Artikkeli: Maailma, Tampere

15.3.2019 klo 17:33

Koululaiset tänään 123 maassa: ilmastotekoja nyt!

Koululaisten ilmastoliike näyttää tänään voimansa kaikkialla maailmassa, myös Tampereella

Ruotsalaisen koululaisen Greta Thunbergin inspiroima koululaisten lakkoliike ilmaston pelastamiseksi on puolessa vuodessa kasvanut aikamme suurimmaksi yhteiskunnalliseksi liikkeeksi. Tämänpäiväisiin mielenosoituksiin on osallistuttu ja osallistutaan kaikissa maanosissa (Anktarktis mukaan luettuna), ja uusimman tiedon mukaan 123 maassa ja 2052 paikkakunnalla. Alkuviikosta vielä jännitettiin, saadaanko sadan osallistuvan maan haamuraja rikki.

Suomessa koululakkoja järjestettiin tänään ainakin 27 paikkakunnalla. Tampereella ilmastolakkolaiset järjestivät ilmastomarssin, joka järjestäytyi jäisellä Sorinaukiolla. Aukio alkoi täyttyä jo puoli tuntia ennen kulkueen lähtöaikaa.

Viikolla on erilaisia kylttejä ja banderolleja työstetty lukuisissa talkoissa koluissa ja kodeissa, yllä muutama esimerkki. Kulkueessa oli koululaisten lisäksi myös mummoja, vaareja ja muita ilmastonmuutoksesta huolestuneita kansalaisia. Koululaisia oli mukana myös naapurikunnista.

Kulkue oli pitkä ja tunnelma vakavasta asiasta huolimatta hilpeä. Iskulauseita kuten Tarvitaan järkeä, ilmasto on tärkeä huudettiin reippaasti ja kovaäänisesti. Myös monimutkaisemmat rakenteet toimivat hyvin useissa osissa kulkuetta. Esihuutajan huutaessa Mitä me haluamme? vastasi kulkue kuin yhdestä suusta Tekoja! Esihuutajan kysyessä Milloin? vastasivat sadat suut Heti, heti, heti!

Mukana oli myös päiväkotiryhmiä. Kirjatoukan päiväkodin väkeä oli tullut jalan Viinikasta saakka. Kirjatoukkalaiset pitävät kävelemisestä, ja käyvät usein metsäretkillä. Heidän iskulauseessaan vaadittiin, ettei kurahousukelejä enää lisätä.

Keskustori täyttyi teatterin edustalta suihkulähteelle. Koululaisten puheissa vaadittiin, että poliitikkojen on siirryttävä puheista tekoihin. Samalla huomautettiin myös, että on tärkeää jokaisen ihmisen kantaa oma vastuunsa, ja tehdä itse ympäristötekoja joka päivä.

Marssiin osallistuneita lapsenlapsiaan valokuvaamaan tullut vaari mutisi torin laidalla tyytyväisenä partaansa: 
Olipa hyvä, että jaksoin elää näin pitkään. Näin rohkaisevaa meininkiä tällä torilla ei olekaan vissiin nähty sitten 1980-luvun alun rauhanmarssien.

Koululaiset näyttivät tänään, että he ovat tosissaan vaatiessaan ilmastonmuutoksen torjumista. Päätöksentekijät ovat puhuneet asiasta tarpeeksi, nyt vaaditaan tekoja.

Jo syksystä alkaen Tampereella on järjestetty ilmastolakon mielenosoitus raatihuoneen edessä joka perjantai  kello 11–13. Mielenosoitukset jatkuvat.

Lue lisää:

Perjantait Gretan kanssa Tampere (Tapahtuma Facebookissa)

Aiheesta aiemmin Vasen Kaista -verkkolehdessä:

Perjantaimielenosoitus ilmastonmuutosta vastaan myös Tampereella (11.12.2018)
15-vuotias Greta Thunberg antoi Ruotsin vaalikampanjalle kasvot (7.9.2018)

*

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.