Artikkeli: Tampere

5.5.2019 klo 17:17

Liban Sheikhin vappupuhe Kalevankankaalta

Aurinkoinen kevätaamu helli muistomerkille saapuneita kuulijoita. Vappu on menneisyyden muistamisen ja tulevaan kannustamisen juhla.(Kuva: Oskari Jokinen)

Perinteiseen tamperelaiseen työväen vappuun on kuulunut pitkään vappumarssin lisäksi vasemmiston ja sosialidemokraattien yhteinen vierailu punaisten muistomerkillä Kalevankankaan hautausmaalla. Tuttuun tapaan muistomerkillä pidettiin puheet ja laskettiin seppeleet vakaumuksensa puolesta surmattujen muistolle. Vasemmistoliiton puheen piti tänä vuonna Liban Sheikh.

Sota eilen ja tänään

Sheikh palasi puheessaan perinteisesti ensin sadan vuoden taakse sisällissodan aikoihin. Hän tähdensi, että tuolloin ihmiset nousivat vaatimaan itselleen niitä oikeuksia, joita pidämme tänä päivänä itsestään selvinä. Oikeus ihmisarvoiseen työhön, säälliseen toimeentuloon, yhtäläisiin vaikutusmahdollisuuksiin ja tasa-arvoiseen asemaan yhteiskunnassa eivät olleet asioita, joiden työväenluokka olisi voinut luottaa saapuvan itsestään.

– Voimme olla tavoista edetä kohti parempaa visiota montaa mieltä, mutta heidän hätänsä oli ilmeinen ja tarve muutokselle koettiin tuolloin pakottavaksi.

Sheikh palasi myös nykypäivään ja muistutti työväenluokan joutuvan kamppailemaan eduistaan myös tänä päivänä. Nykyaikana saavutetut etuudet eivät ole olleet automaattisia, vaan ne ovat edellyttäneet joukkovoimaa ja organisoitumista. Keskeisenä oppina vasemmistolle tulisi Sheikhin mukaan olla historia. Se on osoittanut, mikä on ollut yhteisen rintaman voima.

Vasemmiston voima on solidaarisuudessa

Vaikka sota on Suomessa vain kaukaista historiaa, muistutti Sheikh, että monissa maissa se on tällä hetkellä arkea. Ristiriidat, jotka Suomessa puhkesivat sata vuotta sitten sisällissodaksi ilmenevät nykyaikana kolonialismina, miehityksenä ja kapitalistisena riistona.

– Voidaan helposti sanoa, että yhteiskunnallinen kurjuus mikä hohkaa suomalaisten työväenlauluvihkojen sivuilta elää edelleen – mutta siirrettynä täältä globaaliin etelään. Sorron vastainen kamppailu yhdistää yhä ihmisten enemmistöä ja historiamme on monella tapaa sidoksissa ylitse sukupolvien ja maiden rajojen ylitse.

Myös Euroopassa on noussut jälleen vanha vihollinen, fasismi. Sheikh tähdensi niin viranomaisten kuin kansalaisyhteiskunnankin roolia antifasistisessa työssä. Fasismi, rodullinen hierarkisointi ja valkoinen ylivalta ovat kaikki eläviä sorron muotoja, joita vastaan vasemmistolaisen liikkeen olisi taisteltava. Nämä ilmiöt eivät myöskään ole Suomessakaan uusia, vaan niistä ovat saaneet kärsiä niin saamelaiset, romanit kuin muslimit ja ruskeat vähemmistötkin.

– Vasemmistolaisen liikkeen – olimme me sitten millä kohtaa tahansa antikapitalistista janaa – tehtävä on sorron kaikkinaisten systeemien murtaminen ja reilumman maailman rakentaminen. Se tarkoittaa feminististä politiikkaa, vaihtoehtoa kapitalistiselle talousjärjestelmälle sekä ihmisten tasavertaisuuden takaavaa anarkistista toimintaa. Työmme kulmakivi on solidaarisuus ja se ylittää kaikkien maiden raja-aidat.

Sheikh päätti puheensa iskevästi. Me emme unohda, me emme luovuta, vaan me muistamme, kamppailemme ja voitamme.

Seppeleiden laskua seurasi hiljainen hetki, jonka jälkeen purkauduttiin juhlistamaan kansainvälistä työväen juhlaa.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *