Artikkeli: Kulttuuri, Suomi

1.10.2019 klo 10:06

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaettu: kirjailija Anna Kontulan haastattelu

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaettiin tänään Helsingissä. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää palkinnot merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä. Anna Kontulalle palkinto myönnettiin hänen viime vuonna ilmestyneen kirjansa Eduskunta ‒ ystäviä ja vihamiehiä johdosta.

Tänään tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saanut  Anna Kontula on tunnettu sanavalmiina ja asioihin tarkkaan perehtyvänä kansanedustajana, tutkijana ja kirjailijana. Kirjoja ja laajoja artikkeleita hän on julkaissut jo kunnioitettavan määrän, kuten haastattelun lopussa olevasta kirjallisuuslistastakin ilmenee. Milloin Anna Kontula huomasi olevansa kirjailija?

‒ Väitöskirjani jälkeen minua kutsuttiin ensimmäistä kertaa kirjailijaksi. En koskaan kuvitellut, että minusta tulisi kirjailija. Kirjoitin tosin 11–12 vuotiaana pieniä näytelmiä, joita esitettiin teatteriryhmässä. Kirjoitin myös kokopitkän näytelmän, mutta sitä ei kukaan ole lukenut. Näytelmien ohjaaminen kiinnosti kirjoittamista enemmän, kuvailee Kontula kirjoittamisensa alkutaivalta.

‒ Ensimmäinen kirjani, omat muistelmani, on ollut työn alla jo 37 vuotta. Sain isoisäni isän puisen matka-arkun, johon olen kerännyt päiväkirjoja ja muuta aineistoa. Arkussa ovat myös kirjani, jotka kuvaavat jotakin elämänvaihetta ja potkupuku, jossa olen kantanut lapseni kotiin synnytyslaitokselta. Elämänkertani tuskin ilmestyy, sillä kustantajia kiinnostavat vain miespoliitikkojen vaiheet, toteaa Anna Kontula. Kontulan puuarkun alkuperäinen omistaja, isoisän isä, on kansanedustaja Manu Kontula

Miten kirjat syntyvät?

Kansanedustajan työ vaatii paljon lakialoitteisiin ja budjettiin perehtymistä, kokouksia, kansalaisten tapaamista. Miten kiireinen kansanedustaja kykenee varaamaan aikaa kirjojen kirjoittamiselle, miten kirjat syntyvät? 

‒ Suuri osa siitä, mitä ajattelen, keskustelen ja kirjoitan, löytää lopulta tiensä kulloinkin tekeillä olevaan kirjaan. Keskusteluissa ja lyhyissä kirjoituksissa syntyy pieniä murusia. Kirjoituksista sosiaaliseen mediaan syntyy ajatusten alkioita. Saatan editoida Facebook-postausta moneen otteeseen, kunnes olen tyytyväinen tekstiin. 

‒ Kolumneissani on jo laajempia kokonaisuuksia, jotka lopulta päätyvät kirjan osiksi. Kirjan tekeminen on minulle monista osista ja vaiheista koostuva prosessi, jonka lopputulos kertoo näkökulmasta josta kutakin elämänvaihetta katson. Esimerkiksi Luokkalaki ja Kirjeitä oikealle ovat syntyneet tälläisen prosessikirjoittamisen pohjalta. 

Anna Kontulan tutkijanura johti hänet jo varhaisessa vaiheessa yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi. Miten Kontula kehittyi puhe- ja kirjoitustyöläiseksi?

‒ Puhumaan ja kirjoittamaan oppii puhumalla ja kirjoittamalla. Näytelmäharrastukseni auttoi alkuun, ja kävin ilmaisutaidon lukion. Äitiys parantaa puhumisen taitoja, lapset ovat täysin lahjomaton yleisö!

Mitä ajatuksia tiedonjulkistamisen valtionpalkinto herättää?

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnettiin ensi kertaa vuonna 1968. Palkinnot myönnetään merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Miltä palkinto nyt tuntuu, Anna Kontula?

‒ Palkinto oli yllätys. En myöskään osannut ennakoida eduskunta-kirjan saamaa kiittävää vastaanottoa. Olen palkinnosta kiitollinen, vaikka sen ansiot etnografisena tutkimuksena eivät mielestäni ole ylen korkeat. Esimerkiksi Näkymätön kylä on paljon ansiokkaampi, se tuo esille täysin uusia asioita. 

Kontula jatkaa opiskelua ja kirjoittamista

Anna Kontula nukkuu paremmin huoneessa, jossa on kirjoja:

‒ Kirjat antavat turvallisen olon, koti on siellä missä on kirjoja.
‒ Luen edelleen paljon kirjoja, paljon tietokirjoja, mutta muutakin, Gabriel García Márquezia on menossa kuuntelukirjana. Osa lukemisesta liittyy työhöni eduskunnassa ja osa kirjoitustyöhöni. Suoritan myös avoimen yliopiston opintoja. Oikeustieteen opinnot auttavat lainsäädäntötyössä, ja voi niistä myöhemmin olla hyötyä myös jos kansalaiset eivät uusi valtakirjaa eduskuntaan.

Kirjoittaminenkin jatkuu:
‒ Tällä hetkellä työn alla on pikkuporvarillisuutta käsittelevä kirja sekä Kontulan ostoskeskusta käsittelevä teos.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vuoden 2019 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saajat ja palkintojen perustelut (Tiedote 1.10.2019)

Tiedonjulkistamispalkinto (Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta)
Anna Kontula (Verkkosivut)

Anna Kontulan kirjoja ja artikkeleita
(Linkit johtavat kirjan myynti/esittelysivulle tai sivulle, josta kirjan tai artikkelin voi ladata itselleen)

Anna Kontulan YouTube-kanavalta löytyy muun muassa:

  • Äänikirja Mitä vasemmistolainen ajattelee (5 osaa)
  • Viikon tilasto (5 osaa)
  • Annan Eduskunta (4 osaa)
  • 10 vinkkiä sosiaaliturvabyrokratiaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.