Artikkeli: Vasemmisto

28.10.2019 klo 19:23

Keskiviikkona keskustellaan äärioikeistosta

Tampereella marsittiin suurin joukoin vuonna 2017 natsismia vastaan, kun Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kieltoa puitiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa. (Kuva: Jukka Peltokoski)

Tampereen vasemmisto järjestää keskustelutilaisuuden tulevana keskiviikkona klo 17.30 alkaen äärioikeiston noususta ja siitä, mitä vasemmiston tulisi asialle tehdä. Tilaisuus järjestetään toimisto Ylävitosessa.

Alustajana äärioikeiston noususta toimii filosofian tohtori ja historiantutkija Oula Silvennoinen. Silvennoinen on yksi vuonna 2016 julkaistun Suomalaiset fasistit -kirjan kirjoittajista. Hänen väitöskirjansa käsitteli Suomen ja Saksan turvallisuuspoliisiyhteistyötä toisen maailmansodan aikana.

Kansanedustaja Anna Kontula puolestaan alustaa, miten vasemmiston pitäisi toimia äärioikeiston nousun suhteen. Anna Kontula kirjoitti toukokuussa kolumnin “Milloin huolestua äärioikeistosta?” Kolumnissaan Kontula kirjoitti äärioikeiston torppaamisesta seuraavasti.

– Historiasta voimme nimittäin oppia tämänkin: Sotien välisinä aikoina äärioikeistolaiset liikkeet voimistuivat lähes kaikissa länsimaissa, mutta vain muutamissa kehitys johti historialliseen tragediaan. Useimmissa niiden kasvu pysähtyi muiden puolueiden sisäisiin ryhtiliikkeisiin. Järjestelmä natisi, mutta kesti.

Monia huolestuttaa äärioikeiston nousu ja median rento suhtautuminen asiaan. Viimeksi sunnuntaina YLE julkaisi kritiikittömän jutun äärioikeistolaisesta pariskunnasta. Monet äärioikeistolaista maailmankuvaa edustavat ovat päässeet selostamaan näkemyksiään ilman, että toimittaja kyseenalaistaisi heidän väitteitään tai näkemyksiään. Vasemmistonkaan tähänastinen toiminta ei ole tähän mennessä onnistunut tuomaan parempaa näkökulmaa julkiseen keskusteluun. Älä jää huoliesi kanssa yksin vaan tule kanssamme keskustelemaan miten toimia ilmiön edessä.

Sekä Silvennoinen että Kontula ovat saaneet tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Silvennoinen sai palkinnon vuonna 2017 kirjastaan Suomalaiset fasistit ja Kontula tänä vuonna kirjastaan Eduskunta: ystäviä ja vihamiehiä.

Lisää aiheesta muualla verkossa

Anna Kontulan kolumni ”Milloin huolestua äärioikeistosta”
Suomalaiset fasistit -kirjan arvostelussa Helsingin Sanomissa (11.2.2016)

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *