Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

12.11.2018 klo 06:42

Kestämätön suunta

ULLA-LEENA ALPPI
Tampereella tavoitellaan yli 3000 asukkaan vuosittaista kasvua. Monistakin syistä ihmiset haluavat tai ovat pakotettuja muuttamaan kasvukeskuksiin, mikä ei ole ristiriidattomasti hyvä asia. Jatkuvan kasvun ideologia on muutoinkin poliittisen ajattelun valtavirtaa. Taloudessa se on mantra, jota ei ole pysäyttänyt edes kasvava tietoisuus ympäristön kestokyvystä. Jatkuvan kasvun sijaan pitäisi pyrkiä siihen, että olemassa olevaa vaurautta jaettaisiin oikeudenmukaisemmin. Tämä on toki utopistinen ajatus vallitsevassa poliittisessa kulttuurissa, mutta olisi siitä huolimatta ainoa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä kehityksen suunta.  

Tampereen kaupungin talousarviossa ollaan ottamassa askelia toiseen suuntaan. Terveyskeskus-, suun terveydenhuollon ja useat muut asiakasmaksut ollaan nostamassa lain sallimaan maksimiin.  Esityksenä on myös uusi hoitajamaksu ja korotuksia bussimaksuihin. Kaikki nämä yhdessä varmistavat sen, että vähävaraisten tamperelaisten arki tulee yhä vaikeammaksi. Strategian ja pormestariohjelman kirjaukset eriarvoisuuden vähentämisestä jäävät sanahelinäksi.

Ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevia koetellaan lisäksi hoitajamitoituksen vähentämisellä. Pienikin vähennys on tuntuva, koska tarve olisi päinvastainen. Tampereella on sataa työikäistä kohti 48,2 65 vuotta täyttänyttä sekä alle 15-vuotiasta. Niin sanottu huoltosuhteemme on Helsingin jälkeen maan toiseksi paras.

Ei siis ole syytä paniikkiratkaisuihin iäkkäiden ihmisten palveluissa, etenkin kun leikkaukset suurella todennäköisyydellä lisäävät pahoinvointia ja luovat paineita raskaammille palveluille. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittääkin, että ensi vuoden talousarvioeityksessä hylättäisiin hoitajamitoituksen kiristykset, hoitotarvikejakelun kriteerien tiukentaminen sekä edellä mainitut hoitomaksukorotukset.  Bussimaksujen korotuksia emme myöskään voi hyväksyä. Se olisi vastuutonta ympäristösyistäkin. Lisäksi kannamme huolta lastensuojelun riittämättömistä resursseista, joista työntekijät ovat esittäneet hätähuutonsa valtuutetuille.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu.

Kirjoitus on julkaistu myös Tamperelaisen yleisönosastossa 10.11.2018

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa:

Tampereen säästöt heikentävät ikäihmisten palveluita (15.10.2018)

Etusivun kuva

Tamperetta Hotellin Tornista kuvasi Cai Melakoski.

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *