Artikkeli: Maailma

29.10.2019 klo 15:20

Thüringen: pääministerin paikka kasvatti die Linken suosiota

Die Linken vaalikampanjan päätöstilaisuuteen Thüringenin pääkaupungissa Erfurtissa viime perjantaina osallistui yli tuhat kansalaista. Kuvassa keskellä Thüringenin pääministeri, suurta kansansuosiota nauttiva Linken Bodo Ramelow. (Die Linke Thüringen on jakanut kuvan Flickr-palvelussa lisenssillä CC BY-NC-SA 2.0)

Vasemmistopuolue die Linke voitti kirkkaasti sunnuntaiset saksalaisen Thüringenin vapaavaltion vaalit 31 prosentin ääniosuudella. Thüringen on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Saksan 16 osavaltiosta, jossa Linkellä on pääministerin paikka. Näissä vaaleissa Thüringenistä tuli myös ensimmäinen osavaltio, jossa Linke on suurin puolue.

Viimeiset viisi vuotta Thüringeniä on johtanut pääministeri Bodo Ramelowin (Linke) hallitus, jonka muut jäsenet ovat olleet sosiaalidemokraatit (Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD) ja vihreät (Bündnis 90/Die Grünen, Die Grünen). Thüringenin hallituskokemus osoittaa, että Linke on puolue, joka kykenee johtamaan hallitustyötä niin hyvin, että voittaa vaalit vedettyään hallitustyötä koko vaalikauden. Normaalisti pääministeripuolue menettää kannatustaan.

Vielä viime vaaleissa suurimman puolueen aseman pitänyt kristillisdemokraattinen unioni (Christlich Demokratische Union Deutschlands, CDU) hävisi kolmanneksen kannatuksestaan ja putosi kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi. Toiseksi suositummaksi puolueeksi nousi kannatuksensa tuplannut perussuomalaisten veljespuolue vaihtoehto Saksalle (Alternative für Deutschland, AfD). CDU menetti 13 paikkaa ja AfD sai 11 lisäpaikkaa.

Tässä ja seuraavissa taulukoissa paikkojen muutosta ilmentävä viimeinen sarake poikkeaa totutusta. Sarakkeen viimeinen luku on tässä -1. Se ei tarkoita sitä, että jonkin puolueen paikka puuttuisi taulukosta. Saksassa maan ja osavaltioiden parlamenttien koko muuttuu vaalista toiseen. Tämä johtuu siitä, että Saksassa on aidosti suhteellinen vaali. Lopullista paikkalukua sovitetaan siihen asti, että kaikki viiden prosentin äänikynnyksen ylittäneet puolueet ovat saaneet suhteellisen osuutensa paikoista.

Uuden enemmistöhallituksen muodostamisesta tulee hankalaa, sillä sosiaalidemokraatit hävisivät neljä paikkaa ja vihreät yhden paikan. Vihreät ylittivät viiden prosentin äänikynnyksen vain täpärästi ja olivat menettää kaikki paikkansa. Samalla punavihreä hallituskoalitio menetti enemmistönsä. Vähemmistöhallituksiin ei Saksassa ole totuttu.

Maapäiville täpärästi, kuuden äänen marginaalin turvin palannut Vapaa demokraattinen puolue (Freie Demokratische Partei, FDP) sai viisi paikkaa. 

Naiset luottavat Linkeen

Linken kannatus on suurinta naisten keskuudessa, 33 prosenttia naisista luottaa Linkeen. Valtakunnallisesti Linke on nuorten puolue, mutta Thüringenissä peräti 44 prosenttia yli 60-vuotiaista äänesti Linkeä. Linke sai yleistä kannatustaan vastaavan osuuden, 31 prosenttia työläisten äänistä. Korkeakoulututkinnon suorittaneiden keskuudessa Linke oli suosituin 40 prosentin ääniosuudellaan.

Uusnatsien NPD:n kannatus siirtynyt AfD:lle

AfD:n kannatus on noussut yli 20 prosenttiin jo viidessä osavaltiossa ja yli 10 prosenttiin kymmenessä kaikkiaan 16 osavaltiosta. AfD:n kannatuslukujen kasvua ihmettelevistä arvioista unohtuu lähes aina, että lisäys ei ole peräisin vain aikaisemmin vaalit väliin jättäneiltä tai CDU;ta, SDP:tä ja Linkeä äänestäneiltä.

Merkittävä osa AfD:n kannatuksesta tulee uusnatseja äänestäneiltä. Suurin uusnatsipuolue, Saksan kansallisdemokraattinen puolue (Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD) sai Thüringenissä vuoden 2009 vaaleissa 4,3 prosenttia äänistä. AfD:n tultua mukaan kuvaan 2014 vaaleissa NPD:n kannatus putosi 3,6 prosenttiin. Sunnuntaisissa vaaleissa NPD:n kannatus oli enää 0,5 prosenttia.

Vuonna 2009 NPD sai Saksin osavaltiossa 5,6 prosenttia ja vuonna 2014 5,0 prosenttia äänistä, mutta tämän vuoden vaaleissa enää 0,6 prosentin kannatuksen. Uusnatsit olivat löytäneet uuden kodin. NPD:n kannatus on valunut AfD:lle kaikissa osavaltioissa, joissa sillä on ollut jalansijaa.

Suomen valtalehdistö löytää vaalivoittajan aina oikealta

Useimmille suomalaisen valtalehdistön ulkomaan asioista raportoiville toimittajille vasemmiston menestyminen on vaikea pala. Se on johtanut myös kahteen kriteeriin vaalivoittajasta. Kun jonkin maan oikeistopuolue kärsii rökäletappion mutta säilyttää suurimman puolueen aseman, on oikeistopuolue vaalivoittaja. Silloin kun jonkin maan kokoomuslaisesta valtapuolueesta ei millään ilveellä saa vaalivoittajaa, kelpaa voittajaksi eniten kannatustaan nostanut puolue, kunhan se ei ole vasemmalta.

Thüringenin vaalitulosta koskevissa uutisissa suomalaiset reportterit ovat julistaneet AfD:n vaalivoittajaksi, vaikka Linke kasvatti kannatustaan ja voitti AfD:n prosenttiosuuksin 31–23. Oikeistolaisille uutistoimittajille tyypillistä on myös sosiaalidemokraattien nimeäminen vaalien suurimmaksi häviäjäksi. Rökäletappiohan demareille tuli, kannatusosuudesta suli 4,2 prosenttiyksikköä. Mutta vaalien suurimman tappion kärsi kuitenkin kokoomuslainen CDU, menetys 11,7 prosenttiyksikköä.

Aiemmat osavaltiovaalit tänä vuonna

Vasemmistolle Thüringenin vaalivoitto tuli hyvään aikaan, sillä Linke kärsi rökäletappiot syyskuussa kaksissa muissa Saksan itäisessä osavaltiossa järjestetyissä vaaleissa.

Brandenburgissa Linke oli vaalin suurin häviäjä ennen CDU:ta. Sosiaalidemokraatit säilyttivät suurimman puolueen aseman vaalitappiostaan huolimatta. AfD lähes tuplasi kannatuksensa ja nousi toisiksi suurimmaksi puolueeksi.

Vihreät saivat Brandenburgissa vaalivoiton ja ohittivat kannatusosuudessa 0,1 prosenttiyksiköllä Linken. Brandenburgissa menestyivät myös keskustalaiset puolueet BVB ja FDP.

Saksissa CDU säilytti ykköspaikan rökäletappiostaan huolimatta, ja AfD valtasi kakkossijan vaalien suurimman tappion kärsineeltä Linkeltä. Vaalivoiton saanut vihreät ei täällä onnistunut ohittamaan kolmanneksi sijoittunutta Linkeä, mutta nousi sosiaalidemokraattien ohi.

Bremenin vaalitulos poikkeaa itäisten osavaltioiden tuloksista. Merkittävin muutos oli sosiaalidemokraattien putoaminen osavaltion johtajan pallilta. CDU oli vaalien kiistaton voittaja. Vihreät ja Linke voittivat kumpikin kaksi paikkaa. AfD lisäsi kannatusosuuttaan 0,6 prosenttiyksikköä, ei yhtä paljoa kuin sen paikallinen kilpailija BTW hävisi.

Saksan vaalituloksia Vasen Kaista verkkolehdessä:

Demarit voittivat Ala-Saksin vaalit, die Linke lisäsi kannatustaan (16.10.2017)
Schleiße – oikeistovyöry Saksan vaaleissa (26.9.2017)
Vasemmistokin voitti ‒ äänestäjillä puolueenvaihtopäivä Saksassa (25.9.2017)
Saksan vaalit: die Linken kannatus kasvaa (15.5.2017)
Saarlandin vaalit: Radikaalioikeiston vauhti hiipumassa? (27.3.2017)
Mitä Saksassa nyt tapahtuu? (13.1.2017)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.