Artikkeli: Kulttuuri

6.5.2019 klo 11:52

Koskettava tarina kahden nuoren rakastavaisen kohtalosta lakon varjossa

Ryhmä 49:n musiikkinäytelmä Oikeus konepistoolin piipussa esitetään Werstaalla 9.9. 2019 klo 18.00. (Kuva: Ryhmä 49)

Tänä vuonna on kulunut 70 vuotta Kemi-yhtiön lakon veritorstaista, jossa työläiset Felix Pietilä ja Anni Kontiokangas saivat surmansa. Kemin lakon taustalla oli ensimmäinen sodanjälkeinen laaja laskusuhdanne, joka iski voimakkaimmin puunjalostusteollisuuteen. Maaliskuussa 1949 kortistoissa oli yli 50 000 työtöntä ja saman vuoden syystalvella jo 60 000. Kaikkialla Euroopassa, muun muassa Ranskassa ja Italiassa, työläiset lakkoilivat jo vuonna 1948 palkkojensa puolesta, .

Tamperelaissyntyinen ohjaaja-näyttelijä Jussi Myllymäki kirjoitti ja ohjasi näytelmänsä Oikeus konepistoolin piipussa vuonna 1979. Musiikkinäytelmä perustuu osin Matti Rossin Puulinnun vuolija -runoelmaan ja tositapahtumiin. Se voitti ensimmäisen palkinnon Työväen näyttämöpäivillä.

‒ Tänä päivänä tämä näytelmä on ajankohtaisempi kuin koskaan. Mikään ei ole muuttunut. Kiky-sopimukset ja niin sanottujen poliittisten lakkojen kieltämisvaatimukset kaventavat työläisten oikeutta vaatia parempia työehtoja, kertoo ohjaaja Myllymäki.

‒ Kaksi vuotta sitten keräsin Ryhmän 49, johon kuuluvat näyttelijät Aapo Salonen, Mette Seppälä ja Esa Vakkila. Orkesterissa soittaa kolmihenkinen yhtye Essi Leppälä, Tuomas Parsio ja Eero Viitanen. Näytelmä on fiktiivinen, mutta saattaa olla tottakin näinä vaikeina aikoina täällä Pohjolan perukoilla, aina Hangosta Petsamoon, Myllymäki pohtii.

Oikeus konepistoolin piipussa sai ensi-iltansa Kemissä 2.2.2019. Ryhmä 49 on kiertänyt esittämässä näytelmäänsä Torniossa, Jyväskylässä, Karstulassa, Muuramessa ja Suolahdella.

Uusia ja vanhoja tulkintoja

Olin katsomassa Oikeus konepistoolin piipussa näytelmän Jyväskylän huoneteatterissa. Näytös oli loppuunmyyty.

Näytelmän tarina kertoo Maijan ja Toivon, kahden nuoren rakkaustarinan ja yhteiset ensiaskeleet lakon varjossa. Rakennetaan kotia Kemissä. Rakkaus palaa heidän silmissään ja sielussaan, kaiken pitäisi olla todella hyvin. Perheenlisäystäkin odotetaan. Ajat ovat vaikeat. Palkkoja alennetaan ja lopulta syttyy lakko.

Nuoret näyttelijät paneutuvat rooleihinsa herkällä ja koskettavalla otteella. Pienellä lavalla koetaan rakkautta ja hellyyttä, käydään keskustelua perheenlisäyksestä, uitetaan tukkeja, puhutaan ammatillisesta järjestäytymisestä ja tietysti lakosta. Sisäministeri lähettää poliisin ja armeijan murtamaan lakkoa. Sitten konepistoolit puhuvat.

Saamme kuulla myös kauniita tulkintoja tutuista lauluista; uudella ja raikkaalla, koskettavalla tavalla, Laulu liikkeen ikuisuudesta, Riistäjän lait, Toveri, mitä odotat ja Lintu Mustasiipi lennä. Yksi lauluista on sävelletty vain tätä näytelmää varten, muusikko Yarin säveltämä ja Myllymäen sanoittama Ei, en sinua itke. Kappaleen tulkitsee hurmaava Mette Seppälä.

Tämän jutun kirjoittajan silmät kostuivat ja muistoista nousi Metallin lakko vuonna 1971, jossa itse hyvin nuorena seisoin eduskuntatalon rappusilla laulamassa suurelle ihmisjoukolle Aulikki Oksasen Kenen joukoissa seisot, jonka nyt kuulin Seppälän vahvanhauraana, upeana tulkintana.

|||

Ryhmä 49:n näytelmä Oikeus konepistoolin piipussa esitetään Työväenmuseo Werstalla to 9.5.2019 klo 18.00. Pääsylippuun (15 euroa) sisältyy kahvitarjoilu.

Näytelmän jälkeen käydään keskustelua EU:sta, mukana europarlamenttiehdokas Sinikka Torkkola.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *