Artikkeli: Kulttuuri, Suomi, Tampere

6.2.2019 klo 16:05

Tampere liputtaa tänään, saamelaisten kansallispäivänä

Aurinkoisessa pakkassäässä eivät liput juuri Sampolan edustalla liehuneet, mutta tärkeintä oli nähdä saamelaisten lippu Tampereen taivasta vasten saamelaisten kansallispäivän kunniaksi. (Kuva: Cai Melakoski)

Tampereen Sampolan lippurivistössä liputetaan tänään ensimmäistä kertaa saamelaisten kansallispäivän kunniaksi. Saamelaisalueen ulkopuolella ovat ainakin Helsingin ja Oulun kaupungit juhlistaneet saamelaisten kansallispäivää tänään kuudes helmikuuta liputuksella.

Pormestari Lauri Lyly on lisännyt kaupungin liputuspäiviä kolmella sen jälkeen, kun vasemmiston valtuutettu Noora Tapio viime vuoden maaliskuussa teki valtuustokyselyn saamelais- ja romanikulttuurien asemasta Tampereella.

Kyselyn lopputuloksen ilahduttama Tapio sanoo:
‒ Kuntapolitiikassa voi vaikuttaa moneen asiaan. Pitkäjänteinen työ isojen muutosten eteen on oleellista, mutta pienemmätkin voitot ovat tärkeitä. On hienoa, että Tampere haluaa muistaa saamelaisten kansallispäivää!

Vajaa vuosi sitten Tapio aloitti valtuustokyselynsä:
‒ Kuudes helmikuuta vietettiin saamelaisten kansallispäivää. Päivä juontaa juurensa vuoteen 1917, jolloin Norjassa pidettiin ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskokous. Tampereella liput eivät liehuneet päivän kunniaksi. Twitterissä kaupunki vastasi asiaa koskevaan kysymykseen, että Tampere liputtaa vain sisäministeriön suosittelemina liputuspäivinä. En pidä vastausta kovin riittävänä.

Tapio esitti, että myös romanien kansallispäivänä kahdeksas huhtikuuta olisi paikallaan liputtaa. Tapio kysyi myös laajemmin saamelais- ja romanikulttuurien asemasta Tampereella. Koko valtuustokysely ja apulaispormestari Johanna Loukaskorven vastaus Noora Tapion kyselyyn ovat luettavissa Tampereen kaupungin sivuilla (linkki alla).

Pormestari Lyly teki asiasta erillispäätöksen viime marraskuussa. Yleisten liputuspäivien lisäksi Tampereen kaupunki on aiemmin liputtanut ensimmäinen lokakuuta Tampere-päivänä ja kahdeskymmenes marraskuuta lapsen oikeuksien päivänä. Uusia liputuspäiviä ovat saamelaisten ja romanien kansallispäivien lisäksi Pohjolan päivä kahdeskymmeneskolmas maaliskuuta.

Aiheesta Vasen Kaista -verkkolehdessä aiemmin

Kohti yhdenvertaista ja ekologista Tamperetta (20.3.2018)
Saamelaisveri: elokuva kuohauttaa tunteita (6.2.2018)

Asiasta muualla verkossa 

Tampere liputtaa saamelaisten kansallispäivänä 6.2. (Tampereen kaupungin tiedote 6.2.2018)
Valtuustokysely saamelais- ja romanikulttuurien asemasta Tampereella – Noora Tapio (19.3.2018) 

Saamelaisten kansallispäivä: Sámi álbmotbeaivi (pohjoissaame), Säämi aalmugpeivi (inarinsaame) , Saa´mi meersažpei´vv (koltansaame) on 6. helmikuuta, sillä tuona päivänä vuonna 1917 Pohjoismaiden saamelaiset aloittivat valtionrajat ylittävän keskinäisen yhteistyön. Yhteistyöstä päätettiin Norjan Trondheimin saamelaiskokouksessa, joka oli ensimmäinen laatuaan. (Wikipedian artikkeli)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *