Euroopan parlamentin vaalien tuloslaskennassa on kaksi osaa. Ensin lasketaan kuinka monta meppiä (Euroopan parlamentin jäsentä) eri puolueet ovat saaneet EU:n jäsenmaissa. Tämä osa on Irlantia lukuunottamatta valmis. Tuloslaskennan toisessa osassa lasketaan kuinka monta puolueryhmää Euroopan parlamenttiin syntyy ja kuinka monta jäsentä niillä on. Tämä osa valmistuu vasta kuukauden päästä.
Euroopan parlamentin vaaleissa jäsenmaiden keskimääräinen äänestysaktiivisuus nousi ensimmäistä kertaa sitten ensimmäisten vaalien vuonna 1979 ja oli korkein 20 vuoteen. Äänestysprosentti nousi 21 maassa, seitsemässä maassa yli 10 prosenttiyksiköllä.
Samaan aikaan EU on suositumpi kuin koskaan EU-kansalaisten keskuudessa. Kansanäänestys unionista eroamisesta ei johtaisi eroon missään jäsenmaassa, ei edes Britanniassa. Suomessa EU:ssa pysymisen puolesta äänestäisi 70 prosenttia ja eroamisen puolesta 14 prosenttia kansalaisista, 16 prosenttia on epävarma kannastaan.
Euroopan parlamentin tuloksia julkaistiin pian vaalien jälkeen eri tiedotusvälineissä. Ne olivat kuitenkin alustavia tuloksia, joista suurin osa ei perustunut ääntenlaskennan lopullisiin tuloksiin. Kreikassa ääntenlasku saatiin päätökseen torstaina, ja Irlannissa ääntenlasku jatkuu huomenna. Viikon aikana monet europarlamentaarikot ovat jo ehtineet tehdä päätöksen liittyä eri ryhmään kuin siihen, johon heidät oli sijoitettu alkuviikon tulostaulukoissa.
Lopulliset voimasuhteet Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien välillä nähdään vasta 2. heinäkuuta kun Euroopan parlamentti kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa. Melko varmaa tietoa eri ryhmien kokoonpanoista saadaan jo 24. kesäkuuta, johon mennessä ryhmien tulee rekisteröityä. Rekisteröityä voi toki muutenkin, istuvan parlamentin ENF-ryhmältä kului vuosi, ennen kuin se sai koottua ryhmän, joka täytti Euroopan parlamentin virallisen ryhmän kriteerit. Ryhmässä on oltava vähintään 25 jäsentä jotka edustavat vähintään neljäsosaa EU:n jäsenmaista, tällä hetkellä seitsemästä maasta.
Vaalitulos poikkesi jälleen kerran tiedotusvälineiden etukäteen rummuttamasta tuloksesta. Radikaalioikeisto ei saanut määrävähemmistöä Euroopan parlamenttiin, eikä sosiaalidemokratia romahtanut. Mutta Euroopan parlamentti siirtyi kyllä oikealle oikeiston kustannuksella. Seuraavassa muutama poiminta merkittävistä muutoksista:
- Sosiaalidemokraattien S&D ja kokoomuksen EPP menettivät enemmistönsä parlamentissa. Enemmistöön tarvitaan 376 paikkaa, puolueet saivat yhteensä 331 paikkaa
- Vaalien suurin häviäjä ei ollut 35 paikkaa menettäneet demarit vaan 46 paikkaa menettäneet kokoomuslaiset
- Sosiaalidemokraateista vasemmalla olevista puolueista vasemmisto hävisi 13 paikkaa, mutta vihreät voitti 23 paikkaa. Useimmat vihreät puolueet ovat vasemmistolaisia, ja monessa maassa ainoa vaaleissa varteenotettava vasemmistovaihtoehto
- Poliittisessa keskustassa liberaalit voittivat enemmän (+ 40) kuin sosiaalidemokraatit hävisivät (- 35)
- Oikeistopopulistien (ECR, EFDD, ENF) paikkojen nettolisäys oli 22 paikkaa. Ne saivat 177 paikkaa, yhden vähemmän kuin kokoomuksen EPP
- Oikeistopuolueet (EPP+oikeistopopulistit) hävisivät kaikkien paikat yhteen laskien 24 paikkaa. Oikeisto ei kasvanut, mutta oikeistolaistui.
- Kilpailu neljänneksi suurimman ryhmän paikasta on tiukka. Kesäkuun alkaessa sekä vihreiden Greens/EFA-ryhmällä että radikaalioikeiston ENF/EAPN-ryhmällä on 73 paikkaa
Vasemmiston ryhmälle rökäletappio Espanjassa, uusi paikka Belgiassa
Vasemmistolle vaalitulos oli pettymys parista ilouutisesta huolimatta. Italiassa vasemmisto menetti kaikki paikkansa ja Espanjassa liki puolet, viisi paikkaa. Alankomaiden sosialistinen puolue menetti molemmat paikkansa, eläintensuojelupuolue piti paikkansa.
Paikkojen menetyksiä tuli myös Saksassa (- 2), Tšekissä (- 2) ja Irlannissa (- 2). Irlannin tulos tosin saattaa vielä äänten uudelleen laskennassa parantua.
Vasemmistoryhmällä on edelleen edustajia 14 EU-maassa, sillä Belgian työväenpuolue sai ensimmäisen kerran edustajansa Euroopan parlamenttiin. Ranskassa vaalivoitto toi kaksi lisäpaikkaa ja europarlamentaarikkoja on nyt kuusi. Vasemmiston eurovaalitulosta eritellään tarkemmin Vasen Kaista -verkkolehdessä lähiaikoina.
Vihreä aalto pyyhki yli koko Euroopan ‒ vai pyyhkikö?
Vihreät menestyivät loistavasti monessa maassa, mutta ei koko Euroopassa. Vihreä aalto pyyhki kyllä yli maanosan pohjoisia ja läntisiä osia, mutta eteläiset ja itäiset osat ovat vaalien jälkeen vihreiden kannalta yhä kuivempaa erämaata.
Vihreät saivat suuret voitot Saksassa (10 lisäpaikkaa) ja Britanniassa (5). Ranskassa vihreät ottivat takaisin kuusi edellisissä vaaleissa häviämistään yhdeksästä paikasta ja saivat 12 paikkaa. Irlanti (2) ja Portugali (1) liittyivät maihin, jotka ovat edustettuna vihreiden ryhmässä.
Vihreät menettivät edustajansa Virossa, Unkarissa, Sloveniassa ja Kroatissa. Tšekissä vihreä puolue menetti paikkansa, mutta maan paikat Euroopan parlamentin vihreässä ryhmässä lisääntyivät kahdella. Tämän selittää piraattipuolueen kolme uutta europarlamentaarikkoa, jotka liittyvät Greens/EFA-ryhmään.
Sosiaalidemokraatit saivat 11 vaalivoittoa ja 11 vaalitappiota
Sosiaalidemokraatit selvisivät Euroopan parlamentin vaaleista paljon paremmin kuin valtalehdistö povasi. Paikkojen nettomenetys oli kyllä rankka, 35 paikkaa, mutta suuret tappiot rajoittuvat neljään maahan, Italiaan (- 12 paikkaa), Saksaan (- 11), Britanniaan (- 10) ja Romaniaan (- 7), jossa korruptiosta tuomittu puoluejohtaja on vankilassa.
Sosiaalidemokraatit ovat olleet ainoa puolueryhmä, joka on voinut ylpeillä omaavansa edustajia kaikista EU-maista. Nyt tämä ilo loppui, sosiaalidemokraatit jäivät ilman paikkaa Virossa ja Tšekissä.
Sosiaalidemokraatit saivat myös komeita vaalivoittoja verrattuna viiden vuoden takaisiin vaaleihin. Espanjassa PSOE sai 20 paikkaa, kuuden paikan lisäyksen, yhtä monen kuin Podemos hävisi. Alankomaissa PdvA tuplasi kolme paikkaansa kuuteen, ja nousi maansa europarlamenttiryhmän suurimmaksi puolueeksi. Kaiken kaikkiaan demareille tuli paikkojen lisäyksiä yhtä monessa maassa kuin paikkojen menetyksiä.
Liberaalien jättipotti ranskalaisten ja brittien varassa
Ranskan presidentinvaalien voittaja Emmanuel Macron on korostanut, että hänen puolueensa LREM on täysin uudenlainen liike, eikä ole sen vuoksi luvannut, että puolueen europarlamentaarikot liittyvät vanhaan ALDE-ryhmään. Eurovaalehin LREM ei osallistunut ALDEn, vaan uuden Renessanssi-liikkeen lipun alla. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaa siltä, että ALDE ja Renessanssi liittyvät samaan ryhmään, jolla voi olla uusi nimi.
ALDE+Renessanssi oli vaalien suurin voittaja 40 lisäpaikallaan. Paikkojen nettolisäyksestä 29 tuli kahden puolueen osalle. Ranskan liberaalit (LREM mukaanlukien) saivat 21 paikkaa, jossa lisäystä oli 14 paikkaa, ja Britannian liberaalipuolue sai 16 meppiä, lisäystä 15.
Liberaalit menettivät edustuksensa Portugalin europarlamenttiryhmässä ja nousivat Unkarin europarlamenttiryhmään.
EPP oli vaalien suurin häviäjä
Euroopan kansanpuolueen tappio oli massiivinen, ja se seurasi liki yhtä suurta tappiota vuoden 2014 vaaleissa. Kokoomuksen veljespuolueilla oli vuoden 2009 vaalien jälkeen 265 ja vuoden 2014 vaalien jälkeen 224 paikkaa Euroopan parlamentissa. Kymmenessä vuodessa EPP on menettänyt 87 meppiä.
Vaikka kokoomus Suomessa piti paikkansa ja otti kaksi lisäpaikkaa Ruotsissa, oli EPP vaalien ylivoimaisesti suurin häviäjä. EPP menetti eniten paikkoja Ranskassa (- 12 paikkaa), Italiassa (-10), Puolassa (- 6) ja Saksassa (-5). Virossa EPP menetti ainoan paikkansa.
Kokoomuslaisten harvoihin ilonaiheisiin kuuluu kolmen paikan voitto Kreikassa ja kahden paikan lisäykset Itävallassa ja Ruotsissa.
ECR suuri vain Puolassa
ECR:n ryhmä oli mandaattikautensa päättäneen Euroopan parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä, jolla oli jäsenissään kaksi suurta ryhmää, nyt seitsemän lisäpaikkaa saanut Puolan Laki- ja oikeus -puolue ja Britannian konservatiivit. Brittikonservatiivit kärsivät murskatappion eurovaaleissa. Saksassa ECR sai edellisissä vaaleissa kahdeksan paikkaa, nyt vain yhden.
ECR:n murheita kasvattaa myös sen suomalaisen ja tanskalaisen jäsenpuolueen siirtyminen Matteo Salvinin uuden radikaalioikeistopuolueen riveihin.
ECR:n kannatus kasvoi kyllä muuallakin kuin Puolassa. Puolue nousi uutena puolueena Italian (5 paikkaa) ja Romanian (1) europarlamenttiryhmiin. Alankomaissa ECR sai kolme lisäpaikkaa ja Tsekissä kaksi.
EFDD ei saane ryhmää kokoon
Brittiläisen euroskeptikon, Nigel Faragen varassa kasvanut UKIP-puolue jäi näissä vaaleissa ilman europarlamenttipaikkaa. Faragen uusi Brexit-puolue sai sen sijaan ensi yrittämällä 29 paikkaa, joten siinä mielessä EFDD-ryhmän säilyminen on turvattu, ainakin mahdolliseen brexitin toteutumiseen saakka.
Vaikeampi tehtävä on sen sijaan löytää ryhmältä vaadittava edustus seitsemästä EU-maasta. Italialainen ryhmän jäsen M5S on jo pitkään hakenut uusia seuralaisia, ja saksalainen AfD on menossa Salvinin uuteen ryhmään. Muut EFDD-ryhmän neljä jäsenpuoluetta putosivat Euroopan parlamentista, ja vain yksi uusi jäsenehdokas Kroatiasta nousi parlamenttiin.
On povattu EFDD-ryhmän sulautumista Salvinin uuteen ryhmään, mutta Brexit-puolue tuskin sinne lähtee. Farage on tiukka EU:n vastustaja, mutta hän vieroksuu rasisteja ja Vladimir Putinin ihailijoita.
Salvinin uho määrävähemmistöstä kuivuu kasaan
Sensaationnälkäiset ja radikaalioikeistoa liehittelevät reportterit tarttuivat ennen vaaleja hanakasti ajatukseen nationalististen ja euroskeptisten puolueiden uudesta liitosta, joka saisi määrävähemmistön Euroopan parlamentissa.
Tavoite näytti hyvinkin mahdolliselta: Salvinin ympärille ryhmittäytyneet puolueet saisivat lähemmäs sata paikkaa, ECR ja EFDD suunnilleen pitäisivät reilut sata paikkaansa, ja joukkoon liittyisivät vielä Unkarin Fidesz ja Puolan PiS. Tarvittavat 252 paikkaa olisivat hyvin ulottuvilla.
Oikean laidan unelma kuitenkin lässähti. ECR ja EFDD menettivät paikkojaan, eivätkä ne ole liittymässä Salvinin joukkoihin. Salvinin ryhmään kuuluvat puolueet kyllä lisäsivät nettokannatustaan, mutta odotettua vähemmän, ja osa niistä menetti paikkojaan.
Radikaalioikeiston tunnetuimpiin puolueisiin kuuluva Alankomaiden Vapauspuolue, jonka valtalehdistön reportterit lupailivat pari vuotta sitten järjestävän Nexitin, Alankomaiden eron EU:sta, jäi ilman paikkoja. PiS tai Fidesz eivät ole osoittaneet merkkejä läheisestä liittoutumisesta Salvinin kanssa.
Radikaalioikeiston tilannetta selvitetään Vasen Kaista -verkkolehdessä tarkemmin lähiaikoina.
Ryhmä muut on pienempi kuin ennen
Ryhmiin kuulumattomien ryhmä näyttää tällä kerralla jäävän melko pieneksi, jos Brexit-puolue ja M5S löytävät itselleen kumppaneita. Ryhmättömien ryhmässä toimikautensa päättäneessä parlamentissa olleita meppejä on yhdeksän viidestä eri maasta. Sellaisia uusia europarlamentaarikkoja, jotka eivät tähän mennessä ole ilmoittautuneet mihinkään ryhmään on 16 yhdeksästä maasta.
Ryhmättömien ryhmässä on sellaisiakin edustajia, joiden liittyminen johonkin ryhmään on sangen epätodennäköistä. Näitä ovat Kreikan kommunistipuolueen ja Kreikan fasistisen Kultainen aamunkoitto -puolueen edustajat sekä saksalaisen Puolue-puolueen edustajat. Puolue, Die Partei on satiirinen organisaatio, jonka tavoitteena on tehdä pilaa politiikan ja puolueiden kustannuksella.
Uusien puolueiden ryhmään kuuluu muun muassa Euroopan tasolla toimivan Volt-puolueen edustaja, jonka ryhmästä käytävän jäsenäänestyksen todennäköinen voittaja on ALDE. Uusien ryhmään kuuluu myös espanjalainen kolme paikkaa saanut oikean laidan kulkija VOX, jonka ryhmävalinta lienee ECR.
***
Euroopan parlamentin vaalit olivat suuri pettymys parlamentin vasemmistoryhmän jäsenille ja jäseneksi pyrkiville. Edellisten europarlamenttivaalien jälkeen vasemmistopuolueet ovat lisänneet kannatustaan kansallisissa parlamenttivaaleissa kaikissa EU:n jäsenmaissa, joissa sillä on parlamenttipaikkoja, lukuunottamatta Italian ja Espanjan viime vaaleja. Vasemmiston yleinen kannatuksen nousu ei kuitenkaan näkynyt Euroopan parlamentin vaaleissa.
Vasemmisto ei onnistunut vakuuttamaan kansalaisia rakentavan kriittisellä linjallaan tämänhetkiseen Euroopan unioniin. Vaaleissa menestyivät paremmin puolueet, jotka tarjosivat helpoilta näyttäviä ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin, joko jatkamalla talouskuripolitiikkaa tai haukkumalla EU:ta kaikista ongelmista.
Ilmastokriisi nousi vaalien keskeiseksi teemaksi. Vihreät onnistuivat muita paremmin vakuuttamaan kansalaisia siitä, että heillä on kyky reagoida kriisiin.
Vasemmiston tehtäväksi jää nyt pohtia, miten se kirkastaa kantansa ja parantaa viestintänsä kun se kääntää Euroopan unionin politiikkaa miljardöörien unionista miljoonien unioniksi ja torjuu ilmastotuhon.
|||
Ryhmäavain, Euroopan parlamentin ryhmät
GUE/NGL, Euroopan yhtynyt vasemmisto ja Pohjoismaiden vihreä vasemmisto, European United Left – Nordic Green Left. Suomesta ryhmään kuuluu vasemmistoliiton edustaja Euroopan parlamentissa.
Greens/EFA, Vihreät ja Euroopan vapaa allianssi, The Greens – European Free Alliance. Suomesta ryhmään kuuluvat vihreiden edustajat Euroopan parlamentissa.
S&D, sosialistien ja demokraattien ryhmä, Progressive Alliance of Socialists and Democrats. Suomesta ryhmään kuuluvat sosiaalidemokraattien edustajat Euroopan parlamentissa.
ALDE, Euroopan liberaalidemokraattien liitto, Alliance of Liberals and Democrats for Europe. ALDEn tulokseen on laskettu myös Renessanssi, Ranskan LREMin liberaali liitto. Suomesta ALDEn ryhmään kuuluvat keskustan ja RKP:n edustajat Euroopan parlamentissa.
EPP, Euroopan kansanpuolueen ryhmä, European People’s Party. Suomesta ryhmään kuuluvat kokoomuksen edustajat Euroopan parlamentissa. Milloin kristillisdemokraateilla on ollut edustaja, hän on myös kuulunut tähän ryhmään.
ECR, Euroopan konservatiivit ja reformistit, European Conservatives and Reformists. Perussuomalaisten edustajat Euroopan parlamentissa ovat kuuluneet tähän ryhmään päättyvällä istuntokaudella.
EFDD, Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa, Europe of Freedom and Direct Democracy. Perussuomalaisten edustajat Euroopan parlamentissa kuuluivat tähän ryhmään kaudella 2009‒2014.
ENF/EAPN: ENF on päättyvän kauden ryhmä, Kansakuntien ja vapauden Eurooppa, Europe of Nations and Freedom ja EAPN, Kansalaisten ja kansakuntien eurooppalainen liitto, European Alliance for People and Nations ENF:n korvaajaksi suunniteltu radikaalioikeiston ryhmä. Perussuomalaisten edustajat aloittavassa Euroopan parlamentissa ovat liittymässä tähän ryhmään.
NI, ryhmättömien ryhmä, Non-Inscrits (NI). Ryhmien ulkopuolisten Euroopan parlamentin jäsenten ryhmä. Ryhmään kuuluvat muun muassa Kreikan kommunistisen puolueen ja Kultaisen aamunkoitto -puolueen edustajat.
Muut, uudet puolueet ja liikkeet Euroopan parlamentissa, joiden ryhmävalinta ei ole vielä selvillä.