Artikkeli: Uutiset 2013–2018

15.10.2018 klo 17:45

Tampereen säästöt heikentävät ikäihmisten palveluita

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ei ole vakuuttunut, että leikkaukset ikäihmisten palveluihin tuovat säästöjä. Hyvinvointipalvelujen heikennykset lisäävät kuluja toisaalla, kuten erikoissairaanhoidossa. (Kuva: Cai Melakoski.)

 

Teksti: OSKARI JOKINEN, SINIKKA TORKKOLA
Tampereen kaupungin säästöpäätökset alkavat vaikuttaa kaupungin hyvinvointipalveluihin. Viime viikolla sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kiristää ikäihmisten palveluiden ehtoja. Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti nostaa harkinnanvaraisen kuljetuspalvelun omavastuun kolmesta eurosta neljään euroon. Lisäksi lautakunta päätti, että harkinnanvaraisiin kuljetuspalveluihin ja siivouspalveluihin ovat oikeutettuja vain 75 vuotta täyttäneet. Päätös ei ollut yksimielinen, sillä lautakunnan jäsen ja kaupunginvaltuutettu Ulla-Leena Alppi (vas.) jätti päätöksiin eriävän mielipiteen.

– Kun useita sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuja on juuri nostettu ovat korotukset kohtuuttomia vähävaraisille ihmisille. Iän ei myöskään tulisi olla pääasiallinen palvelutarpeen mittari, vaan tätä tulisi mitata henkilön kuntoisuuden mukaan, perustelee Ulla-Leena Alppi kantaansa.

Säästöjen seurausta: hinta laatua tärkeämpää

Tampereen kaupungin aikeet kilpailuttaa tehostetun palveluasumisen palvelut niin, että palveluiden hinta on laadun sijasta ratkaiseva tekijä, keskusteluttaa kaupunkilaisia niin sosiaalisessa mediassa kuin Aamulehden sivuillakin.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen muistutti tänään kirjoituksessaan Aamulehden yleisönosastossa, että hinnalla kilpailuttaminen on seurausta kaupunginvaltuuston huhtikuussa päättämästä talouden tasapainottamisohjelmasta. Vasemmistoliitto ei säästöohjelmaa hyväksynyt vaan äänesti sitä vastaan. Vastaan äänestyksen vuoksi vasemmistoliitto heitettiin ulos pormestarikoalitiosta.

Aaltonen vastaa Anna-Kaisa Ikosen (kok.) yleisönosastokirjoitukseen (Aamulehti 11.10.2018), jossa Ikonen ihmetteli kaupungin aikeita sivuuttaa palvelujen laatu tehostetun palveluasumisen kilpailutuksessa. Aaltonen jakaa kirjoituksen huolen, mutta huomauttaa Ikosen ohittavan kokonaan syyn tilanteeseen.

 Talousarviokehys velvoittaa sosiaali- ja terveyslautakunnan rajaamaan vuoden 2019 menot 744 miljoonaan euroon. Tilinpäätösennuste osoittaa kuitenkin lautakunnan vuoden 2018 menojen olevan tällä tietoa 739 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa, että palveluihin ei käytännössä tule ensivuodeksi lisää rahaa ja palvelutarpeiden kasvaessa se tarkoittaa, että palvelut on tuotettava halvemmalla. Viranhaltijoiden ja lautakunnan onkin siis pitänyt pohtia miten tämä mahdoton yhtälö toteutetaan ja he ovat päätyneet korostamaan hintaa laadun kustannuksella. Hinnan meneminen laadun edelle on siis seurauksista poliittisista päätöksistä, kirjoittaa Aaltonen.

Aaltonen muistuttaa, että hinnan nouseminen määrääväksi tekijäksi on vain yksi esimerkki siitä, miten nyt käynnissä oleva kaupungin säästökuuri vaikuttaa tamperelaisten arkeen. Säästöjen sijaan edessä saattaakin olla menojen kasvu, sillä palveluiden laskeva laatu heikentää vanhusten hyvinvointia. Se puolestaa lisännee sairaalahoidon tarvetta ja nostanee erikoissairaanhoidon menoja, joiden kasvu on jo nyt Tampereen talouden suurimpia ongelmia.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Toiveet eivät sosiaali- ja terveysmenoja pienennä (28.9.2018)
Lautakunnan päätös heikentää ikäihmisten ja vammaisten palveluja (14.9.2018)
Vasemmiston muutosesitykset Tampereen talouden tasapainotusohjelmaan hylättiin (24.4.2018)
Vasemmistoliitto tiukkana talousarviovaltuustossa (14.11.2017)
Tampereen talousarvio vaatii riskien hallintaa (13.11.2017)
Alibudjetointi ja kasvava pahoinvointi ei pelasta taloutta (26.10.2017)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Hinta ohittaa laadun palveluasumisessa poliittisten päätösten vuoksi  (Aamulehdessä 15.10.2018 julkaistu Mikko Aaltosen mielipidekirjoitus Aaltosen verkkosivulla)

Linkki lisätty 16.10.2018 klo 7.40

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *