Artikkeli: Maailma

8.10.2019 klo 15:17

Punavihreät poliittiset nuorisojärjestöt: Suomen on toimittava Turkin hyökkäyksen estämiseksi

Kurdien YPG- ja YPJ-joukot ovat taistelleet Rojavassa niin ISISiä kuin Turkkiakin vastaan. Kuvan taistelijoista ladannut Flickr-palveluun käyttäjä Kurdishstruggle ja jakanut lisenssillä CC BY 2.0.

Hallituspuolueiden punavihreät nuorisojärjestöt vaativat Suomea toimimaan Turkin hyökkäyksen estämiseksi Pohjois-Syyriassa. Demarinuoret, Vasemmistonuoret ja Vihreät Nuoret julkaisivat yhteisen kannanottonsa tiistaina.

Taustalla on Yhdysvaltojen hallituksen maanantaiyönä Suomen aikaa julkaisema tiedonanto, jossa se ilmoittaa vetävänsä joukkonsa kurdien ja Syyrian demokraattisten voimien hallitsemasta Pohjois-Syyriasta. Alueella toimii kurdijohtoinen Rojavan nimeä kantava hallintoalue, jonka vaikutusvaltaa Turkki on halunnut jo pidemmän aikaa suitsia. Vuoden 2018 alussa Turkki hyökkäsi kurdien hallinnoimaan Afrinin kaupunkiin Luoteis-Syyriassa ja otti sen haltuunsa. Afrinin valtauksesta lähtien Turkki on ilmaissut aikovansa jatkaa hyökkäystään Koillis-Syyriaan. Afrinin valtauksen jälkeen alueella epäillään harjoitetun etnisiä puhdistuksia.

Kannanotossa Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Amanda Pasanen muistuttaa, että Pohjois-Syyrian kansat ovat olleet avainasemassa terroristijärjestö ISISin päihittämisessä. Nyt heidät ollaan jättämässä oman onnensa nojaan.

– Mikäli Turkin ja sen liittolaisten annetaan edetä muualle pohjoiseen Syyriaan, tuloksena on alueen eri väestöryhmiin kohdistettuja verisiä etnisiä puhdistuksia sekä terroriryhmä ISIS:in elpyminen, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi varoittaa.

Suomessakin on uutisoitu laajasti pohjoisen Syyrian vankileireistä, joihin on suljettu kymmeniä tuhansia ISIS-taistelijoita tai heidän läheisiään. Tällä hetkellä leirit ovat Syyrian demokraattisten voimien valvonnassa, mutta Turkin hyökkäyksen toteutuessa ne joutuvat Turkin tukemien liittolaisjoukkojen haltuun. Turkin tukemissa joukoissa toimii ISIS- ja Al-Qaida-taustaisia aseellisia ryhmiä.

– Odotettavissa on terroriryhmän uusi nousu maailmanlaajuisena uhkana, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan varoittaa.

Kannanotossa huomautetaan, että Turkki toimii Euroopan poliittisen tuen ja aseviennin pönkittämänä. Nuorisojärjestöt vaativat Suomea EU-puheenjohtajamaana ohjaamaan Euroopan unionia päättäväisiin toimiin, jotta Turkin hyökkäys voitaisiin estää.

– Syyrian sota on aikamme hirveimpiä konflikteja, mitä Turkin yksinvaltaisen hallituksen toimet nyt lietsovat yhä pitkäkestoisemmaksi sekä arvaamattomammaksi. Sekä Suomen että kansainvälisen yhteisön on sitouduttava vastustamaan Turkin suunnittelemia etnisiä puhdistuksia sekä brutaalia miehitystä, Sameli Sivonen, toinen Vihreiden nuorten puheenjohtajista linjaa.

|||

Kurdistanin Ystävät Tampere ja Tampereen Vasemmistonuoret järjestävät keskiviikkona klo 18:30 keskustelutilaisuuden Rojava-solidaarisuustoiminnasta vasemmiston yhteistoimisto Ylävitosessa. (Tapahtuma Facebookissa)

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.