Artikkeli: Uutiset 2013–2018

10.11.2018 klo 17:34

Piirikokous nimesi ehdokkaat eduskuntavaaleihin

Piirikokoukseen osallistuivat eduskuntavaaliehdokkaat Anna Kontula, Anneli Lehtonen, Satu Kosola, Jouni Siren, Kai Muukkonen, Noora Tapio, Anne Nymanm Virva-Mari Rask, Leena Saarela ja Antti Salonen. (Kuva: Pertti Salo.)

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA
Ilmastonmuutos ja eduskuntavaalit nousivat vahvimmin esille Pirkanmaan vasemmistoliiton piirikokouksen keskustelussa. Kansanedustaja Anna Kontula nosti ilmastonmuutoksen tulevien eduskuntavaalien tärkeimmäksi teemaksi. Vasemmistoliiton juuri hyväksytty ilmasto-ohjelma antaa keskustelulle hyvät lähtökohdat, mutta vaatii edelleen paljon keskustelua siitä, millaista on vasemmistolainen ilmastopolitiikka. Miten hiilipäästöjä voidaan vähentää oikeudenmukaisesti?

Piirikokous vahvisti 19 ehdokasta ensi kevään eduskuntavaaleihin. Ehdokkaista yhdeksän on Tampereelta ja kymmenen muualta Pirkanmaalta. Naisia on kymmenen ja miehiä yhdeksän. Ehdokkaat ovat: Mikko Aaltonen (42 vuotta, Tampere), Rauno Kesseli (61, Ylöjärvi), Anna Kontula (41, Tampere), Satu Kosola (51, Lempäälä), Katja Kotalampi (28, Virrat), Anneli Lehtonen (65, Nokia), Aapo Niemi (36, Tampere), Kai Muukkonen (54, Valkeakoski), Iikka Nikkinen (33, Kangasala), Anne Nyman (54, Nokia), Heli Piirainen (44, Akaa), Ilkka Porttikivi (38), Virva-Mari Rask (40, Tampere), Leena Saarela (54, Sastamala), Antti Salonen (40, Tampere), Liban Sheikh (28, Tampere), Jouni Sirén (52, Tampere), Noora Tapio (22, Tampere) ja Raija Westergård (63, Hämeenkyrö).

– Eduskuntavaaliehdokkaat edustavat monipuolisesti koko Pirkanmaata. Tästä on hyvä lähteä vaalitöihin ja aloittaa Pirkanmaan ja koko Suomenkin suuntaminen kohti inhimillisempää Suomea, kommentoi puheenjohtaja Marja-Leena Torkki ehdokaslistaa.

– Erinomainen, monipuolinen ehdokaslista, arvioi ehdokaslistaa piirijärjestön varapuheenjohtaja Tatu Ahponen.

Ehdokkaiden esittelivät kokoukselle vaaliteemojaan. Niissä toistuivat paitsi ilmastonmuutos myös hyvinvoinnin ja työelämän kysymykset. Sohvi Sirkesalo toivoi ehdokkaiden ottavan huomioon myös kulttuurin. Taide kuuluu kaikille ja vasemmiston tehtävänä on huolehtia, että tämä toteutuu.

Ylävitosen sali täyttyi ääriään myöten. Piirikokoukseen osallistui  67 äänivaltaista jäsentä ja viisi seuraajaa. (Kuva: Virva-Mari Rask.)

 

Markku Uusiniemi antoi käytännön neuvoja ehdokkaille ja korosti näkyvyyden tärkeyttä. Uusiniemi pyysikin ehdokkaita lähettämään kuviansa, niin vaalityöryhmä tekee laminoituja julisteita ehdokkaista. Niko Vallenius puolestaan muistutti, miten olennaista on ilmoittaa tapahtumista Vasemman Kaistan tapahtumapalstalla.

Piirikokous päätti esittää eurovaaliehdokkaiksi Jorma Mäntylää ja Sinikka Torkkolaa. Eurovaaliehdokkaista päätökset tekee puoluevaltuusto, joka kokoontuu seuraavan kerran ensi lauantaina.

Liikenne kannanotto avasi eri näkökulmia

Yleiskeskustelussa Erkki Moisio muistutti muun muassa eläkeläisten köyhyydestä ja kehotti allekirjoittamaan kansalaisaloitteen eläkeläisköyhyyden poistamiseksi. Jorma Mäntylä nosti esiin rauhan- ja turvallisuuspolitiikan merkityksen ja vaati ryhdistäytymistä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Seppo Koskima puolestaan jatkoi teemaa muistuttamalla, että miljardeilla olisi parempaa käyttöä ilmastomuutoksen torjunnassa kuin asevarustelussa. Jouni Sirén jatkoi rauhan teemaa ja muistutti, että suurin turvallisuusuhka on eriarvoisuuden kasvu.

– Osta oma hiilinielu ja tue eduskuntavaalityötä, vetoaa Liisa Ahola, jonka kasvattamia huonekasveja myydään piiritoimistolla. (Kuva: Sinikka Torkkola.)

Piirikokous keskusteli vilkkaasti myös liikennepoliittisesta kannanotosta, jossa joukkoliikenteen lisääminen ja yksityisautoilun vähentäminen nostettiin merkittäväksi keinoksi jarruttaa ilmastonmuutosta. Piirikokous esitti kannanotossaan huolen pääteiden ulkopuolisten teiden kunnosta. Tiet ovat vuosikausia jatkuneen rahoitusvajeen vuoksi menneet niin huonoon kuntoon, että se heikentää liikenneturvallisuutta ja vaikeuttaa kuljetuksia. Kannanotossa vaaditaankin perustienpidon rahoituksen lisäämistä. 

Jussi Niinenmaa kommentoi piirikokoukselle esitettävää liikennepoliittista kannanottoa huomauttamalla, että joukkoliikenteen kehittämisen pitää olla ensisijaista. Hämeenkyröönkin pitää päästä julkisilla kulkuvälineillä. Anne Nyman muistutti puolestaan, että raideliikennettä Nokian suuntaan olisi syytä myös edistää. Antti Salonen toivoi, että huomioon otetaan myös raskasliikenne. Pirkanmaalla on paljon teollisuutta, jonka kuljetukset tarvitsevat hyvät tieyhteydet.

Puheenjohtajisto: Torkki, Ahponen ja Vallenius

Pirkanmaan vasemmistoliiton puheenjohtajana jatkaa Marja-Leena Torkki Nokialta. 59-vuotias Torkki työskentelee laboratorion työnjohtajana FimLabissa. Varapuheenjohtajana jatkaa 33-vuotias kääntäjä Tatu Ahponen Itä-Tampereen osastosta. Uutena varapuheenjohtajana aloittaa Niko Vallenius Mansen Punavihreistä. Vallenius on 29-vuotias historian, ilmaisutaidon ja uskonnon opettaja.

Piirihallituksen jäseniksi valittiin Senni Almusa Pirkkalasta, Sanna-Maria Anttila Tampereelta, Johannes Asikainen Tampereelta, Ilkka Hirvi Tampereelta, Marketta Hyvärinen Pirkkalasta, Jari Laihia Akaasta, Anne Lappalainen Orivedeltä, Mirka Löf Hämeenkyröstä, Jari Numminen Valkeakoskelta, Iikka Nikkinen Kangasalta, Timo Rautanen Kangasalta, Nina Söderholm Lempäälästä, Leena Saarela Sastamalasta, Anna Jukantupa Ylöjärveltä ja Risto Viitanen Virroilta.

Varajäseniksi valittiin Christian Karau Tampereelta, Erkki Moisio Ylöjärveltä, Pirkko Niemi Sastamalasta, Jarno Tuohiniemi Nokialta ja Sami Vastamäki Ylöjärveltä

 

Asiasta aiemmin Vasen Kaista -verkkolehdessä:

Viisi uutta vasemmistoehdokasta Pirkanmaalta eduskuntavaaleihin (31.10.2018)
Piirihallitus nimesi eduskuntavaaliehdokkaita (7.10.2018)
Pirkanmaan Vasemmisto kokoontui Lempäälässä – tähtäimessä maakuntavaalit (23.4.2018)
Pirkanmaan vasemmistoliitolle kuuluu hyvää (17.11.2018)

Lisää aiheesta muualla verkossa
Pirkanmaan vasemmistoliiton nettisivut
Pirkanmaan vasemmisto Facebookissa  
Vasemmistoliiton ilmastopoliittinen ohjelma

 

Lisätty pääkuvaan kuvaajan nimi ja korjattu Leena Saarelan ikä 11.11.2014 klo 6.08

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *