Artikkeli: Pirkanmaa

27.4.2019 klo 10:16

Tulevan hallituksen on vastattava ilmastonmuutokseen ja eriarvoistumiseen – haastattelussa Anna Kontula

Anna Kontula kuvaa tulevan hallituksen olevan monien tärkeiden haasteiden edessä. Ilmastonmuutoksen torjunnan suhteen ei voida odottaa enää seuraavalle vaalikaudelle. (Kuva: Anna Kontulan lehdistökuva.)

Kohta kaksi viikkoa sitten päättyneissä eduskuntavaaleissa vasemmistoliitto sai historiallisen vaalivoiton ja neljän paikan lisäyksen eduskuntaryhmäänsä. Myös Pirkanmaalla vasemmistoliitto kasvatti äänimääräänsä, vaikka haviteltu toinen paikka jäikin saamatta. Vasemmistoliiton kansanedustajaksi Pirkanmaalta valittiin jälleen tamperelainen Anna Kontula.

Vaalityö opettaa

Kontula on tähän mennessä jo kansanedustajakonkari. Vuodesta 2011 istunut kansanedustaja on jo vakiintunut vasemmistopolitiikko, joka on monelle pirkanmaalaiselle vasemmiston äänestäjälle vakaa valinta. Poliitikko ei voi kuitenkaan lopulta koskaan olla täysin varma suosiostaan, kuten moni kansanedustaja sai näissäkin vaaleissa huomata.

Kontula kertoo, että kaikesta huolimatta vaalit ovat aina jännittämisen aikaa.

– Läpimenemistä jännittää aina vaikka kyseessä olisivat ensimmäiset, toiset tai sadannet vaalit. Niiden mittaan kuitenkin oppii, mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä. Oppii olemaan tekemättä turhaa työtä ja vääriä arvioita.

Turhan työn Kontula tarkentaa liittyvän vaalityön periaatteiden ymmärtämiseen. Tietyt varainhankintakeinot, kuten kirpputoripöydän pitäminen, ovat hyvin työläitä ja lopulta kannattamattomia toimia. Toinen keskeinen taito on kyetä valitsemaan ne tapahtumat, missä vaalityötään tekee. Kolmas seikka liittyy poliittisen työn pitkäjänteisyyteen. Politiikkaa ja henkilökuvaansa ei voi rakentaa pelkästään vaalien aikaan.

– Vaaleissa ei välitetä viestejä, tämä pätee niin henkilökuvaan kuin teemoihinkin. Niissä vahvistetaan aiempaa viestiä. Jos aikaisemmin välitettyä viestiä ei ole tai se on ristiriidassa vaalien aikaiseen, hukkaa vaaleissa turhaa aikaa ja rahaa. Kansalaiset eivät ole tyhmiä vaan haluavat pidempiaikaista näyttöä, ainakin meidän äänestäjät.

Pirkanmaan toisen edustajapaikan saamatta jäämistä ei Kontula itse murehtisi. Vasemmistoliitto sai kuitenkin valtakunnallisesti merkittävän voiton. Asia ei ollut hänen mukaansa myöskään suuri yllätys. Jo ennakkoäänestyksen aikaan Kontulasta näytti siltä, ettei yksikään ehdokas tuntunut saavan merkittävää suosiota peruskannattajakunnan ulkopuolelta, mikä äänimäärän lisäämiseen vaadittaisiin.

Oikeistopopulismin normalisoituminen

Eduskuntavaalien tulos oli kolmen suurimman puolueen suhteen äärimmäisen tasainen, kun edes suurimmaksi puolueeksi noussut sosialidemokraattinen puolue ei ylittänyt 20 prosentin osuutta. Kolme suurinta puoluetta ovat 0,7 prosenttiyksikön sisällä toisistaan. Tämän johdosta hallitusneuvotteluista on ennustettu hankalia.

Eduskunnan arkiseen työskentelyyn Kontula ei näe nykyisen tai lähihistorian aikaisempienkaan kokoonpanojen vaikuttavan. Suuretkin erimielisyydet mahtuvat samaan pöytään. Suomen eduskunta on kokoontunut aiemminkin huomattavasti polarisoituneemmilla kokoonpanoilla. Kontula mainitsee sisällissodan jälkeisen ajan, jolloin kansanedustajat olivat konkreettisesti toimineet sodan vastapuolilla, sekä toisen maailmansodan jälkeisen eduskunnan, jolloin ennen kielletyt kommunistit saivat neljänneksen edustajapaikoista. Näihin nähden muutaman ihmisen rikostausta tai kärkevät puheet ovat pientä.

Laitaoikeistolaisen populismin nousun Kontula näkee kuitenkin huolestuttavana trendinä kautta Euroopan. Ongelmana tässäkään ilmiössä eivät ole yksittäiset suurisuiset poliitikot vaan radikaalin laitaoikeistolaisen politiikan normalisoituminen.

– Keskiluokka on alkanut äänestää perussuomalaisia samalla, kun puolue on siirtynyt radikaalimpaan suuntaan. Ongelma ei ole siinä, että joillakin on rikostausta tai puhuu rumia, vaan ne, jotka eivät toimi näin mutta siitä huolimatta omaksuvat tämän saman arvopohjan ja toteuttavat sitä.

Pirkanmaalla peräti seitsemän edustajaa meni vaihtoon. Merkittävin syy tälle oli kaikkien sinisen vaihtoehdon edustajien putoaminen, mutta esimerkiksi keskustan Mikko Alatalo jättäytyi vapaaehtoisesti pois. Puolueiden voimasuhteiden valossa merkittäviä muutoksia ei kuitenkaan tapahtunut. Keskusta menetti yhden paikan ja sosialidemokraatit saivat lisäpaikan. Niin vihreät kuin vasemmistoliittokin jäivät nuolemaan melko täpärästi näppejään lisäpaikan suhteen.

Kontula ei kuitenkaan näe mitään merkittävää profiilinmuutosta suuresta vaihdoksesta huolimatta. Hän kiinnittää huomiota ainoastaan perussuomalaisen puolueen miehistymiseen ja vihreiden naisistumiseen.

– Vihreät ja perussuomalaisethan ovat puolueina vastinpari, siinä missä vasemmistoliitto ja kokoomuskin ovat. Tässä suhteessa siis sukupuolten polarisaatio on mielenkiintoista. Tämä ei tietysti ole mikään kovin originelli havainto.

Tuleva hallitus tärkeiden haasteiden edessä

Hallituksen muodostaminen on tällä hetkellä sosialidemokraattien Antti Rinteen käsissä. Neuvotteluiden kulku pysynee pitkälti puolueiden sisäpiirin tietona kunnes Rinne lähettää tunnustelukysymykset ja alkaa saada niihin vastauksia joskus ensi viikon aikana.

Kaksi eniten pinnalla olevaa hallitusvaihtoehtoa ovat tällä hetkellä SDP:n ja kokoomuksen sinipuna sekä SDP:n ja keskustan punamulta. Edeltävää vaihtoehtoa riivaavat väistyneen hallituksen raju porvarillinen politiikka, Jyrki Kataisen taannoinen sixpack sekä kenties Paavo Lipposen takavuosien sinipunahallitus, jälkimmäistä taas keskustan kärsimä rankka vaalitappio. Ohjelman kuitenkin usein toistellaan ratkaisevan hallitukseen menon tai sieltä jättäytymisen.

Kontulalle tärkeintä seuraavan hallituksen suhteen on se, että vasemmistoliiton tavoitteet toteutuvat mahdollisimman hyvin, on puolue itse sitten hallituksessa tai ei. Ilmastonmuutoksen vastaisen kamppailun ja puolentoista asteen tavoitteen suhteen ei ole aikaa odotella seuraavaa vaalikautta. Eriarvoistumiskehityksen pysäyttäminen on myöskin vasemmistoliitolle keskeinen kärki. Monet indikaattorit Suomessa kuvaavat eriarvoistumisen olevan pitkän aikavälin kasvussa, mutta tällaiset hitaat muutokset ovat useasti poliitikoille sokea piste. Vasemmistoliitolla on tärkeä rooli näiden pisteiden paljastamisessa.

Millainen hallitus sitten parhaimmin toteuttaisi näitä tavoitteita?

– Ennemmin punamulta, jossa on heikko multa, kuin sinipuna, jossa on vahva sini.

Kommentteja: 3

  1. Koska ruvetaan verottamaan kaikkia tuloja samoin prosentein ???? Eläkeläisiä ja työttömiä verotetaan samoista tuloista eriarvoisesti !!! Osinko tulot ovat osittain verovapaita ja kaiken huippu että voitot viedään Suomen verottajan ulottumattomiin !!!Sitten tämä vihreiden avaus että ruvettaisi maksamaan ruuasta päästöveroa 5-25 senttiä annokselta !! Mielestäni jos rahalla pääsee saastuttamaan, niin ei saasteet sillä vähene !!! Se vähän sama kuin ennen vanhaan kirkon anekauppa syntiä sai tehdä kunhan maksoi siitä kirkolle tarpeeksi !!! Tässä oli minun avautumiseni tällä kertaa toivon onnea ja menestystä kansanedustajan työhön !!!

  2. Artikkeli osoittaa , miksi Kontula kansanedustajana sekä vaalien kävijänä on niin hyvä.
    Tieto ja työ sekä työväenpolitiikka. Hyvä Pirkanmaa.

  3. Hallitus kuin hallitus, nyt on aika koota ulkoparlamentaarista voimaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.