Artikkeli: Kangasala, Pirkanmaa

20.8.2019 klo 08:54

Kuntalaisaloite Kangasalan eroamisesta Tampereen vesiyhtiö Tavasesta luovutettiin

Kuntalaisaloite Kangasalan eroamisesta vesiyhtiö Tavase Oy:stä luovutettiin eilen kaupunginjohtaja Oskari Auviselle. Kannatuksia tuli 3 kuukaudessa 1228. Kunnan on vastattava aloitteeseen puolen vuoden kuluessa.

Kuntalaisaloite Kangasalan eroamisesta Tampereen vesiyhtiö Tavase Oy:stä luovutettiin kaupunginjohtaja Oskari Auviselle Kangasalla maanantaina. Sen luovutti toimintaryhmän puolesta Matti Hirvonen. Kannatuksia tuli kolmessa kuukaudessa 1228, mikä ylittää reilusti lain asettaman rajan. Kunnan on vastattava aloitteeseen puolen vuoden kuluessa.

Vesiyhtiö Tavase Oy haluaa sadan vuoden monopolin Pirkanmaan vesihuoltoon. Tampere omistaa vuonna 2003 perustetusta yhtiöstä yli 70 prosenttia. Se jätti viime keväänä Vaasan aluehallintovirastoon uuden hakemuksen tekopohjavesilaitoksen rakentamisesta Kangasalan ja Pälkäneen rajalle Vehoniemenharjulle. Edellinen hakemus hylättiin. Tavase Oy on toimintansa aikana tuottanut tappiota yli 8 miljoonaa euroa. Vettä se ei ole tuottanut lainkaan.

Maanantaina jätetyn kuntalaisaloitteen mukaan Kangasala ei tarvitse yhtiön vettä, eikä kunnalla siksi ole tarvetta ostaa vettä Tampereen omistamalta yhtiöltä. Vesilain mukaan Kangasala saisi ottaa vettä ilmaiseksi omistamallaan Raikun vesilaitoksella. Eroaminen yhtiöstä tekisi Tavase Oy:n toiminnasta mahdotonta.

Kuntalaisaloitteen takana olevan toimintaryhmän laskelmien mukaan sitoutuminen hankkeeseen merkitsee yli 100 miljoonan euron kustannuksia. Siitä yli 70 prosenttia maksaisi Tampereen kaupunki, jolla ei ole vesipulaa. Kustannukset nousivat merkittävästi korkeimman hallinto-oikeuden vuoden 2018 ratkaisun takia. Vehoniemeltä on mahdotonta saada tekopohjavettä koko Pirkanmaalle. Siksi joudutaan rakentamaan toinen laitos Ylöjärven Pinsiönkankaalle.

Tavase-hanke on herättänyt yli 25 vuotta voimakasta vastarintaa. Vettä saadaan edullisemmin ja ympäristöystävällisemmin modernisoimalla nykyisiä pinta- ja pohjavesilaitoksia. Pälkäneen kunta ei ole yhtiön jäsen, sillä tekovesipohjalaitos aiheuttaisi pälkäneläisille eniten kärsimyksiä.

Hanketta ovat vastustaneet ympäristöjärjestöt, joiden mukaan satavuotinen massiivinen järviveden ruiskuttaminen keinotekoisesti harjuluontoon pilaa Vehoniemenharjun. Vasemmistossa on katsottu, että vesilaitoksen kaltaista luonnollista monopolia ei tule yhtiöittää. Siksi Kangasalan vasemmistoliiton kaikki valtuutetut allekirjoittivat aloitteen.

Korjaus: Jutun julkaisemisen jälkeen saaduista tilinoäätöstiedoista kävi ilmi, että Tavase Oy on toimintansa aikana tuottanut tappiota yli 8 miljoonaa euroa. Alkuperäisessä kirjoituksessa kerrottiin, että tappio olisi ollut yli 7 miljoonaa euroa. Tekstiä on siten korjattu uuden tiedon mukaiseksi.

Lisätietoa: 

Kuntalaisaloitteen verkkosivu 

Tavase Oy:n taustaa Vasen Kaista verkkolehdessä:

Pirkanmaan vesihuolto ja tekopohjavesi I (7.1.2019)
Pirkanmaan vesihuolto ja tekopohjavesi II (8.1.2019)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.