Näkökulma, Tampere

NOORA TAPIO

17.8.2019 klo 09:47

Valtuustokauden puolivälin jälkeen voi koittaa uusi aika

Pormestarikoalition toiminta on toisinaan herättänyt vasemmistoliiton valtuustoryhmässä ihmetystä. (Kuva: Saana Heinänen)

Noora Tapio (Kuva: Marianna Pukkala)

Kuntavaalitulos antoi mahdollisuuden haaveilla. Sdp:llä, vihreillä ja vasemmistoliitolla oli enemmistö valtuustopaikoista, ja vahvan koalition olisi voinut rakentaa näiden puolueiden sekä keskustan varaan. Kokoomus ja perussuomalaiset saivat roiman vaalitappion. Tamperelaisten tahtotila näytti varsin selvältä. Yhdenvertaisuuden polkemiselle ja tiukalle talouskurille ei vaikuttanut olevan kaupunkilaisten mandaattia.

Haaveet osoittautuivat turhiksi.

Pormestariohjelmaneuvotteluissa läpi meni lukuisia arvokkaita tavoitteita, jotka linjasivat hiilineutraalista kaupungista, joka panostaa laadukkaaseen koulutukseen, monipuoliseen kulttuuriin, toimivaan joukkoliikenteeseen ja saavutettaviin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Ohjelman ylle kuitenkin lankesi tumma varjo sen tiukasta talousraamista. Talous on saatava valtuustokauden aikana tasapainoon, mutta veronkorotus on viimesijainen keino ja menokurin on oltava tiukka. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä halusi kuitenkin yksimielisesti luottaa siihen, että kuntalaisten hyvinvointi on lähes kaikkien valtuustoryhmien muodostamalle suurelle koalitiolle ykkösprioriteetti.

Toisin kävi. Vasemmistoliitto erotettiin pormestarikoalitiosta, kun puolustimme talouden tasapainottamisohjelman käsittelyssä pormestariohjelman kirjauksia ja henkeä kieltäytymällä tukemasta sosiaali- ja terveyspalvelumaksujen korotuksia ja Nekalan kirjaston lakkauttamista.

Tänä keväänä sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp muodostivat kansanrintamahallituksen, jonka ohjelma on lupaus paremmasta. Leikkauspolitiikka, ihmisoikeuksien loputon polkeminen ja ilmastovihamielisyys näyttävät kääntyvän politiikaksi, joka vahvistaa tasa-arvoa, vähentää eriarvoisuutta ja ottaa ilmastonmuutoksen tosissaan. Hallitusohjelmaan sisältyy kirjauksia, joiden puolta vasemmistoliitto on Tampereellakin pitänyt. Esimerkiksi subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus, panostukset vähäpäästöiseen joukkoliikenteeseen, lastensuojelun resurssien lisääminen ja korruptionvastaisen toiminnan tehostaminen tulevat näkymään Tampereenkin toiminnassa ja taloudessa.

Nähtäväksi jää, heijastuuko kansanrintamahenki myös Tampereelle.

Syksyn budjettineuvotteluissa rakennetaan Tampereen tulevan vuoden politiikan raamit. Me vasemmistoliiton valtuutetut pidämme osaltamme huolen, että valtuustosalissa ei vallitse täydellinen vaihtoehdottomuuden henki. Talouskuri ei ole ratkaisu, vaan osa ongelmaa. Leikkaukset lykkäävät ongelmaa ja siirtävät haasteita sektorilta toiselle. Eriarvoisuus tulee kalliiksi, eikä sitä vähennetä heikentämällä palvelutasoa, vaan asiakasmaksujen korotukset ja leikkaukset palveluista osuvat pienituloisimpien nilkkaan.

Vasemmistoliitto on valmis kantamaan yhdessä muiden puolueiden kanssa vastuuta Tampereen taloudesta. Vasemmistoliitolle vastuunkanto ei kuitenkaan tarkoita lyhytnäköisiä leikkauksia, vaan pitkäjänteistä politiikkaa, jolla satsataan kaupunkilaisten ja luonnon hyvinvointiin. Ennaltaehkäisy ei ole lyhyellä tähtäimellä tuottavaa, mutta vuosien saatossa se kantaa hedelmää.

Veronkorotus on kuntalaisille vähiten epämieluisa tapa tasapainottaa taloutta. Aidosti vastuullista politiikkaa haasteellisessa tilanteessa olisi myöntää tosiasiat, hyväksyä tehdyt virheet ja varmistaa, että niitä ei toisteta. Vain riittävällä rahoituksella voidaan varmistaa kuntalaisille tärkeiden palveluiden laatu – ja siten asukkaiden tyytyväisyys ja hyvinvointi.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu sekä sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.