Artikkeli: Uutiset 2013–2018

1.10.2018 klo 11:50

Eduskuntavaaliehdokkaista lisää esityksiä

Pirkanmaan vasemmistoliitto tavoittelee kahta kansanedustajan paikkaa ensi kevään vaaleissa. (Kuva: Päivi Tyni)

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA   
Pirkanmaalaiset puolueosastot ovat tehneet lisää esityksiä ehdokkaista kevään eduskuntavaaleihin. Hämeenkyrön vasemmistoliitto esittää ehdokkaaksi päivätoiminnan ohjaaja Raija Westergårdia. Länsi-Tampereen osasto puolestaan esittää rikosseuraamustyöntekijä Ilkka Porttikiveä. Pirkkalan vasemmistoliiton ehdokas on pieneläinklinikan vastaanottoavustaja Senni Almusa. Vasemmistoliiton Ylöjärven kunnallisjärjestön ehdokas on työsuojeluvaltuutettu Rauno Kesseli ja Virtain Työväenyhdistyksen ehdokas on puolestaan vesihuoltolaitoksen hoitaja Katja Kotalampi. Piirihallitus päättää ehdokkaista kokouksessaan ensi lauantaina.

Katja Kotalampi on 29-vuotias Virtain kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Myös 61-vuotias Rauno Kesseli on valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Kesseli on myös Pirkanmaan maakuntahallituksen jäsen. Valtuutettuja ovat myös tamperelainen 38-vuotias Ilkka Porttikivi ja hämeenkyröläinen 63-vuotias Raija Westergård, joka on myös valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja. Pirkkalalainen 35-vuotias Senni Almusa on varavaltuutettu.

Katja Kotalampi, Rauno Kesseli ja Ilkka Porttikivi ovat olleet eduskuntavaaleissa ehdolla aiemmin. Ensikertalaisia ovat Senni Almusa ja Raija Westergård.

Politiikalle suunnanmuutos

Keväällä valittavalla uudella eduskunnalla on paljon tehtävää ja muutettavaa. Vasen Kaista pyysi ehdokasehdokkaita kuitenkin nimeämään vain yhden asian, jonka eduskunnassa muuttaisi. Ilmastonmuutos ja eriarvoisuus nousivat kärkeen.

Senni Almusa. Kuva kotiarkistosta.

Kriittisin muutettava asia on ilmastopolitiikka. Meidän on otettava ilmastonmuutoksen hillintä huomioon kaikessa päätöksenteossa, konkreettisesti ja ripeästi. Ilmaston pitää olla kärkiasia myös ulkopolitiikassa, vastaa Senni Almusa kysymykseen yhdestä tärkeimmästä tehtävästä eduskunnassa.

Poliitikan tekotapojen muutosta ehdottavat sekä Katja Kotalampi että Ilkka Porttikivi.

Katja Kotalampi. Kuva kotiarkistosta.

Politiikka pitää tuoda lähemmäksi ihmisiä. Päätösten tulee pohjautua tutkittuun tietoon. Enemmän puhetta arvoista ja oikeudenmukaisuudesta politiikkaan, toteaa Ilkka Porttikivi.

Oman edun tavoittelu on noussut ensisijaiseksi ja ihmiset toissijaiseksi. Politiikka tarvitsee avoimuutta entistä enemmän, ja siihen päästään vain todellisilla faktatiedoilla, ei vääristetyillä tilastoilla, rvioi puolestaan Katja Kotalampi.

Vähemmän eriarvoisuutta, parempia palveluja

Rauno Kesseli. Kuva kotiarkistosta.

− Suomalainen yhteiskunta on Sipilän hallituskaudella eriarvoistunut kiihtyvällä vauhdilla. Tulevan eduskunnan ja hallituksen on saatava aikaan sellainen hallitusohjelma, joka pysäyttää tämän kehityksen ja korjaa nyt tehtyjä epäoikeudenmukaisia ratkaisuja. Pienituloisia tukevat veroratkaisut ovat tähän yksi keskeinen keino, nimeää eduskunnan tärkiemmäksi tehtäväksi Rauno Kesseli.

Raija Westergård nostaa esiin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, joka on junnannut politiikan koneistossa lähes paikallaan vuosikausia. Westergård ei ihmettele paikallaan junnaamista, sillä hän  pitää uudistusta liian iso ratkaistavaksi yhtenä kokonaisuutena.

Ilkka Porttikivi. Kuva kotiarkistosta.

− Näkisin niin, että koko uudistusprojekti olisi ensin pilkottava osiin ja käsiteltävä yksi osa-alue kerrallaan, ehdottaa Westergård.

−  Ikääntyvässä Suomessa tarvitaan lähivuosina yhä enemmän laadukkaita, kohtuuhintaisia ja saumattomasti toimivia hyvinvointipalveluita, jotta kaikilla olisi oikeus vanheta turvallisesti ilman huolia, sanoo Westergård.

Raija Westergård. Kuva kotiarkistosta.

−  Nyt jos koskaan on tehtävä inhimillistä politiikkaa monilla osa-alueilla, on  huolehdittava tasa-arvon toteutumisesta sekä syrjinnän, köyhyyden, asunnottomuuden, osattomuuden ja arvottomuuden kitkemisestä yhteiskunnastamme, vaatii Westergård.

Vasemmistoliiton osastot tekivät viime perjantaina päättyneeseen määräaikaan mennessä ehdotuksensa 14 eduskuntavaaliehdokkaasta. Tamperelaisia ehdokkaita on neljä, nokialaisia kolme. Hämeenkyröstä, Kangasalta, Lempäälästä, Pirkkalasta, Virroilta ja Ylöjärveltä asetettiin kustakin yksi ehdokas. Yksi ehdokas ei vielä halua nimeään julkistettavan. Pirkanmaalta asetetaan 19 ehdokasta. Lopullinen ehdokaslista asetetaan Pirkanmaan vasemmiston piirikokouksessa marraskuun viimeisenä lauantaina.

 

Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla

Puolueosastot nimesivät eduskuntavaaliehdokkaita Pirkanmaalla (24.9.2018)
Vasemmistoliitto kolkuttaa kaksinumeroisia kannatuslukemia (8.8.2018)
Kannatusmittausten lukeminen – lyhyt oppimäärä (3.8.2018)
*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *