Artikkeli: Tampere, Vasemmisto

21.5.2019 klo 08:37

Talouskuripolitiikka ei ole ratkaissut Tampereen ongelmia

Vasemmiston Tampereen valtuustoryhmä avoimessa kokouksessaan vuosi sitten. Valtuustoryhmä järjestää avoimen kokouksen jälleen syksyllä.

Eiliseen kaupunginvaltuuston kokoukseen tamperelaiset päättäjät kokoontuivat arvioimaan edellisen vuoden sujumista, kun tarkastuslautakunta esitteli arviointikertomuksensa ja kaupunginhallitus vuoden 2018 tilinpäätöksen. Molemmista löytyi syitä selkeälle suunnanmuutokselle.

Itseään vastaan kääntyviä päätöksiä

Vasemmistoliiton valtuutettu Noora Tapio kiinnitti arviointikertomuksessa huomiota joukkoliikenteen matkamäärien toteutumattomaan nousutavoitteeseen. Valtuusto on linjannut hiilineutraalista Tampereesta vuoteen 2030 mennessä, mutta tehnyt ratkaisuja, jotka ovat ristiriidassa linjauksen kanssa. Valtuusto on muun muassa nostanut joukkoliikenteen lippuhintoja. Vasemmistoliitto esitti hintakorotuksista luopumista niitä käsiteltäessä.

Valtuutettu Minna Minkkinen (vas.) puolestaan huomautti tilinpäätöksen paljastavan, että tamperelaisten asunnottomuus on vuosien jälkeen kääntynyt yhtäkkiseen nousuun. Tähän Minkkinen arvioi syyksi tavoittavien mielenterveys- ja päihdepalveluiden puutteen sekä asumisen kalleuden.

Leikkaukset eivät pelasta Tampereen taloutta

‒ Heikko taloustilanteemme on valtionhallinnon leikkauspolitiikan seurausta. Talouskuripolitiikka on ongelmien delegoimisen politiikkaa. Uskon ja tiedän, että tamperelaiset maksavat ennemmin hieman lisää veroja kuin sallivat ottaa pois lapsiltamme, työntekijöiltämme, vanhuksiltamme ja sairailtamme, vetosi Milka Hanhela (vas.) valtuuston jäseniin.

Tampereen kaupungin budjetti on pian kymmenettä vuotta alijäämäinen, tällä kertaa lähes 59 miljoonan euron verran. Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen painotti kokouksessa sitä, että suurin syy kaupungin heikkoon taloustilanteeseen on sen kestämätön tulopohja. Valtionosuudet ovat yksi selittävä tekijä, ja Sipilän hallituksen määräämien valtionosuuksien indeksijäädytysten lopettaminen on tärkeä toimenpide, joka ei kuitenkaan riitä.

Tampereella verotulot eivät ole kasvaneet suhteessa menoihin, joiden kasvu varsinkin sosiaali- ja terveyssektorilla on varsin ymmärrettävää kasvavassa kaupungissa. Aaltosen mukaan kestävä ratkaisu ei ole tehdä lisää leikkauksia, vaan vahvistaa tuloja.

Vasemmistoliitto katsoo, että veronkorotus on vihdoin toteutettava – ei siksi, että se olisi helppo tai mukava ratkaisu, vaan koska se on välttämätön ratkaisu.

|||

Korjaus: Noora Tapio puhui joukkoliikenteen matkamääristä eikä kulkutapaosuudesta. Korjattu klo 9.05

|||

Mikä efektiivinen veroaste?

  • Efektiivisellä veroasteella tarkoitetaan tosiasiallisesti maksettavaksi tulevien verojen suhdetta tuloihin.
  • Tamperelaiset ovat maksaneet vuosi vuodelta vähemmän kunnallisveroa, vaikka veroprosentti on säilynyt ennallaan vuodesta 2014 lähtien, sillä valtakunnallisen verotuksen vähennysten johdosta nimellinen veroaste ei vastaa todellista veroastetta kunnissa.
  • Kun tuloista ja verosta tehdään vähennykset, saadaan efektiivinen eli todellinen veroaste. Tamperelainen maksaa veroa keskimäärin vain 14,4%.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *