Lukijalta, Näkökulma

KAI MUUKKONEN

15.3.2019 klo 14:49

Hävittäjähankinnalle on olemassa vaihtoehto

Ruotsalaisvalmisteiset JAS Gripenit ovat yksi vaihtoehto Suomen tulevissa hävittäjähankinnoissa. JAS 39 Gripenin on kuvannut käyttäjä Medley & Sky ja on julkaissut sen Flickr-kuvapalvelussa lisenssillä CC BY-ND 2.0.
Kai Muukkonen (Kuva: valokuvaamo Luova.)

Olin maaliskuun alussa kirjailija/toimittaja Pentti Sainion luennolla tulevista hävittäjähankinnoista, ja tulin entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että tulevalle megaluokan, kymmenien miljardien eurojen, hävittäjähankinnoille on olemassa vaihtoehto.

Ensinnäkin, tulevalla eduskunnalla on aivan vapaat kädet päättää hävittäjähankinnoista aivan mitä haluaa. Nyt meille esitetään yhtenä ja ainoana totuutena sitä, että ellemme hanki 64–100 monitoimihävittäjää, puolustuskykymme romahtaa pohjamutiin. Tämä on täyttä puppua. Tänne voidaan varmaan kalabaliikin jälkeen tulla, mutta miehittäjän ei ole helppo täällä olla, ja tästä meillä on näyttöä historiassa.

Suomen puolustuskyky nojaa kahteen asiaan: puolustustahtoon ja maavoimiin. Tämän puolustushaaran kehittäminen on jo jäänyt heitteille, nykyisten hävittäjien imiessä merkittävän osan puolustusmenoista. Monitoimihävittäjät eivät ole puolustus- vaan hyökkäysaseita, ja puolustustilanteessa ei näillä miljardikoneilla ole tosiasiassa mitään käyttöä, kun vastapuolella on maailman tehokkain ja modernein ilmapuolustusjärjestelmä. Kehittämällä ja hyödyntämällä uusia teknisiä ratkaisuja saadaan tulevaisuudessa Suomeenkin uskottava ilmapuolustusjärjestelmä, ja vain murto-osalla hävittäjien hinnasta.

Meille on myös kerrottu, että keskeinen sotakoneiden hankintaperuste on siinä, että koneet suorittavat ilmavalvontaa. Ne koneet ovat siihenkin hommaan kelvottomia, koska ilmavalvontaa hoitavat tutkat, eivät lentokoneet. Jos välttämättä halutaan, että meillä on taivaalla sotakoneita lentämässä, ja iltapäivälehtien kuvissa ilmatilaa valvomassa, niin homma voidaan hoitaa yhteistyössä Ruotsin kanssa niin, että liisataan naapurilta pari laivuetta (24kpl) Gripeneitä.

Eri toimijat tulevat varmasti lyttäämään kannanottoni maanrakoon. Edellytän kuitenkin sitä, että lyttäyskomppania ilmoittaa, miten tulevaisuuden jopa 35 miljardiin euroon nousevat monitoimihävittäjien kustannukset tullaan rahoittamaan ja muut maanpuolustusjärjestelmät säilytetään uskottavalla tasolla.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas ja reservin korpraali Valkeakoskelta

Etusivun kuva:

*

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *