Artikkeli: Kulttuuri

21.11.2019 klo 13:59

Grönroospunkt: Kapitalismin synty

Grönroospunkt - Kapitalismin synty

Grönroospunkt on reilut kymmenen vuotta sitten perustettu turkulais-helsinkiläinen kvartetti. Kokoonpanon muodostavat nykyisellään Ami: basso ja laulu, Bebe de Colic: rummut, Du: kitara ja laulu, Immo K: laulu ja kitara. 

Bändin viimeisin tuotos Kapitalismin synty (EP) saundaa hyvältä. Levyn kustantaja on RiippuMatonLevy. Yleissoinnissa panostetaan selkeyteen ja musiikillisten elementtien erottuvuuteen, josta moderni ohjelmapäällikkö toteaisi ”ei hyvä”, mutta bändimusasta tykkäävä ihminen nauttii. Tarvittaessa väläytellään instrumenttiosaamista, mutta pääpaino on laulujen esittämisessä. Instrumenttiosastolla erityisesti kitaroiden saundeilla pelaavat kerrosteiset sovitukset, motownille ja 1970-luvulle pokkaavat bassolinjat ja hienosti biisejä palvelevat rumpujen komppi- ja fillivalinnat ansaitsevat kiitosta.

Suurimmaksi osaksi Grönroospunkt seilaa vaihtoehto-rockin laineilla, mutta mukaan osuu suuri määrä yllättäviäkin vaikutteita: grunge-junnausta, miikkavitosista rosoa hakevia stoner-riffejä, läikähdys tango nuevoa, brittiprogen estetiikkaa ja punkkia. Paatoksellinen laulu koristellaan paikka paikoin oktaavituplauksin ja mukaan on saatu myös ihmiskunnan suosikkisoitin, hanuri. Viiden biisin EP:llä on paljon tarttumapintaa ja eri polkuja, joita seurata. Sanoituksilla on iso rooli bändin ulosannissa. Tekstit ovat leimallisen yhteiskunnallisia ja ottavat kantaa ajankohtaisiin aiheisiin niin kulttuurin, kuin politiikan saralla. Esimerkiksi kappale Leijonan merkki käsittelee rasismia ja nationalismia, Hyvää huomenta maa (Isänmaan etu) taas kurjistuspolitiikkaa. Lyriikan tyyli on asiaan kuuluvasti kärjistävää ja pelkistettyä, viesti kulkee edellä ja estetiikkaa mietitään vasta, jos sille jää tilaa. EP:n muut kappaleet ovat Kapitalismin synty, Sinä, minä ja kvartaalitalous sekä Joutilas luokka.

Grönroospunktissa kuuluu tekijöidensä mieltymykset. Biisien riffeistä, sovitusratkaisuista ja soitosta aukeaa oiva kurkistusikkuna bändin jäsenten musiikillisiin vaikutteisiin ja yhteiskunnalliset näkemykset käyvät selviksi jo biisien nimistä. EP:tä suosittelen nautittavaksi kotibileissä sopivassa seurassa. Biisit ja bändin soitto kuulostavat siltä, että elävänä homma toimii vielä äänitettä paremmin – keikalle siis!

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *