Artikkeli: Suomi, Vasemmisto

24.3.2019 klo 11:43

Vasemmistoliitto valmistautuu hallitusneuvotteluihin

Vasemmistoliiton pirkanmaalaiset kansanedustajaehdokkaat kampanjoivat lauantaina ympäri Pirkanmaata. Tavoitteena on vaalivoitto ja osallistuminen seuraavaan hallitukseen. Samana päivänä kokoustanut vasemmistoliiton puoluevaltuusto puolestaan päätti puolueen hallitustavoitteista. (Kuvakollaasin kuvat ehdokkaiden kampanjakuva-arkistot.)

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto päätti kokouksessaan lauantaina puolueen hallitusneuvottelutavoitteet. Vasemmistoliitto pitää seuraavan hallituksen tärkeimpänä tehtävänä vähentää kansalaisten välistä eriarvoisuutta, hillitä ilmastonmuutosta sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla sekä luoda uutta työtä lisäämällä voimavaroja osaamiseen ja koulutukseen.

Eduskuntavaalien jälkeen vasemmistoliitto on valmis osallistumaan hallitukseen, joka toteuttaa oikeudenmukaista talous- ja veropolitiikkaa, kaventaa tuloeroja, vahvistaa pienituloisten asemaa ja kohtuullistaa asumisen hintaa. Tavoitteena on kunnianhimoinen perhevapaauudistus, joka lisää isien osuutta vanhempainvapaasta ja perheiden valinnanvapautta sekä palauttaa  subjektiivisen päivähoito-oikeuden

Vasemmistoliitto on valmis osallistumaan hallitukseen, joka asettaa tavoitteekseen koulutuksellisen tasa-arvon vahvistamisen, osaamistason nostamisen sekä jatkuvan oppimisen edistämisen. Toisen asteen maksuttomuus on keskeinen keino näihin tavoitteisiin pääsemisessä.  

Taiteen ja kulttuuriin prosentti valtion budjetista

Puoluevaltuusto keskusteli vilkkaasti puoluehallituksen ehdotuksesta hallitustavoitteiksi. Puoluevaltuutetut pitivät esitettyjä tavoitteita hyvinä. Joitakin täydennyksiä, kuten tavoite opintorahan nostosta, mielenterveyspalveluiden vahvistamisesta ja alueellisen eriarvoisuuden vähentämisestä, lisättiin kokouskäsittelyssä tavoitteisiin.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen vahvistaminen on sen hallituksen työlistalla, johon vasemmistoliitto on valmis osallistumaan. Vahvistaminen tarkoittaa paitsi riittäviä voimavaroja myös lakia, johon on kirjattu hoitajien määräksi 0,7 hoitajaa yhtä vanhusta kohde tehostetussa palveluasumisessa.  

Vasemmistoliiton hallitustavoitteita ovat myös ympäristönsuojelun parantaminen ja kehitysyhteistyömäärärahojen lisääminen sekä Suomen ihmisoikeuksia loukkaavan translain uudistaminen kokonaisuudessaan. Lisäksi vasemmistoliitto nostaa esiin itsensätyöllistäjien ja freelancereiden aseman parantamisen muun muassa kollektiivisten neuvotteluoikeuksien sekä sosiaaliturvan selkeyttämisen avulla.

Vasemmistoliitto valmistautuu eduskuntavaalien jälkeisiin hallitusneuvotteluihin. Osallistumisesta hallitukseen päättää puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous. Puoluevaltuuston aiemman päätöksen mukaisesti osallistumisesta hallitusyhteistyöhön järjestetään myös neuvoa-antava jäsenäänestys.

Rauno Kesseli esitti, että hallitusneuvotteluissa raidehankkeista tärkeimmäksi asetettaisiin  Helsinki-Tampere ja siitä edelleen Seinäjoelle ja Ouluun kulkevan pääradan kehittäminen. Tunnin rata Helsinki-Tampere on tärkeä niin henkilöjunaliikenteen kuin tavaraliikenteenkin kannalta. Varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen totesi puolestaan, että raideliikenteen edistäminen on vasemmistoliiton eduskuntavaalitavoitteita. Yksittäisten raidehankkeiden asettamista etusijalle hän ei kuitenkaan kannattanut.

Anu Suoranta puolestaan esitti, että hallitustavoitteisiin lisätään taiteen ja kulttuurin rahoitusosuuden nostaminen yhteen prosenttiin valtion budjetista. Esitystä kannattivat Kiti Neuvonen, Riika Raunisalo ja Ari Parviainen. Esitys lisättiinkin osaksi hallitustavoitteita.

Kuusi kynnyskysymystä

Vasemmistoliitto asetti hallitukseen osallistumiselle kynnyskysymyksiä. Vasemmistoliitto voi osallistua ainoastaan sellaiseen hallitukseen, joka toteuttaa ihmisoikeusperustaista politiikkaa. Hallituksen on toteutettava sosiaali- ja terveysuudistus, joka kaventaa terveyseroja ja parantaa palveluketjujen yhteensovittamista, varmistettava työehtosopimusten yleissitovuus, purettava aktiivimalli sekä pidettävä Suomi sotilasliittojen ulkopuolella. Edelleen hallituksen tulee edistää politiikallaan toimintaa, joka rajoittaa ilmaston lämpenemisen puoleentoista asteeseen. Vasemmistoliitto ei osallistu hallitukseen, joka heikentää perusturvaa  

− Hyvät kynnyskysymykset. Sopivat koko maahan, ei nosta mitään aluetta, mikä on hyvä. Ollaan monimuotoinen puolue, kommetoin puoluevaltuutettu Veera Kiretti kynnyskysymyksiä.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Kommentteja: 1

  1. Muuten hyvä, mutta Vasemmistoliiton tavoitteena pitää olla perusturvaetuuksien tuntuva tasokorotus. Miksi siis tuo muotoilu kynnyskysymykseksi? ”Vasemmistoliitto ei osallistu hallitukseen, joka heikentää perusturvaa .”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *