Artikkeli: Kulttuuri, Maailma

24.1.2019 klo 12:17

Ihmisyyden mitta

Juhan Kuusin kuvat näyttävät maailmalle Etelä-Afrikan rotusorron jäljet. Näitä kuvia ehtii katsoa vielä viikonlopun aikana.

Tekstija kuvat: MARJA-LIISA TORNIAINEN
Johan Kuus (1953-2015) kuvasi elämäntyönään 45 vuotta Etelä-Afrikan historiaa. Tiedotteen mukaan näyttelyä ei suositella lapsille eikä erityisen herkille aikuisillekaan: kuvatut todisteet rotusorrosta ovat järkyttäviä. Elämään mahtuu kuitenkin myös iloa ja taistelu, joka voitetaan.

Sukujuuriltaan virolainen Kuus eli koko ikänsä Etelä-Afrikassa ja saavutti dokumenteillaan mainetta maailmanlaajuisesti. Hänen teoksiaan ei ole nähty aiemmin Suomessa eikä muissakaan Pohjoismaissa, joten nyt on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua hänen tuotantoonsa.

Sinä päivänä käsitykseni ihmisyydestä muuttui täysin

Näin kirjoittaa Kuus kirjeessään Kristel Laurille vuonna 2015 tapahtumasta, josta näyttelyssä on kaksi valokuvaa: valkoiset rautatieläiset ottivat kiinni pienen pojan, joka keräsi kivihiilenpaloja kiskojen varrelta perheensä asunnon lämmitystä ja ruuanlaittoa varten. Tätä rikoksena pitävät nuoret valkoiset  työnsivät lapsen alavartalostaan veturin kivihiililämmitteiseen uuniin.

Kuvaaja itse oli silloin vasta 21-vuotias eikä muista koskaan aiemmin olleensa yhtä raivoissaan kuin viedessään pojan äitinsä kanssa erilliseen huoneeseen kuvatakseen julmuuden jäljet. Toisessa kuvassa ”afrikaani-nilkit” tuomioistuimessa Kapmaan provinsissa 1974. Tästä oikeudenkäynnistä varsinaisesti lienee alkanut hänen radikaali palonsa, joka kesti loppuun saakka.

II

Juhan Kuusin näyttely Ihmisyyden mitta Kulttuuritalo Laikun Galleriassa 5.1.-27.1.2019.
Galleria 
avoinna ti–pe 921, la–su 10-18.
Näyttelyn pääkoordinaattori:Maris Reinson
Kuratointi: Kristel Laur, Toomas Järvet (Tallinna), Jarno Vesala (Tampere)
Vapaa pääsy

Neljän näyttelyn sarja Vasemmassa Kaistassa

Ihmisyyden mitta (24.1.2019)
Valokuva dokumentin ja taiteen välimaastossa (25.1.2019)
Lähtökohtana valokuva (25.1.2019)
Maalauksen voima ylittää vaivatta valokuvan (25.1.2019)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Kuusin näyttelyn esittely (Kulttuuritalo Laikun verkkosivut)

*

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *