Artikkeli: Kulttuuri

25.1.2019 klo 11:34

Lähtökohtana valokuva

Petri Niemelä: Sleep, 183x168cm, öljy kankaalla (Kuva: Petri Niemelä.)

 

Teksti: MARJA-LIISA TORNIAINEN   
Ojakadun uusi galleria avaa vaikuttavasti tamperelaisen Petri Niemelän (s.1965) maalauksilla. Niemelän sivellintekniikka on loistelias. Pelkästään sitä jää ihailemaan pitkäksi aikaa. Töiden atmosfääri on positiivisella tavalla kevyt, raikas ja sensuelli.

Teosten henkilöt ovat kauniita nuoria naisia, joiden henkilöllisyys ei paljastu, heidän kasvonsa ovat useimmiten kääntyneitä sivulle, silmänsä varjossa, tai heistä näkyy vain hiuksia, korva. Heillä on kyky herättää valtava uteliaisuus itseään kohtaan, vaikka katsoja tietää, ettei heitä oikeasti ole olemassa, ettei kukaan ole poseerannut mallina. Maalari on kuitenkin elävästi vanginnut liikkeitä ja hetkiä, joihin pystymme itsemme asettamaan, ja muistamaan – sen ohikiitäneen onnen tuokion – auringon ja kesän.

Kontekstissa vuonna 2011 valmistuneeseen maalaukseen miehestä ja naisesta nämä vuonna 2018 syntyneet teokset yht’äkkiä taianomaisesti muuttuvat ja katoavat silmiemme edestä kuin olisivat vain kaunis lavastus karun todellisuuden edessä. Mitä sitten tapahtuikaan? Mitä minulle silloin tapahtui?

Petri Niemelä: Sleep, 183x168cm, öljy kankaalla. (Kuva: Petri Niemelä.)

Petri Niemelän näyttely Itsekseen Q-gallerissa 31.1. asti.
Q-galleria (Ojakatu 3, Tampere) avoinna: ke-pe 13-18, la 11-15, su suljettu

 

Neljän näyttelyn sarja Vasemmassa Kaistassa

Ihmisyyden mitta  (24.1.2019)
Valokuva dokumentin ja taiteen välimaastossa (25.1.2019)
Lähtökohtana valokuva (25.1.2019)
Maalauksen voima ylittää vaivatta valokuvan (25.1.2019)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Petri Niemelän verkkosivut.

Juttuun on lisätty teoksesta koko kuva 26.1.2019 klo 15.21

*

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *