Artikkeli: Suomi

28.5.2019 klo 09:55

Translain uudistuksen puolesta osoitettiin mieltä Tampereella

Translain kokonaisuudistuksessa ei ole kyse vain kosmeettisista uudistuksista tai yksityiskohdista, vaan transihmisten ihmisoikeuksien toteutumisesta.

Hallitusneuvotteluista tuli perjantaina viesti, jonka mukaan translain uudistuksesta olisi tulossa torso. Tämä sai ihmisoikeusjärjestö Trasekin kutsumaan kokoon mielenosoitukset eiliseksi Tampereelle ja Helsinkiin. Lyhyellä varoitusajalla kokoon kutsuttu mielenosoitus sai Tampereella liikkeelle reilut sata mielenosoittajaa osoittamaan tukensa transsukupuolisten ja muunsukupuolisten asian puolesta.

Hallitusneuvottelijat olivat päässeet tietojen mukaan perjantaina sopimukseen translain uudistamisesta. Uudistus on kuitenkin toistaiseksi jäämässä huomattavan alimittaiseksi. Tämänhetkisten virallisten tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa on päästy sopimukseen sterilisaatiovaatimuksen poistamisesta korjatun sukupuolen vahvistamisessa, mikä on Trasekin luotsaaman Translaki2019-kampanjan yksi neljästä tavoitteesta. Muut tavoitteet uhkaavat jäädä toteutumatta.

Mediassa olleiden tietojen mukaan keskusta vastustaa muita keskeisiä uudistuksia. Trasekin kampanjassa vaaditaan hedelmättömyysvaatimuksen poistamisen ohella myös sukupuolenkorjausprosessin lääketieteellisen ja juridisen puolen erottamista toisistaan, sukupuolen juridisen muuttamisen mahdollistamista alaikäisille sekä neuvottelujen avaamista kolmannen sukupuolikategorian lisäämiseksi väestötietojärjestelmään. Keskusta on ollut skeptinen etenkin alaikäisten mahdollisuudelle sukupuolensa juridiseen muuttamiseen.

Mielenosoitus oli kerääntynyt Juveneksen kioskin viereen pienen äänentoistojärjestelmän ympärille.

Mun sukupuoli, mun asia

Mielenosoitus kerääntyi Jugendtorille viiden aikaan. Vähäeleinen tilaisuus koostui paikalle saapuneiden puheenvuoroista ja yhdessä huudetuista iskulauseista. Puheita pitivät niin lukuisat yksityishenkilöt kuin järjestöaktiivitkin. Äänessä olivat myös nuoret, joiden oikeuksien toteutuminen on nyt erityisellä tavalla vaakalaudalla. Pitkin tapahtumaa muistutettiin päättäjiä siitä, että oikeus päättää omasta kehostaan kuuluu jokaiselle ihmiselle itselleen.

– Rinteen sukupuoli, Rinteen asia! Sipilän sukupuoli, Sipilän asia!

Tällä tavoin käytiin lävitse kaikki hallitusneuvottelijapuolueiden puheenjohtajat.

Tilaisuuden alussa Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Minna Minkkinen piti puheenvuoron. Minkkinen suomi ankarasti hallitusneuvottelijoiden viestintää lakiuudistuksen suhteen. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vihjaili jo perjantaina, että julkisuuden tiedot ovat vain osittaisia, mutta Minkkinen piti tällaista tiedon panttaamista vain turhana huolen herättämisenä. Hän myös tähdensi, että transnuoret ovat eräs yhteiskuntamme haavoittuvimpia lapsiryhmiä. Heidän kasvunsa turvaamisessa yhteiskunnallamme on erityinen vastuu.

Monien osallistujien omakohtaiset tarinat kuvasivat translain nykytilan absurdiutta ja laiminlyövyyttä. Eräs puhuja kritisoi uudistuksia jarruttavien poliitikkojen olevan päättämässä paitsi asioista joista heillä ei ole oikeaa tietoa, mutta myös seikoista, jotka eivät heitä itseään koske. Maanantain mielenosoitusten vahva sanoma oli, että jokaisella tulisi olla itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa ja sukupuoleensa.

Nuorten elämässä muistutettiin olevan kylliksi haasteita ja hankaluuksia jo ennestään, mutta transnuorten oikeuksien tekeminen politiikan pelinappulaksi on vain aikuisten mielivaltaa nuorempaa sukupolvea kohtaan.

Eräs puhuja siteerasi sähköpostiviestiä, jonka oli lähettänyt perjantaina kaikille hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajille. Viestissä vedottiin erityisesti Antti Rinteeseen, joka on nyt paljon vartijana sen eteen, että huomispäivän Suomessa ihmisoikeudet alkaisivat toteutua. Viesti ja puhe päätettiin voimakkaaseen vetoomukseen.

– Tämä on minun, transmiehen, avunhuuto teille.

Valtaosa mielenosoituksen puhujista tuli spontaanisti yleisön seasta.

Translain epäkohdat ovat ihmisoikeuskysymys

Vaatimus hedelmättömyydestä on eräs kritisoiduimmista nykyisen translain kohdista. Muun muassa Yhdistyneet kansakunnat ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ovat todenneet Suomen translaissa olevan vaatimuksen olevan ihmisoikeusloukkaus. Sukupuolen juridisen muuttamisen kytkemistä lääketieteelliseen diagnoosiin taas on kritisoitu turhaksi holhoamiseksi, jolla vaikeutetaan transihmisten mahdollisuutta elää oikean identiteettinsä mukaisesti, kun henkilötiedoissa kummittelee vääriä tietoja pitkään.

Sukupuolen juridisen muuttamisen epäämistä alaikäisiltä pidetään erityisen vakavana puutteena. Oman sukupuoli-identiteetin virallistamisen epääminen yli 18-vuotiaaksi asti on nuorille erityisen kuormittavaa. Transnuoret kärsivät jo ennestään keskimääräistä enemmän mielenterveyden ongelmista ja kiusaamisesta, mitä sukupuolen sosiaalisen siirtymän hankaloittaminen on omiaan vain pahentamaan.

|||

Trasek ry on valtakunnallinen yhdistys, joka ajaa sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia, vastustaa syrjintää sekä osallistuu hoitojärjestelmän kehittämiseen.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *