Näkökulma, Pirkanmaa, Virrat

KATJA KOTALAMPI

29.3.2019 klo 11:25

Rohkeat investoinnit vai hyvinvointivaltion säästäminen hengiltä?

Vuokrat nousevat. Kirjoittajan vuokrankorotukset eivät ole noudattaneet yleistä tasoa. (Kuva: Cai Melakoski)
Katja Kotalampi. (Kuva: Valokuvaamo Luova.)

Jatkuva leikkaaminen eri aloilta on ajanut ihmiset asettamaan toisensa vastakkain. Nuoret haluavat koulutuksesta säästetyt varat takaisin, kunnalliset työtekijät haluavat perua kilpailukykysopimuksen, kikyn ja työttömät haluavat aktiivimallin kurituksen loppuvan. Kaikki haluavat ajaa itselleen tärkeitä asioita ja nostaa esiin sitä, kuinka paljon leikkaamalla aiheutamme ongelmia. Leikkaukset ovat jo nyt pudottaneet koulutuksen tasoa, vähentäneet ihmisten työmotivaatiota ja vähentäneet työttömien korvausten oikeudenmukaisuutta.

Olen pitkään paikallispolitiikassa puhunut investoinneista ja satsauksista, jotka maksavat nyt, mutta tuovat tulevaisuudessa  tuottoa ja säästöjä. Nyt toivon mukaan tuosta viime eduskuntavaaleissa esillä olleesta leikkauslista-ajattelusta on päästy eroon. Säästäminen on välttämätöntä, mutta on myös säästämistä, jossa säästetään valtio toimintakyvyttömäksi.

Mistä lähtien Suomi on ajautunut niin vahvoihin eri osastoihin, että yhteistyökyky ja yhteisöllisyys on hävinnyt? Emmekö me kaikki niin tavallisesta ihmisestä, työntekijästä yrittäjään halua lopulta kuitenkin, että Suomi olisi meille kaikille hyvinvointivaltio?

Nostamalla tärkeimmäksi teemaksi aina rahan, emmekä inhimillisyyttä ja yhteisöllisyyttä, saamme aikaan vain eripuraa ja uusien leirien syntymistä. Tätä juuri meidän pitäisi välttää. Ei haittaa, vaikka meillä kaikilla on erilaisia mielipiteitä ja vakaumuksia. Tärkeintä on, että voimme ajatella kaikkien parasta ja tehdä kompromisseja. Se on välttämätöntä. Ei ole alaa, jolla ei tarvittaisi asiakkaita, työntekijöitä, yrittäjiä. Omien rahojen puolustaminen kuitenkin tekee sen, että eri ryhmät eivät pysty näkemään yhteistyön mahdollisuuksia, jotka voisivat todellisuudessa auttaa molempia.

Meidät on ajettu näkemään kaikki muut alat lähes vihollisina, joiden rahasta kuuluu olla kateellisia. Ajattelumalli ei edesauta yhteistyön kehittymistä. Toivon omalla toiminnallani edistäväni sitä, että yhteistyö yli puoluerajojen, kunta- sekä yksityissektorin sekä eri toimialojen kanssa on mahdollista. Me tarvitsemme hyvinvointivaltion ylläpitoon ja kehittämiseen kaikkia, emme vain osaa.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Virroilta sekä vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas Pirkanmaalla.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *