Näkökulma, Suomi

JOUNI SIRÉN

24.3.2019 klo 17:47

Ay-liike on yrittäjän ystävä

Yrittäjä Jouni Sirén kirjoittaa yrittäjäeläkeuudistuksesta. Hän ehdottaa eläkeuudistukseen siirtymäaikaa, jotta yrittäjät voisivat valmistautua eläkemaksujen nousuun eikä tulotaso laskisi yhtäkkiä sadoilla euroilla. (Kuva: Cai Melakoski)
Jouni Sirén (Kuva: Susanna Kekkonen)

Keskuskauppakamari ja sen toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi (kok.) vaativat taas kerran kovaan ääneen työehtosopimusten yleissitovuuden poistamista. On ymmärrettävää, että ammattiyhdistysliike ei hyväksy ”paikallista sopimista”, jossa vastakkain olisivat yksittäiset työntekijät ja ehkä miljardien eurojen liikevaihtoa pyörittävät konsernit.

En varmasti ole ainoa yrittäjä, jota ottaa päähän, kun suuryritysten etujärjestö ja kokoomuspoliitikko esiintyvät koko yrittäjäkunnan nimissä.

Tyypillinen suomalainen yritys on yhden tai kahden työntekijän kampaamo, suutari tai pizzeria, jonka asiakkaat ovat tavallisia palkansaajia. Palkansaajien neuvotteluaseman heikentäminen ei paranna näiden yrittäjien asemaa yhtään, päinvastoin. Jos palkkoja leikataan, asiakkailla on entistä vähemmän varaa ostaa yrityksen palveluja.

Suomen yrittäjistä suurin osa eli lähes 200 000 on itsensätyöllistäjiä. Heillä on hyvin vähän yhteistä sen kokoomuksen ja kumppanien hellimän joukon kanssa, jolle on junailtu oikeus maksaa itselleen 150 000 euron osingot vuodessa 7,5 prosentin verolla. Kahvilanpitäjä tai freelance-toimittaja ei myöskään kätke tulojaan hallintarekisterin suojissa veroparatiisiin tai kikkaile voittoja konsernilainoilla pienimmän veroprosentin maahan.

Monen pienyrittäjän alkutaipaleen tai selviytymisen huonoina aikoina turvaa kumppanin tai puolison palkkatyö, jota onneksi säätelevät yleissitovat työehtosopimukset. Ja vaikka työehtosopimukset eivät koske yrittäjiä, ne luovat vertailukohdan sille, millä hinnalla itsensätyöllistäjänkin kannattaa myydä työtään.

Useimpien yrittäjien asiaa ei edistä riidan haastaminen ay-liikkeen kanssa. Tärkeämpää olisi esimerkiksi oikeudenmukainen verotus. Kun suutari korjaa kengät, palvelun hinnasta 24 prosenttia on arvonlisäveroa. Kun arvopaperipörssissä tehdään miljoonien osakekaupat, verottaja ei pyydä senttiäkään. Monesti arvonlisävero syö pienyrittäjän toimeentuloa, kun asiakkaiden huonon ostovoiman takia veron koko vaikutusta ei voi siirtää hintoihin.

Lisäksi tarvitaan työttömyys- ja eläketurvan uudistus, jotta kaikilla on sama turva riippumatta siitä, ovatko he palkansaajia vai yrittäjiä.

Kirjoittaja on yrittäjä ja vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Pirkanmaalta.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *