Näkökulma

KUKKA KUNNARI

22.11.2019 klo 13:33

Mielenterveyspalveluiden koko kaari vaatii riittäviä resursseja

Tänä vuonna on tehty runsaasti työtä muun muassa Terapiatakuu-kansalaisaloitteen maaliin saattamiseksi. Tampereella Milka Hanhela ja Kukka Kunnari keräsivät kesäkuussa Keskustorilla nimiä aloitteeseen. (Kuva: Cai Melakoski)

Olemme luultavasti kaikki tietoisia siitä, kuinka kipeästi me Suomessa tarvitsemme parempia, nopeampia ja riittävämpiä mielenterveyspalveluita. Pyrinkin puoluekokouksessa työskentelemään sen eteen, että vasemmistoliiton tavoiteohjelmassa näkyisi kokonaisymmärrys näiden palveluiden järjestämisestä.

Hyvä mielenterveystyö on eheä kaari, joka alkaa ennen kuin sitä ehtii edes kaivata. Ennaltaehkäisyn valitettavan usein kuvitellaan tarkoittavan sitä, että kun oireita ilmenee, ne hoidetaan ennen kuin ne ehtivät pahentua. Mutta se ei ole ennaltaehkäisyä. Se on jo hoitoa. Se on tärkeää, äärimmäisen tärkeää, mutta se ei riitä.

Palettiin kuuluu riittävä, saavutettava ja laadukas ammattilaisten reservi, jonka osaaminen on jakautunut riittävän laajalle ennaltaehkäisyyn, hoitoon, jälkihoitoon ja kehittämiseen. Tärkeintä on resursoida mahdollisuuksia aivan jokaiselle saada palveluita oikea-aikaisesti. Siksi esitin tavoiteohjelmaan varhaiskasvatukseen laajennettavaa, sitovaa koulupsykologi- ja kuraattorimitoitusta, julkisrahoitteista psykoterapiakoulutusta, turvapaikanhakijoiden lakisääteisiä mielenterveyspalveluita sekä rahoitusta käyttäytymistieteelliselle tutkimukselle ilmastonmuutoksen torjunnan tueksi. Nämä asiat ohjelmaan myös kirjattiin. Lisäksi sieltä löytyy nyt vasemmiston helsinkiläisen Anna Vuorjoen esitys laajemmista julkisista psykoterapioista.

Yksi asia vasemmistoliitossa on aina ymmärretty muita paremmin: parasta ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä on oikeudenmukainen sosiaalipolitiikka. Ollaan ylpeitä tästä edelläkävijyydestämme ja rakennetaan palavin sieluin turvaverkko, jonka silmien lävitse yksikään ei pääse putoamaan.

Teksti perustuu vasemmistoliiton 2019 puoluekokouksessa pidettyyn puheeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *