaltain vasemmisto?

Vasemmisto on Yhdysvalloissa hyvin laaja käsite. Vasemmistolaisuus riippuu aina sen määrittelijästä. Siihen voi kuulua republikaanipuolueen vasenta laitaa, vallankumouksellisia aktivistiryhmiä ja kaikkea siltä väliltä.

Vasemmistoa ei viime vuosikymmeninä ole juuri näkynyt parlamentaarisissa yhteyksissä, vaan se on toiminut etupäässä ruohonjuuritason kansalaisliikkeissä. Bernie Sanders on yksinään edustanut valtapuolueista riippumatonta demokraattista vasemmistoa Yhdysvaltain kongressissa. Tämän syksyn täytevaaleissa useampikin demokraattinen sosialisti pyrkii kongressin edustajainhuoneeseen demokraattisen puolueen listoilta.

Shana Eastin mukaan ei ole tärkeätä määritellä vasemmistoa ja vasemmistolaisuutta tarkasti. Pääasia on, että eri liikkeissä asetetaan edistyksellisiä tavoitteita, ja että liikkeet verkostoituvat ja ajavat yhdessä niitä tavoitteita, joiden merkityksestä ne ovat yhtä mieltä.

Köyhien liike

Martin Luther Kingin 30 vuotta sitten perustama Köyhien ihmisten kampanja on syntynyt uudelleen. Sen esittely vei suuren osan Shana Eastin esityksestä. Tämä asia esitellään lähiaikoina ilmestyvässä artikkelin toisessa osassa. 

Lue artikkelin toinen osa:

Yhdysvaltain köyhien kampanja taistelee syrjintää ja orjuutta vastaan (23.9.2018)

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Bernie Sanderin kampanjaorganisaattori puhuu Tampereella (10.9.2018)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *