Artikkeli: Suomi

28.9.2019 klo 12:42

Ministeri Aino-Kaisa Pekonen sai Tampereella evästystä hallitukselle

Vasemmistoaktiivien eilisessä tapaamisessa yhteistoimisto Ylävitosessa keskusteltiin muun muassa ikäihmisten lakiin kirjattavan hoitajamitoituksen nostamisesta 0,7:ään. Eläkeläiset ry:n Pirkanmaan aluejärjestö oli laatinut asiasta kirjelmän valtioneuvostolle. Kuvassa Erkki Moisio luovuttaa eläkeläisten kannanoton sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle. (Kuva: Markku Uusiniemi)

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ehti moneen tapaamiseen eilisellä, hallituksen kirjastokiertueeseen liittyvällä vierailullaan Tampereelle. Päivä alkoi vierailulla sosiaali- ja terveysministeriön Tampereella toimivaan  työ- ja tasa-arvo-osastoon. 

Metsossa järjestetyssä hallituksen kirjastokiertueen tapahtumassa Pekonen esitteli hallitusohjelmaa, ja vastasi kansalaisten kriittisiinkin kysymyksiin muun muassa eriarvoisuudesta, eläkkeistä, hoivatyöstä, perustulosta sekä sotesta ja sosiaaliturva-uudistuksista. 

Aino-Kaisa Pekonen esitteli hallitusohjelmaa täydelle Metson salille hallituksen kirjastokiertueen tilaisuudessa numero 48. Pekosen pääsanoma on hyvinvointitalouden ajatus, että talouden pitää olla ihmistä varten, eikä päinvastoin. (Kuva: Cai Melakoski)

Ohjelmaan kuului myös tutustuminen ensihoidossa ja päivystyksessä työskentelevien hoitajien ja lääkäreiden Finn’EM2019 -tapahtumaan ja Kumppanuustalo Artteliin sekä tapaaminen Tampereen Yliopiston ylioppilaskunnan (TREY) edustajien kanssa.

Tampereen vierailun päätteeksi ministeri Pekonen tapasi Tampereen vasemmiston aktiiveja tilaisuudessa, jossa vaihdettiin ajatuksia vasemmistoliiton hallitustaipaleen alusta ja tulevista haasteista.

Pirkanmaan eläkeläisten terveisit hallitukselle

Eläkeläiset ry:n Pirkanmaan aluejärjestön jäsenet olivat osoittaneet valtioneuvostolle kirjelmän, joka luovutettiin tilaisuudessa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle. Seuraavassa kirjelmä kokonaisuudessaan:

Arvoisat ministerit. Hallitus on tehnyt budjettiriihessä myönteisiä ratkaisuja, jotka ovat kohdistuneet kansalaisten kipeiksi tuntemiin asioihin korjaavasti. Muun muassa kouluttautumismahdollisuuksia parannetaan huomattavalla summalla.

Se kohdistuu tulevaisuuteen ja sitä todella kaivattiin. Korotukset kansaneläkkeisiin ja takuueläkkeisiin ovat olleet pienituloisten toiveissa jo vuosia. Nyt ovet avautuivat oikeaan suuntaan. Muitakin parannuksia budjetti sisältää ja näistä asioista haluamme antaa kiitokset.

Hallitusohjelmassa on vielä asioita, joiden toivomme edistyvän. Muun muassa vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen on iäkkäiden tasa-arvoisuuden kannalta tärkeää. Pitää olla valtakunnallinen toimi, joka selkeästi puuttuu ikääntyvien kansalaisten elämään kohdistuviin epäkohtiin.

Yksi suuri asia on iäkkäiden ihmisten hoitajamitoituksen nosto 0,7:ään. Vanhuksia hoitavat pääasiassa yksityiset hoitolaitokset. Yhteiskunnan tehtävänä on valvoa, että hoito on asiallista ja riittävää. Nykyinen hoitajamitoitus ei täyty, tai sitä täydennetään avustavilla hoitohenkilöillä, joilla ei ole alaan liittyvää koulutusta. Mitoituksen nostaminen lakisääteisesti 0,7:ään pakottaa hoitolaitokset noudattamaan lakia.

Samassa yhteydessä pitää tehdä ratkaisuja hoivalaitosten tarkastuksista. Valvira ja Aluehallintokeskukset saavat enenevässä määrin valituksia hoivakotien epäkohdista. Useissa heidän tekemissään tarkastuksissa on puututtu epäkohtiin. On määrätty sanktiona mm. uhkasakko ja hoivakodin sulkeminen. Valviran ja Aluehallintokeskusten resurssit eivät riitä tarkastusten lisäämiseen. Yhteiskunnan on mielestämme lisättävä tarkastusviranomaisten määrää (myös kunnallisten), että myös ennalta ilmoittamattomat tarkastuskäynnit ovat mahdollisia.

Kirjelmän allekirjoittajat ovat Eläkeläiset ry:n Pirkanmaan aluejärjestön puheenjohtaja Vilho Ponkiniemi ja sihteeri Marja-Liisa Salminen.

Asiasta lisää muualla verkossa:
Videotallenne Aino-Kaisa Pekosen kirjastokiertue-tapahtumasta Metsossa

Asiasta lisää Vasen Kaista -verkkolehdessä:
Aino-Kaisa Pekonen puhuu hyvinvointitaloudesta perjantaina Tampereella (26.9.2019)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.