Lukijalta, Näkökulma

TAPANI TELENIUS

15.3.2020 klo 17:42

Asuminen on yhä kalliimpaa

Vuokrat nousevat. Kirjoittajan vuokrankorotukset eivät ole noudattaneet yleistä tasoa. (Kuva: Cai Melakoski)

PTT eli Pellervon Taloustutkimus kertoi äskettäin vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien Tampereella nousseen keskimäärin 1,5 prosenttia, jolloin vuokran osuus vie tuloista noin kolmanneksen (35 prosenttia). Ainakaan minun eikä monen muunkaan kohdalla tämä pidä lainkaan paikkaansa. Oma vuokrani nousi 4,7 prosenttia ja vie tuloistani 60 prosenttia. Korotus oli 30 euroa kuukaudessa. Asun Pohtolankadulla 35 neliömetrin yksiössä. Talo on valmistunut vuonna 1966. Asumista tulee täyteen 41 vuotta. Uusi vuokrani maaliskuun alusta on 642 euroa kuukaudessa. Eli neliövuokra on 18,30 euroa. Viime vuonna korotus oli prosentuaalisesti samaa luokkaa, eli 24 euroa. Kymmenen vuotta sitten vuokrani oli 440 euroa kuukaudessa, eli noista ajoista se on noussut lähes 50 prosenttia.

Yleensäkin monet pieneläkeläiset ja osapäivätyöntekijät, joiden kuukausiansio on vähän yli tai alle 1000 euroa kuukaudessa, maksavat tuloistaan vuokraa 50–60 prosenttia, ei suinkaan 35 prosenttia, kuten PTT kaunistellen ilmoittaa. PTT:n ”vaikutuksenmittaajien” kannattaisi astua alas sieltä linnunradan tuolta puolen tänne ruohonjuuritason maankamaralle niin voisivat saada edes suurinpiirtein oikeita lukuja. 

En suinkaan väitä vuokranantajani toimineen väärin, en lainkaan. Lakisääteinen maksimikorotus tällekin vuodelle on 5 prosenttia, joten eduskunnan säätämän lain puitteissa mennään. Kansanedustajilla olisi ollut mahdollisuus puuttua asiaan, mutta sitä he eivät tehneet. Muistan hyvin ajan, kun Suomessa oli vielä kansanedustajia, jotka hoitivat tittelinsä mukaisesti kansalaisten asioita. Vuokrasäännöstely piti vuokrat kohtuullisella tasolla ja suojasi vuokralaisen oikeuksia. Nykyään meillä on ainoastaan sijoittajanedustajia, jotka huolehtivat lähinnä eliitin ja itsensä hyvinvoinnista.

Tampereella on kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentaminen lähes tyystin lopetettu. Tänne rakennetaan luksusasuntoja sijoittajille ja eliitille, muusta rakentamisesta puhumattakaan. Ongelmana on myös se, että grynderit eivät mielellään kohtuuhintaisia asuntoja rakenna, koska silloin he tienaavat vähemmän.

Tällä vuosia kestäneellä, suurkapitalismia suosivalla politiikalla vireästä, kauniista teollisuuskaupungistamme on lopulta aika lyhyessä ajassa aikaan saatu huumediilerien, alkoholin ja rikollisuuden tyyssija. Lähes autiot kadut arki-iltaisin kauppojen sulkeuduttua Hämeenkadulla kertovat karua kieltään. Saman huomion oli tehnyt myös ”Tampereen Enska”, joka Teräväisen Penan Radio Musassa puhuu liikenneasioista. Olisikohan Robin Hoodista apua vai soitanko Batmanille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.