Näkökulma, Tampere

MINNA MINKKINEN

17.3.2019 klo 09:41

Tipahtavatko nepsy-lapset palveluista?

Rikkinäisen pallon kuvasi Cai Melakoski.
Minna Minkkinen (Kuva: Mari Kurkimäki.)

Aloitetaan käsitteistä. Neuropsykiatrisia häiriöitä kutsutaan tuttavallisesti nepsy-häiriöiksi. Neuropsykiatrinen erityispiirre on esimerkiksi autismikirjon häiriö, jollaiseksi luetaan myös Aspergerin oireyhtymä. Muita tuttuja nepsy-piirteitä ovat ainakin ADHD, Touretten oireyhtymä, erilaiset oppimisvaikeudet sekä kielelliset erityisvaikeudet. Arjessa nämä näkyvät muun muassa keskittymisvaikeuksina, ylivilkkautena tai hitautena toimia, aggressiivisina reaktioina, sosiaalisen vuorovaikutuksen ongelmina, pakko-oireina ja aistiyliherkkyytenä. Yleensä nepsy-vaikeuksien takana on kehityksellistä, aivojen rakenteellista ja/tai toiminnallista poikkeavuutta. Nepsy-diagnoosi ei ole kehitysvammadiagnoosi.

Tuoreessa raportissaan sosiaaliasiamies on huolissaan nepsy-lasten perheiden jaksamisesta erityisesti loma-aikoina, kun lasta ei voi jättää valvomatta yksin. Saamani yhteydenotot ja työni ovat näyttäneet minulle, miten kovilla nepsy-lasten vanhemmat ovat. Hurjimmillaan perheet väsyvät niin, että ainoana vaihtoehtona on lapsen huostaanotto.

Tärkeintä on tukea perheitä, jotta vältytään kalliilta ja raskailta toimenpiteiltä. Olen viimeisen puolen vuoden aikana saanut yhteydenottoja nepsy-lasten vanhemmilta, joilta on evätty erityishuolto-ohjelman (EHO) teko. EHO on tärkeä asiakirja siksi, että sillä päätetään, millaisia yksilöllisiä erityishuollon palveluita ja tukitoimia lapselle annetaan ja miten nuo toimet toteutetaan.

Palautteen perusteella Tampereella kaikki tarvitsevat eivät saa erityishuolto-ohjelmaa. EHO:a ei voida evätä kehitysvammadiagnoosin puutteen vuoksi, mutta näyttää siltä, että näin kuitenkin tehdään. Tein aiheesta valtuustokyselyn, jossa minulle vakuutettiin, ettei meillä vaadita kehitysvammadiagnoosia EHO:n saamiseksi. Kuitenkin sain hiljattain sähköpostiini päätöksen, jossa sanotaan, että EHO evätään kehitysvammadiagnoosin puuttumisen vuoksi.

Miksi hommia ei hoideta kunnolla? Miksi ei varmisteta, että nepsy-lasten vanhemmilla on kaikki tarvittava tuki?

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen  sekä sosionomi, joka työskentelee keikkatöissä lastensuojelussa

Etusivun kuva:

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *