Artikkeli: Tampere

24.9.2019 klo 10:18

Finnpark-gate: konsernijohdon selvitysten jälkeen päätetään jatkotoimista

Kaupungin omistaman pysäköintipalveluja tuottavan Finnpark Oy:n hallituksen nimittämisessä on ollut jotain mätää. (Kuva: Cai Melakoski)

Tampereen kaupunginhallitus päätti pyytää lisäselvityksiä Finnparkin hallituksen puheenjohtajan nimityksestä konsernijaoston puheenjohtajalta Kalervo Kummolalta (kok.), konsernijohtaja Juha Yli-Rajalalta ja pormestari Lauri Lylyltä (sd.). Kaupunginhallitus käsitteli maanantaisessa kokouksessaan tarkastusraporttia, jossa osoitetaan Finnpark Oy:n hallituksen puheenjohtaja nimityksen olleen hyvän hallinnon periaatteiden vastainen. 

Kun kaupunginhallitus käsittelee Lylyn, Yli-Rajalan ja Kummolan selvityksiä, se päättää myös jatkotoimista. Kuntalaissa ei säädetä luottamushenkilöiden kurinpitotoimista, vaan valtuusto voi tarvittaessa arvioida luottamushenkilön nauttimaa luottamusta tilapäisen valiokunnan avulla. Luottamushenkilöt on mahdollista siis erottaa tehtävistään, mikäli valtuusto ei katso heidän enää nauttivan sen luottamusta. Konsernijohtaja Juha Yli-Rajalalle kaupunki voi työnantajana antaa huomautuksen tai varoituksen.

Kaupunginhallitus ei vältellyt vastuuta

Tampereen vasemmiston jäsen kaupunginhallituksessa Minna Minkkinen totesi kokouksen jälkeen, ettei Finnparkin asian käsittely ei ole vielä ohi. Asian käsittely kokouksessa vei maanantaina kolme tuntia ja kaupunginhallituksen päätöksen perusteella jatkoa seuraa.

Tampereen vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen kiitteli kaupunginhallituksen suoraselkäisyyttä asiassa.

– On hyvä, että kaupunginhallitus ei väistänyt tai koittanut sivuuttaa asiaa. Asianosaisilta pyydetään selvitykset, mikä on hyvä heidän oman oikeusturvansa ja kaupunginhallituksen tulevan toiminnan kannalta. Asiaa ei voi kaupungin uskottavuuden vuoksi jättää kesken, tiivisti Aaltonen.

Aaltonen tuo esiin aiemminkin kritisoidut kaupungin luottamuspaikkojen kaksoisroolit. Kaksoisrooleista luopuminen estäisi sen, ettei sama henkilö valvo itse itseään.  Se parantaisi myös luottamustehtävien seurantaa. Aaltonen tähdensi myös jokaisen luottamushenkilön ja viranhaltijan vastuuta noudattaa kaupungin ohjeita.

Finnpark Oy:n puheenjohtajan nimityksessä rikottiin hyvän hallinnon periaatteita

Kaupunginhallituksessa käsitelty asia koskee Finnpark Oy:n hallituksen nimittämiseen liittyviä tapahtumia. Viime viikolla kaupunginhallituksen kokouksen esityslistan yhteydessä julkaistiin raportti, jonka mukaan Tampereen kaupungin konsernijohto on laiminlyönyt hyvän hallinnon periaatteita ja kaupungin omaa konsernimääräystä esittäessään Atanas Aleksovskia (sd.) yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi.

Luottamusasenan väärinkäyttämisestä epäiltyä Aleksovskia ei olisi kaupungin omien ohjeiden mukaan voinut toimeen nimittää. Raportin mukaan konsernijohto, siis konsernijohtaja Juha Yli-Rajala ja konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola sekä pormestari Lauri Lyly tiesivät Aleksovskiin kohdistuvasta rikostutkinnasta. Tätä tietoa ei kuitenkaan toimitettu konsernijaostolle. Konsernijaosto nimitti 10. huhtikuuta Aleksovskin ehdolle Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi. Nimityksen yhteydessä jaostolle kerrottiin Aleksovskin ilmoittaneen sähköpostilla, ettei hän ole rikostutkinnan kohteena.

Kokouksen jälkeen konsernijohto sai rikostutkinnan johtajalta tiedon, että Aleksovski oli ollut rikostutkinnan kohteena jo tammikuusta 2018 lähtien. Finnparkin yhtiökokous, jossa puheenjohtajan ja muun hallituksen valinta tehtiin pidettiin vasta toukokuun lopussa. Konsernijaostolla olisi siis ollut mahdollisuus muuttaa päätöstään, jos se olisi saanut tietää rikostutkinnasta. Konsernimääräyksen mukaan rikostutkinnan kohteena olevaa henkilöä ei voida valita kaupungin edustajaksi.

Atanas Aleksovskiin kohdistuva oikeusprosessi liittyy jo vuonna 2017 alkuunsa saaneeseen niin sanottuun Muotialan tapaukseen, jossa Kotilinnasäätiö rikkoi tontinvuokrasopimusta myymällä tontin vuokraoikeuden rakennusyhtiölle. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajan Atanas Aleksovskin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen luottamusaseman väärinkäyttämisestä. Hovioikeus käsittelee syksyllä 2018 annettua Pirkanmaan käräjäoikeuden päätöstä eikä tuomio ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *