Näkökulma, Tampere

22.1.2019 klo 15:36

Tampereen säästökuuri uhkaa hyvinvointia eikä tasapainota taloutta

Mikko Aaltonen tuomitsee Tampereen jatkuvat säästökurit. Säästöjen kurimus on alaspäin johtava kierre, joka ainoastaan aiheuttaa tarvetta uusille säästökierroksille. Tämä ei ole kasvavan kaupungin politiikkaa. (Kuva: Cai Melakoski).
Mikko Aaltonen (Kuva: valokuvaamo Luova.)

MIKKO AALTONEN
Tampereen kaupunginvaltuusto käsittelee seuraavassa kokouksessaan tilinpäätösennustetta vuodelle 2018. Ennusteen mukaan kaupungin vuoden 2018 tulos on jäämässä 68 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Summa on valtava ja lienee kaupungin huonojen talousennusteiden ennätys. Ainakaan tällä vuosituhannella ei toista näin huonoa tilinpäätöstä ole nähty. Alijäämän summa vastaa kuntaveron korotusta noin kahdella prosenttiyksiköllä.

Tilikauden tulos on ennätyksellisen alijäämäinen siitä huolimatta, että viimeiset kymmenen vuotta on Tampereella tehty säästöohjelma toisensa jälkeen. Kansainvälisen finanssikriisin alettua tehtiin ensimmäinen säästöohjelma vuonna 2009. Sen jälkeen on eri kokoonpanoilla ja koalitioilla tehty yhä uusia säästöohjelmia. Viime kuntavaalien jälkeen kokoomus on johtanut säästöohjelmien tekoa ja meno on ollut sen mukaista. Vasemmistoliitto ei kaikkiin säästöohjelman esityksiin suostunut ja sen vuoksi meidät heitettiin ulos pormestarikoalitiosta viime keväänä.

Säästöohjelmilla on toki saatu tuloksiakin. Viime valtuustokaudella, kun toimin sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavana apulaispormestarina, saatiin menokasvua hillittyä 3,1 prosenttiin aikaisemmasta 4,9 prosentin kasvusta. Menojen kasvua pystyttiin hillitsemään, vaikka samaan aikaan palveluita laajennettiin ja lisättiin. On kuitenkin täysin epärealistista toivoa, että kasvavassa kaupungissa menokasvu saataisiin pysähtymään tai menot laskuun.

Säästöt ovat saaneet kaupungin rikkomaan voimassa olevia lakejakin. Aamulehti (16.1.2019) uutisoi viime viikolla aluehallintoviraston puuttuneen henkilökunnan määrään tamperelaisissa päiväkodeissa. Hoitajia on liian vähän suhteessa lapsiin. Tämän vuoden talousarviosta päättäessään kaupunginvaltuusto vähensi hoitajien määrää myös ikäihmisten asumispalveluissa. Vasemmistoliitto vastusti tätä leikkausta, mutta se vietiin läpi pormestarikoalition äänillä. Sosiaalisektorin ongelmat ovat seurausta Tampereen edelleen jatkuvasta ja koko ajan kovenevasta talouskurista.

On ilmeistä, että vuosi toisensa jälkeen toistuvilla ja koko ajan kovenevilla säästöohjelmilla ei Tampereen talouden suuntaa kääneta. Tamperelaisten palvelut ohjelmilla kyllä voidaan tuhota. Jo nyt meillä on lukuisia esimerkkejä heikentyvistä ja huonosti toimivista palveluista. Ainoa ratkaisu talouteen on tulojen lisääminen, mikä tarkoittaa veronkorotusta.

Vasemmistoliitto esitti tätä jo viime syksynä, mutta esitys ei kelvannut muille ryhmille. Veronkorotuksen torjuminen on ilmeisen tärkeää kokoomukselle ja demarit ovat luvanneet pitää tästä kiinni. Ensi syksynä veronkorotus vuodelle 2020 on varmasti edessä, mutta poliittisten sopimusten vuoksi pitää vielä yksi vuosi syventää alijäämää ja kurjistaa tamperelaisten palveluita, mikä on täysin turhaa.

Lisää aiheesta Vasen Kaista -verkkolehdessä

Valoa näkyvissä (18.1.2019)
Budjettivaltuustossa kamppailtiin vähävaraisimpien palveluista (20.11.2018)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *