Artikkeli: Tampere

9.6.2019 klo 11:48

Heikko vaalitulos syynä: Porttikivi loikkaamassa demareihin

Ilkka Porttikivi on aikeissa erota vasemmistoliiton valtuustoryhmästä ja liittyä sosiaalidemokraattien valtuustoryhmään. Hän perustelee eroa huonolla vaalimenestyksellä ja uskoo pärjäävänsä vaaleissa paremmin sosiaalidemokraattien ehdokkaana. Kuva on eduskuntavaaleista 2015, jolloin Porttikivi sai 579 ääntä. Tämän kevään eduskuntavaaleissa hän sai 485 ääntä. (Kuva: Vasen Kaistan kuva-arkisto.)

Vasemmistoliiton Tampereen kaupunginvaltuutettu Ilkka Porttikivi ilmoitti vasemmistoliiton valtuustoryhmälle myöhään lauantai-iltana siirtyvänsä sosiaalidemokraattien valtuustoryhmään. Syyksi Porttikivi ilmoitti pettymyksen eduskuntavaalien heikkoon vaalitulokseen.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen on yllättynyt ja myös pettynyt Porttikiven toimintaan. Aaltonen on pettynyt erityisesti siihen, ettei Porttikivi puhunut eroaikeistaan ennakkoon valtuustoryhmässä. Aaltonen olisi mieluusti myös keskustellut asiasta Ilkka Porttikiven kanssa kahdestaan.

Pormestariohjelmaan sitoutumispakko

Poliittisia näkemyseroja Porttikivellä ja vasemmistoliiton valtuustoryhmällä ei ole ollut. Porttikivi ei ole kertaakaan esittänyt valtuustoryhmälle olevansa eri mieltä ryhmän tekemistä linjapäätöksistä. Vasemmistoliiton valtuustoryhmässä ei ole käytössä ryhmäkuria, joka vaatisi valtuutettuja tai muita luottamushenkilöitä äänestämään ryhmäpäätösten mukaan.

Sosiaalidemokraattien ryhmässä sen sijaan edellytetään ryhmäpäätöksiin sitoutumista. Liittyminen sosiaalidemokraattien valtuustoryhmään merkitsee, että Porttikivi sitoutuu noudattamaan pormestarisopimusta ja sen seurauksena syntyviä poliittisia sopimuksia, kuten viime syksyn palveluleikkaussopimusta. Tuolloin vasemmistoliitto ei suostunut muiden pormestariryhmän puolueiden vaatimuksiin palveluiden leikkauksista ja maksujen korotuksista, koska leikkaukset olivat kesällä 2017 päätetyn pormestariohjelman vastaisia. Vasemmistoliiton valtuutetut äänestivät palvelujen leikkauksia ja maksujen korotuksia vastaan talousarviosta vuodelle 2019 päätettäessä, minkä seurauksena valtuustoryhmä erotettiin pormestariryhmästä.

Poliittiset urahaaveet loikan taustalla

Mahdollinen loikkaus on harmillinen myös Porttikiven 310 äänestäjälle, jotka valitsivat Porttikiven viime kuntavaaleissa varavaltuutetuksi. Vuosi sitten, kun Kalle Hyötynen muutti Akaaseen, Porttikivi nousi varsinaiseksi valtuutetuksi.

Porttikivi kertoi valtuustoryhmälle pettyneensä sekä henkilökohtaiseen äänimääräänsä että vasemmistoliiton eduskuntavaaleissa saamaan kannatukseen. Heikko tulos heikentää Porttikiven mukaan hänen mahdollisuuksiaa edetä poliittisella uralla. Hän kokee voivansa vaikuttaa paremmin vasemmistoliittoa suuremmassa poliittisessa puolueessa.

Tämän kevään eduskuntavaaleissa Porttikivi sai 485 ääntä, neljä vuotta aiemmin hän sai 579 ääntä. Kuntavaaleissa 2012 Porttikivi sai 191 ääntä ja 2017 310 ääntä.

Jutun toimittaja on myös vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu.

(9.6.2019 klo 13.47 jutun alkuun lisätty sana ”Tampereen”)

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Kommentteja: 1

  1. Heips! Näitä poliittisia kalastelijoita (vrt. harrastaja/harrastelija) esiintyy silloin tällöin täällä naapurivaalipiirissäkin. Useimmiten tiivistää kantaporukkaa!
    Jaakko Tiainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *