Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

11.1.2019 klo 11:47

Kannatuksen nousu kirittää vasemmistoliiton ehdokkaita Pirkanmaalla

Teksti: SINIKKA TORKKOLA    
Vasemmistoliiton kannatuksen nousu kasvattaa jännitystä vaalikentillä. Yleisradion eilen julkaistussa puolueiden kannatusmittauksessa vasemmistoliiton kannatus oli 9,5 prosenttia, mikä lupaa puolueelle kolmea kansanedustajan paikkaa lisää. Yksi lisäpaikoista tulisi mitä ilmeisimmin Pirkanmaalle. Lisäpaikkaa Pirkanmaalle ennusti myös vuoden 2017 kuntavaalien tulos.

Pirkanmaan vasemmistoliitto on jo nimennyt kaikki 19 eduskuntavaaliehdokastaan. Kansanedustajan Anna Kontulan arvioidaan uusivan paikkansa. Itsestäänselvää paikan uusiminen ei kuitenkaan ole. Jokaisessa vaalissa useita kansanedustajia on jäänyt valitsematta. Näin on käynyt myös Pirkanmaalla 2011, jolloin vasemmistoliitto menetti toisen kansanedustajapaikkansa ja Anna Kontula ohitti silloisen kansanedustajan Minna Sirnön muutamalla kymmenellä äänellä.

Tiukin kisa käydäänkin vasemmistoliiton toisesta kansanedustajan paikasta Pirkanmaalla. Nykyinen varakansanedustaja Kalle Hyötynen ei ole ehdolla. Sen sijaan edellisissä vaaleissa yli tuhanteen ääneen yltäneet Rauno Kesseli ja Anneli Lehtonen sekä lähes tuhat ääntä saanut Mikko Aaltonen ovat ehdolla. Edellisen vaalien ehdokkaista kisaan ovat lähteneet myös tamperelaiset Virva-Mari Rask ja Ilkka Porttikivi sekä virtolainen Katja Kotalampi.

Akaalainen, vihreistä vasemmistoliittoon siirtynyt Heli Piirainen oli edellisissä eduskuntavaaleissa ehdolla vihreiden listalla. Vasemmistoliitto onkin alkanut yhä enemmän houkuttaa vihreiden oikeistolaiseen politiikkaan pettyneitä vasemmistovihreitä.

Yksitoista ehdokasta on ensi kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa. Ensikertalaisia he eivät vaaleissa suinkaan ole vaan heillä kaikilla on kokemusta ja kannatusta kuntavaaleista. Niin lempääläinen Satu Kosola, valkeakoskelainen Kai Muukkonenkangasalalainen Iikka Nikkinen, nokialainen Anne Nyman, sastamalalainen Leena Saarela kuin hämeenkyröläinen Raija Westegårdkin ovat tunnettuja kuntavaikuttajia ja kansalaisten luotettuja.

Vahvoja vaikuttajia, toiminnan ihmisiä

Kaikki ehdokkaat toimivat aktiivisesti monissa liikkeissä ja järjestöissä. Tamperelainen Jouni Sirén on paitsi varavaltuutettu myös laajasti tunnettu rauhanaktivisti. Tamperelainen kaupunginvaltuutettu Noora Tapio on vasemmistonuorten pitkäaikainen aktiivi. Tapio ja Liban Sheikh opiskelevat Tampereen yliopistossa. Liban Sheikh on tullut tunnetuksi Tampereen yliopiston opiskelija-aktiivina ja ylioppilaskunnan vaalien ääniharavana.

Satu Kosola on toiminut pitkään urheilujärjestöissä ja on Tampereen Kisatovereiden puheenjohtaja. Urheilullisena vaikuttajan on tullut tunnetuksi myös nokialainen Anneli Lehtonen, joka harrastaa aktiivisesti tanssia ja on tuttu näky niin lenkkipoluila kuin hiihtoladuillakin Nokialla.

Monilla ehdokkailla on kokemusta työntekijöiden edunvalvonnasta ja toiminnasta ammattiyhdistysliikkeessä. Pääluottamusmiehiä ehdokkaista on kolme: Saarioisten Sahalahden tehtaan pääluottamusmies Aapo Niemi, Sandvikin pääluottamusmies Antti Salonen ja Valkeakosken kaupungin Julkisen ja hyvinvointialojen, JHL:n pääluottamusmies Kai Muukkonen. Ammattiyhdistysaktiivina ovat tunnettuja myös Palvelualojen ammattiliiton, Pamin, Anne Nyman ja Teollisuusliiton Virva-Mari Rask. Leena Saarela on puolestaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Tehyn ammattiosaston puheenjohtaja. Rauno Kesseli toimii Ylöjärven työsuojeluvaltuutettuna.

Lisää aiheesta Vasen Kaista -verkkolehdessä

Piirikokous nimesi ehdokkaat eduskuntavaaleihin (10.11.2018)
Vasemmistoliitolle 80 kansanedustajaa? (20.10.2018.)
Vasemmistoliitto kolkuttaa kaksinumeroisia kannatuslukemia (8.8.2018)
*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *