Artikkeli: Suomi, Vasemmisto

21.5.2019 klo 15:42

Torkkolan olohuonetentti: Tarvitsemme enemmän dialogia

Eurovaaliehdokas Sinikka Torkkolaa tentataan olohuoneiden lisäksi myös toreilla. Kuvassa hän hymyilee Keskustorilla yhdessä Merja Erosen kanssa, satunnaisen vaalimökkeilijän kuvaamana.

Sinikka Torkkola on ehdolla europarlamenttiin, koska hän haluaa olla pysäyttämässä ilmastonmuutosta, rakentamassa rauhaa ja ihmisten yhdenvertaisuutta, sekä torjumassa talouskeinottelua.

Tämä kaikki ja paljon muuta ehdittiin puida kahvikupin äärellä olohuonetentissä kotonani muutama päivä sitten. 

Ilmastonmuutoksen torjunnassa Euroopalla olisi kaikki edellytykset olla edelläkävijä, tiennäyttäjä. Täällä on runsaasti koulutusta, osaamista, teknologisia mahdollisuuksia jo nyt ja niitä on tarpeen kehittää edelleen. Ei voida hyväksyä ajatusta, että Eurooppa tekee jo enemmän kuin monet suuret saastuttajat. Ilmastonmuutos on niin vakava asia, että sen suhteen on kilpailtava edellä kävijyydestä. Meillä jokaisella on siitä yhden ihmisen kokoinen vastuu, vaikka suurin vastuu on valtioilla ja suurilla yrityksillä, joilta on lupa vaatia rakenteellisia ratkaisuja. Olohuoneessamme oltiin yksimielisiä siitä, että ilmastonmuutoksen torjuntaa on tehtävä sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

Sinikka Torkkolan mielestä Euroopan unionin on myös pidettävä kiinni siitä, että sen jäsenvaltiot sitoutuvat ihmisoikeuksien toteuttamiseen. Syystäkin on esitetty kritiikkiä, jonka mukaan joitakin jäsenmaita on hyväksytty jäseniksi ennenaikaisesti. Ihmisiä ei voida syrjiä hänen etnisen taustansa, seksuaalisen suuntautumisensa, sukupuolensa tai minkään muunkaan syyn perusteella. Ongelmia yhdenvertaisuudessa löytyy toki perinteisistä EU-maistakin.

Eurovaalienkin yhteydessä on puhuttu paljon maahanmuutosta. Se viritti keskustelun tamperelaisessa olohuoneessakin. Puhuimme paljon siitä mistä kaikesta voi johtua se vahva maahanmuuttovastaisuus, jonka seurauksena perussuomalaisten kannatus on kasvanut. Yhtenä syynä nähtiin pelko, toisenlaisten kulttuurien vieraus. Yksi illan tärkeimmistä ajatuksista oli se, että hätäisen tuomitsemisen ja yhden puolueen demonisoinnin sijaan olisi tärkeää pysähtyä kuulemaan mistä on kyse. Mitä vailla ihminen on, kun häneen vetoavat puheet rajojen sulkemisesta hädänalaisilta ihmisiltä. Mikä heidän oma hätänsä on? Dialogiin kannattaa ainakin pyrkiä, vaikka se ei aina ole mahdollista. Yksinkertaiset ratkaisut houkuttavat monimutkaistuneessa maailmassa.

Ehdokkaamme Sinikka Torkkola haluaa lopun harmaalle taloudelle ja kaikelle talouskeinottelulle, mukaan lukien korruption. Hän näkee avoimen talouden ja maiden taloudellisen yhteistyön tärkeänä osana Euroopan rauhaa ja vakautta. Euroopan unioni syntyi aikanaan rauhan ja demokratian projektiksi. Vaikka demokratiassa on paljonkin kehitettävää, on tilanne globaalisti ajatellen aika hyvä. Ei ole mikään itsestäänselvyys elää demokratiassa; tätä ei pidä unohtaa. 

Miksi pitäisi äänestää eurovaaleissa? Olohuonetentissä äänestämisen tärkeydelle löydettiin monia hyviä syitä. Edellisten vaalien jälkeen Eurooppa on uudessa tilanteessa kasvavien pakolaisvirtojen vuoksi ja pahentuessaan ilmastonmuutos kasvattaisi virtoja olennaisesti. Työttömyys on laajaa ja sosiaaliset oikeudet karsiutuvat useissa maissa, myös Suomessa. Pelkästään näistä syistä on tärkeää vaikuttaa. Yksittäisellä europarlamentaarikolla sanotaan tutkitusti olevan jopa enemmän valtaa kuin suomalaisella ministerillä; edellyttäen että hän perehtyy asioihin, on tarmokas ja yhteistyökykyinen. Juuri näistä ominaisuuksista tunnemme Sinikka Torkkolan. 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *