Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

28.4.2019 klo 12:35

Kevätpiirikokous syventyi eduskuntavaaleihin

Ylävitosen iso puoli oli täynnä puoluetoiminnasta kiinnostuneita vasemmistoliiton jäseniä. (Kuva: Oskari Jokinen)

Pirkanmaan vasemmiston lauantaisessa kevätpiirikokouksessa käännettiin katse voimakkaasti niin taaksepäin kuin tulevaankin. Eduskuntavaalien tulos näyttäytyi keskustelussa niin voittona kuin tappionakin. Seuraavien vaalien kampanjointi alkaa aina edellisen päättyessä, mikä näkyi jäsenten keskusteluinnossa ja kehitysideoissa.

Katse kohti eurovaaleja

Piirikokoukseen saapui yli 40 jäsentä viidestätoista eri puolueosastosta ympäri Pirkanmaata. Kokousta johtivat tamperelainen Liban Sheikh ja nokialainen Marja-Leena Torkki.

Aloituksen jälkeen kokouksen varsinainen osuus polkaistiin käyntiin europarlamenttivaaliehdokas Sinikka Torkkolan puheella. Sekä Torkkola että ennen häntä puhunut Pirkanmaan vasemmiston puheenjohtaja Marja-Leena Torkki käsittelivät juuri käytyjä eduskuntavaaleja. Ehdokkaita ja vaalityöhön osallistuneita kiiteltiin siitäkin huolimatta, että toinen paikka Pirkanmaalla jäi saamatta. Torkkola totesi, että tämän kertaiset vaalit olivat vain erityisen tiukat ja vasemmistoliiton pääkilpakumppaneilla, vihreillä ja sosialidemokraateilla, vain oli yhtä lailla hyvin valovoimaisia ehdokkaita.

Torkkola myös muistutti, että vaaleja ei voiteta yhden tai kahden kuukauden pikakampanjoinnilla, vaan politiikkaa tulee tehdä pitkäjänteisenä työnä.

– Jos haluaa poliittiseksi päättäjäksi, ei voi olla hiljaa ja pitää kynttilää vakan alla. Tähän olisi saatava muutos. Meillä on paljon hyviä ehdokkaita, joiden tulisi uskaltaa puhua ääneen, mitä ovat saaneet aikaan. Politiikan henkilöityminen on tosiasia ja itseään pitää nostaa esille, vaikka se olisi meille vaikeaa.

Torkkola suuntasi katseen myös eteenpäin, kohti tulevia europarlamenttivaaleja. Hän vetosi paikallaolijoihin, että eduskuntavaalien hyvä vire ja tunnelma saataisiin vietyä myös eurovaaleihin. Vasemmistoliiton tulee tehdä runsaasti työtä, jotta kannatuksen kasvu saadaan säilymään myös tulevissa vaaleissa. Riitaisuudestaan ja ongelmistaan huolimatta Euroopan unioni on Euroopalle myös yhteistyön ja rauhan tae, joka Torkkolan mukaan täytyy säilyttää. EU:lla voisi olla ratkaiseva rooli esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä, jos sen johtoon vain saataisiin oikeanlaisia voimia.

– Jatketaan samalla draivilla EU-vaaleissa kuin toimimme eduskuntavaaleissa. Me päätämme, millaisen Euroopan saamme.

Europarlamenttivaaliehdokas Sinikka Torkkola teki puheessaan laajan tilannekatsauksen niin käytyihin eduskuntavaaleihin kuin tuleviin europarlamenttivaaleihinkin. (Kuva: Oskari Jokinen)

Eduskuntavaalien onnistumiset ja sudenkuopat

Torkkolan puheen jälkeen avattiin yleinen keskustelu poliittisesta tilanteesta. Puhujajoukko kokouksessa oli laaja ja useat puheenvuorot osoitettiin lämminhenkisesti “hyville tovereille”. Käytyjen eduskuntavaalien analyysiin käytettiin runsaasti puheaikaa. Monessa puheenvuorossa päädyttiin pohtimaan, mitä vasemmisto olisi pitänyt tehdä vaaleissa toisin. Syitä etsittiin niin ehdokkaiden profiilin ansioista ja puutteista, kampanjointiajan pituudesta, eri alueille jalkautumisesta kuin poliittisista teemoistakin.

Useassa puheenvuorossa oltiin huolissaan, onnistuivatko perussuomalaiset kaappaamaan vasemmistollekin tärkeitä työtätekevien keski-ikäisten ääniä. Niin kutsutuista duunariäänestäjistä oltiin huolissaan, mutta muun muassa itsekin ehdokkaana ollut tamperelainen Aapo Niemi koki, ettei hän duunariehdokkaana kokenut oloaan mitenkään vieraaksi muiden joukossa. Duunariäänestäjiä ja nuoria naisia viljalti käsittelevän keskustelun lomassa kuitenkin tuotiin myös esille, että erityisesti yli 50-vuotiaat naiset ovat eduskunnassa hyvin aliedustettuja. Tämä koettiin teemaksi, johon seuraavissa vaaleissa olisi hyvä panostaa.

Kriittisen vaalianalyysin ohella useat ehdokkaat ja muut puhujat kuitenkin korostivat, miten hyvä yhteishenki ja yhdessä tekemisen kulttuuri kampanjoinnin aikana vallitsi. Vasemmistoliiton lista Pirkanmaalla todettiin valtakunnallisestikin erityisen tasaiseksi, mikä puhui sen puolesta, että ehdokasasettelu oli onnistunut. Jos samaa kyetään jatkamaan tulevaisuudessa, ei nykyinenkään vaalitulos näytä kovinkaan negatiiviselta.

Myös yleisöpuheenvuoroissa käsiteltiin tulevia europarlamenttivaaleja. Erityisen huolestuneita puheenvuoroissa oltiin perussuomalaisten tulevasta tuloksesta. Puhujien keskuudessa vallitsi käsitys vaalien tärkeydestä ja siitä, että vasemmistoliiton tasa-arvon sanoma tulisi saattaa eduskunnan lisäksi myös Eurooppaan.

Pöperö ja puoluekokous

Yleiskeskustelun jälkeen kokous laitettiin tauolle ruokailun ajaksi. Tarjolla oli tällä kertaa hyvin onnistunut keittolounas, lihaversiona savuporoa, kasvisversiona taas vegaaninen linssikeitto. Lounaan jälkeen palattiin kokouksen virallisluontoisempaan puoleen, kun tarkasteltiin edellisen vuoden toimintakertomusta ja tilinpäätöstä.

Vielä kokouksen lopulla ehdittiin kääntää huomio vasemmistoliiton syksyllä käytävään puoluekokoukseen. Vaikka puoluekokoukseen on vielä yli puoli vuotta, herätti puoluekokousedustajien valinta jo kiinnostusta. Innostus luultavastikin vain kasvaa syksyn lähestyessä.

Kokouksen päätyttyä ihmiset valuivat hiljalleen lämpimään iltapäivään. Jotkut jäivät Ylävitoseen vielä hetkeksi suunnittelemaan Sinikka Torkkolan eurovaalikampanjaa. Politiikka ei koskaan nuku ja suunta Pirkanmaan vasemmistossa on tiukasti eteenpäin.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.