Artikkeli: Tampere

17.12.2019 klo 11:59

Kaksoisroolit katoavat lopullisesti vasta vaalien jälkeen

Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksen viime joulukuussa kuvasi Oskari Jokinen.

Tampereen kaupunginvaltuustossa väännettiin maanantai-iltana kättä uudesta konserniohjeesta, joka tulevaisuudessa kieltää luottamushenkilöiltä kaksoisroolit eli mahdollisuuden valvoa itse omaa toimintaansa. Kaksoisroolien kieltämiseen herättiin kunnolla viime vuonna, kun valtuutettu Atanas Aleksovskin (sd.) valinta Finnpark Oy:n hallitukseen paljastui hyvän hallinnon vastaiseksi. Aleksovski oli nimityksen aikoihin tutkinnan alla Kotilinnasäätiön tonttikiistaan liittyen.

Koalitio jakautui konserniohjekysymyksessä

Kaupunginhallituksen pohjaesitys oli, että kaksoisrooleista luovutaan siirtymäajan kuluessa ensi heinäkuun alkuun mennessä. Kokoomuksen Kalervo Kummola teki kuitenkin valtuuston kokouksessa esityksen siirtymäajan pidentämisestä tarkastuslautakunnan osalta seuraavaan valtuustokauteen saakka.

Kysymys jakoi pormestarikoalitiota poikkeuksellisen vahvasti, sillä sekä vihreät että keskusta olivat vasemmistoliiton tavoin kaupunginhallituksen pohjaesityksen kannalla. Kummolan tekemä muutosesitys kuitenkin voitti äänestyksen äänin 40–27, joten kaksoisrooleista tulee historiaa vasta ensi valtuustokaudella. Koko vasemmistoliiton valtuustoryhmä jätti aiheesta eriävän mielipiteen. Lisäksi Vaihtoehto Tampere -ryhmän Aarne Raevaara jätti eriävän mielipiteen.

Ilmassa rakenteellisen korruption merkkejä

Vasemmistoliiton valtuutettu Sinikka Torkkolan mukaan siirtopäätös osoittaa, ettei valtuusto ole oppinut riittävästi Kotilinnasäätiön ja Finnparkin tapauksista, joiden kummankin taustalla on rakenteellinen korruptio.

Torkkola valotti valtuustolle rakenteellisen korruption piirteitä, joita voitaneen pelkästään kulunutta valtuustokautta tarkastelemalla havaita myös tamperelaisessa päätöksenteossa. Näitä piirteitä ovat vallan ja aseman väärinkäyttö; hyvä veli -verkostot; lakien ja määräysten kiertäminen; tosiasioiden vääristely ja valehtelu; tehtävien, velvollisuuksien ja valvonnan laiminlyönti sekä asioiden viivyttely; huonon hallinnon suojelu; sekä huono johtaminen, välinpitämättömyys ja lähijohtamisen velvollisuuksien laiminlyönti. Kaksoisroolit altistavat päätöksenteon kaikille näille rakenteellisen korruption piirteille.

Tarkastuslautakunnan vaihtoa kuluvan kauden aikana pidettiin Kummolan esitystä kannattaneiden joukossa liian nopeana. Vasemmistoliiton Minna Minkkinen huomautti, että tästä luultavasti selvittäisiin – vaihtuihan Suomen pääministerikin viikon sisällä.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *