Näkökulma

ULLA-LEENA ALPPI

27.11.2019 klo 10:16

Asiakasmaksujen korotus on lisännyt vähävaraisten ahdinkoa

Ulla-Leena Alppi puhumassa valtuuston kokouksessa. (Kuva: Oskari Jokinen)

Viime vuoden talousarviossa valtuusto päätti korottaa useita sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja reippaasti yli sen mitä pormestariohjelmaan oli kirjattu. Ohjelman mukaan maksuja voisi korottaa elinkustannusten keskimääräistä nousua vastaavalla määrällä, siis noin 0,7 prosenttia. Esimerkiksi terveyskeskusmaksuja nostettiin kuitenkin peräti 16,4 prosenttia. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ei noita korotuksia hyväksynyt. Meillä oli ja on huoli siitä miten vähävaraiset tamperelaiset korotuksista selviytyvät. Jätimmekin valtuustoaloitteen siitä, että korotusten vaikutuksia vähävaraisille seurataan ja tarvittaessa ryhdytään toimenpiteisiin, joilla turvataan myös vähävaraisten ihmisten tasavertainen asema sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjinä.

Aloitevastauksessa myönnetään se, että velkaantuneita on paljon. Heillä on useita kulutusluottoja ja luottokorttivelkoja. Määräaikaisia asiakasmaksujen alennuksia tai vapautuksia tehdään paljon esimerkiksi kotihoidon asiakkaille. Vapautuspäätöksiä on tehty tänä vuonna 226 eli suunnilleen saman verran kuin edellisenä vuonna. Aloitevastauksen mukaan maksuvaikeudet eivät välttämättä johdu maksujen korotuksista, vaan tarvetta maksujen alennuksille ja vapautuksille esiintyy muutoinkin. Kuitenkin toimeentulotukimenoissa yli 65-vuotiaiden osalta näkyy yli 5 prosentin nousu. Maksujen korotuksilla on taatusti merkitystä. Tiedossa on, etteivät kaikki vähävaraiset ihmiset mielellään ano vapautuksia, koska se voi tuntua joko vaikealta tai nöyryyttävältä. Todennäköisesti myös yhä useampi jättää menemättä lääkäriin, koska siihen ei ole varaa. Tämä on äärettömän huolestuttavaa.

Aloitevastauksessa nähdään tärkeäksi tiedottaa nykyistä paremmin mahdollisuudesta maksualennuksiin ja -vapautuksiin. Tästä olen samaa mieltä. Erityisesti henkilökohtaista ohjausta on parannettava. Moni maksuvaikeuksissa oleva tuskin tietää esimerkiksi sitä, että muutosta maksuihin voi hakea kaupungilta vielä silloinkin kun maksujen perintä on jo siirtynyt perintätoimistolle. 

Vastauksen mukaan valmisteilla on oikaisuvaatimusohjeen liittäminen myös tasasuuruisten maksujen ohjeisiin, kuten STM on kehottanut, sekä ohjeistuksen täydentäminen kaupungin nettisivuille. Jälleen kerran on syytä muistuttaa siitä, että suuri osa iäkkäämmistä ihmisistä ei käytä nettiä, joten kaikissa maksuihin liittyvissä kysymyksissä on välttämätöntä parantaa henkilökohtaista neuvontaa.

Onko tähän aloitevastauksessa luvattuun parantamiseen jo ryhdytty ja jos, niin millä tavoin; siitä haluan selvityksen? Jos en saa tähän vastausta valtuustossa palaan asiaan varmasti sosiaali- ja terveyslautakunnassa.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *