Artikkeli: Tampere

28.9.2019 klo 16:55

Ilmastolakko Tampereella vaati päättäjiltä toimia, ei puhetta

Tampereen ilmastolakko keräsi järjestäjien mukaan noin 1600 osallistujaa ja ainakin yhden jääkarhun. (Kuva: Markku Uusiniemi)

Perjantaina ympäri Suomea ja maailmaa kokoonnuttiin mielenosoituksiin, joissa vaadittiin päättäjiltä jämäköitä toimia ilmastokriisin vastaisessa taistelussa. Tampereen Keskustorille kokoontui noin 1600 lasta, nuorta ja aikuista, jotka olivat huolissaan riittämättömistä toimista elinkelpoisen ympäristön pelastamiseksi.

Keskustorille oli saapunut myös mummoja ja saamelaisaktivisteja. Ilmastokriisin vastainen kamppailu on nostanut parempaan tietoisuuteen myös alkuperäiskansojen jatkuvan aktivismin heidän elinympäristöjensä turvaamiseksi.

Perjantain mielenosoitukset olivat huipennus muun muassa Suomen Elokapina-liikkeen julistamalle Hätähuutoviikolle, jonka aikana toteutettiin useita mielenosoituksia ja muita toimia tietoisuuden lisäämiseksi ilmastotoimien tärkeydestä. Etenkin perjantain ilmastolakkomielenosoitukset keräsivät lukuisia osallistujia. Joissakin kouluissa opiskelijoiden poissaolot sallittiin vanhempien luvalla.

Elinkelpoinen planeetta ja sivilisaation tulevaisuus eivät ole vain nuorten huolia ja tavoitteita, vaan ilmastokriisin vastainen työ kerää yhteen ihmisiä läpi kansalaisyhteiskunnan.

Perjantain ilmastolakko profiloitui ennen kaikkea nuorten liikehdinnäksi. Ammattiliittojen osallisuus rajoittuikin monesti kevyiksi kehoituksiksi osallistua. Joissakin kaupungeissa isot liitot jakoivat osallistujille ilmaista ruokaa. Ilmastolakkoon osallistui kuitenkin niin Tampereella kuin muuallakin kaikenikäisiä ja -taustaisia huolestuneita kansalaisia.

Perjantaina Keskustorilla niin jumpattiin kuin näyteltiin kuollutta, huudettiin kuin pidettiin puheita. Mielenosoittajien sanoma tiivistyi siihen, etteivät yksilöiden valinnat riitä torjumaan käynnissä olevaa kriisiä. Systeemiset ongelmat ratkaistaan systeemisillä ratkaisuilla.

Perjantain ilmastolakoissa ääneen pääsivät nimenomaan nuoret, joiden ääni ei julkisessa keskustelussa ilmastokriisistä ole aina päässyt kuuluville.

– Miten huonosti poliitikot ovatkaan työnsä tehneet, kun meidän tulla tänne muistuttamaan heitä, että me ei todellakaan makseta niille siitä, että ne tuovat meille maailmanlopun, ripitti poliitikkoja tapahtumassa puheen pitänyt Tuomo Kondie.

Vuosi sitten syksyllä julkaistu hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportti antoi ihmiskunnalle 2030-luvulle asti aikaa ratkaista ilmastokriisiä kiihdyttävät ongelmat, jotta elinkelpoinen planeetta voitaisiin säilyttää. Raportti ja sitä seuranneet ilmastotutkijoiden ulostulot ovat viimeisen vuoden aikana kiihdyttäneet kansalaisten vaatimuksia vaikuttaviin ilmastotoimiin ennennäkemättömällä tavalla. Uudelle vuosikymmenelle pian siirtyvä maailma näyttää, kuinka tarkasti hallitukset ja päättäjät kuuntelevat kansalaisten, tutkijoiden ja maapallon ääntä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.